Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • magicbox

    senior tag

    Elkészült a HTPC projektem :))

    Konfig:

    Ház: Kolink Satelite, Táp: FSP RAIDER II 450W, Alaplap: Biostar H81MHV3, Processzor: i5-4570T (passzív hűtés), RAM: 2x8GB Corsair Vengeance 1600, VGA: GIGABYTE Radeon RX 460 WINDFORCE OC 4GB GDDR5. 240GB Kingston UV500 SSD, WD Red 3.5 4TB (egyedül a CPU, a CPU hűtő, és a RAM-ok használtak). Szerencsére semmi plusz hűtő nem kellett.

    A fórumban jelzett hozzászólások fedik a valóságot, az nVidia 1030 teljesen felejtős. Egyrészt én nem bírtam rávenni HDR-re, mert 8 bit volt a max, amit kitudtam hozni belőle, a Samsung HDR 10bit-es tévémen véletlenül se működött. Azonkívül az írt 23.976 – 23.980 kerekítés kadencia hiánya miatt, iszonyat irritáló a kép, és nem is igazán szép. Tehát HTPC építés esetén az nVidia használhatatlan.

    Próbáltam úgy összerakni a konfigot, hogy halk legyen. A táp kifejezetten ilyen, ha jól emlékszem 21db zajszint és 88%-os, a CPU hűtő passzív, a VGA meg csak komolyabb terhelés esetén kapcsol be, ami HDR-nél se volt igazán érzékelhető. Durva Aida FPU stressz teszten + Furmark, a melegedés CPU esetén max. 75-80 fok, GPU 74 fok. A projekt ez a része sikeres. Átlagfelhasználás közben HDR-nél: GPU 40-50 fok/ CPU 40-45 fokos átlagok jöttek ki, FHD esetén meg bőven alatta.

    Viszont teszteltem a madVR-t, Kodi 18.5 ugye nem kezeli, mókoltat, KODI-ból nem akartam feltenni, külső lejátszókkal megy (PotPlayer, MPC-HC). De haljak meg nem értem mi ez a hype körülötte. Minden alapbeállításon volt hagyva… Nálam a képe csúnya, pirosba/rózsaszínbe húzó, néha kifejezetten zajosnak tűnő valami volt. Kb. minden szereplő szája, mintha ki lett volna rúzsozva, az igazi fekete meg konkrétan eltűnt. A lassú kameramozgásoknál (svenkelések, le-föl-oldal) pedig döcögős, mint a dög, gyors mozgások szépek. Az asztali gépemen dettó, pedig ott FHD Samsung monitorok vannak, VEGA56 8GB rammal, és a proci is i7-8086K. Szóval a hardvert kizárnám. A madVR-en kívül csak egy k-lite codec pack volt fent mindenhol. Ami kimaradt, HTPC-n legújabb 2020-as Adrenalin AMD driver, 4:4:4, 12bit, 60Hz. Alapból erre is áll rá.

    A legszebb képet HDR-es mozin a PotPlayer produkálta, a saját kódekjeivel. Ott viszont a TV nem írta ki, hogy HDR a forrás, viszont a képi világ olybá tűnt. Szóval zavar van az erőben. De ott a színek, svenk stb. minden rendben volt.
    Különben madVR használata esetén is átlag max 30-35 százalék volt a GPU terhelése, CPU 5-10%.

    Most elsődlegesnek maradt a KODI alap lejátszója, villám gyorsan indul feladat ütemezve bejelentkezéskor, nagyon szépen megy auto freki fps váltás, másodlagos lejátszónak meg a PotPlayer.

    Távirányításra Yatse. Jól konfigurálva, szépen elindítja a gépet (lekapcsolt állapotból, nem csak alvóból), minden funkció működik, így a Logitech K400 nem is nagyon kell. Nagyon rákattantam a programra, minden más fajta távirányítót feleslegessé tesz. Max a CEC hiányzik, de azt feldolgozom.

    Szóval nagyon elégedett vagyok a géppel (pláne, hogy az első HTPC-m), de a hibátlan HDR-hez mi kellene, azt nem tudom :F Bocsánat, ha hosszú voltam.

    iPhone 15 Pro Max, Watch 9 GPS+Cellular, Apple TV 4K (2022), Philips 55OLED806, HTPC, Plex

Új hozzászólás Aktív témák