Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz ROBERTOH #13558 üzenetére

    Másik fórumon ajánlották:

    http://oldradio.tesla.hu/ezermester/1977.htm

    A szeptemberi számban közölnek egy kettős quad antennát. Áttettem kép formába, mivel a DJVU-t nem mindenki szereti:

    http://kernel.uw.hu/ezermester1.jpg
    http://kernel.uw.hu/ezermester2.jpg

    Bár a szövegben van egy elírás, a hullámhosszt akarja megszorozni 0,8 lambdával, ami értelmetlen, miután a hullámhossz jele a lambda (λ). De a rajzon látszik az igazság:

    Oldalméret = 0,28 λ

    http://www.onlineconversion.com/frequency_wavelength.htm

    Például Budapesten:

    610 MHz --> 13,7 cm
    802 MHz --> 10,5 cm

    Tehát ez már a számított oldalméret, amit lehet a kettő közé méretezni. Reflektorpanel nélkül is működik, illetve másik fórumon valaki megint előhozta a szokásos csupaszolt koax. című ügyeskedést, vagyis abból hajtotta készre az antennát.

    De még ha működik is, az valójában nem egy korrekt megoldás, mert a koax belső vezetéke túl vékony. Nagyfrekvenciára vastagabb anyag való, a skin-hatás miatt.

    Poén kedvéért én is hajtogattam egyet 1,5 mm2 rézhuzalból, ami szintén túl vékony, de a pillanatpáka hegyét ebből szoktam gyártani, így ez volt kéznél. Nyilván elkapkodtam a hajtogatást is, hiszen alul nem kellett volna forrasztani, ha a toldást középre pozicionálom. Celluxszal ragasztottam rá egy kábelt, a cikkben előírtak szerint. Fent a darab drót azt szemlélteti, hogy simán fel is lehet akasztani (az antenna középvonalában feszültségminimum van, vagy nevezhetjük 0 potenciálnak is).

    De kicsit másképp állt a szám, amikor a kacat meglepően jó vételt produkált. Igaz, nálunk amúgy is jó a térerő, de más szobaantennákkal való összehasonlításra gondolok. A szobában is jól működött, utána pedig kivittem a "szerverterembe" (spájz), ami pedig nem is az adó irányába fekszik, más szobaantennák ott eddig nem működtek normálisan. Ezt meg felakasztom a falra, szól...

    Amit még érdemes kipróbálni probléma esetén, hogy mivel az USB-stickre a számítógép szórt impulzusai negatívan hathatnak, a sticket el lehet látni alufóliás árnyékolással, vagy egy 60 cm-es USB-hosszabbítóval távolabb vinni a géptől.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák