- Hardverkemping június végén
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Apple asztali gépek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Apple MacBook
- Philips LCD és LED TV-k
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen videókártyát?
Új hozzászólás Aktív témák
-
szicsu
őstag
Hi!
hogy tudom azt megcsinálni, hogy van több képem egymás mellett egy sorban, és nem kerülnek szorosan egymás mellé.pedig én azt szeretném.
hogy lehet ezt megoldani? -
corm
senior tag
Na viszont rájöttem, hogy az én gondomra ez mégsem a tökéletes megoldás, bár lehet, hogy olyat szeretnék, amit simán div-ek egymás mögé rakosgatásával úgysem lehet megvalósítani.
Szóval adott ez a nagyonbéta oldal: [link] és amint látjátok az egység megbomlik, azzal, hogy az alján ott van egy szürke téglalap. Nos, az lenne az én tervem, hogy azt odaheggesszem az ikertestvére alá, a gombok és a jobboldali drapp sáv közé. A divek egymás után írása miatt viszont ez megy a következő sorba, így esélyem sincs, hogy odamenjen. Felteszem abolute position értékkel és megfelelően pozícionálva menne, de az nem annyira szép, és egy esetleges átméretezésnél nagy problémák lennének vele.
Van-e valami egyszerű megoldás erre?
A másik: az miért van, hogy IE-ben abszolute semmi nem látszik az egészből? Ennyire azért nem lehet bugos, feltételezem valami a style deklarációs résznél hibádzik, de mi? -
szicsu
őstag
hi!
Még lenne egy nagyon egyszerű kérdésem:
van egy div-em és azon van még két div és hogy tudom azt elérni hogy az utóbbi két div ne egymás alatt , hanem egymás mellett legyen -
szicsu
őstag
Hi!
hogy tudnám egy táblázat cellájában lévő inputboxot és képet visszintesen és függőlegesen középre igazítani?
mod: css-el
köszi
[Szerkesztve] -
shev7
veterán
nem egeszen ertem, hogy mit akarsz, de megprobalom kitalalni.
Tehat egy oldalhoz tobb css, ezek kozott lehet valtani. A gombok hattere ha fole viszed az egeret megvaltozhat, de attol fuggoen kell valtozni, hogy melyik ''css-ben'' vagy. Ha ez a problemad, akkor en az jsben a kovetkezokeppen oldanam meg. Nem a teljes filenevet adnam meg, hanem a filenevek csak egy karakterben kulonboznenek, es ezt a karaktert valtana a js.
Ha teljesen masrol szolt a kerdes, akkor nemertettem, bocsi -
corm
senior tag
válasz
vakondka #179 üzenetére
A title csak figyelmetlenség miat tkerült két head-lezáró tag közé, de minthogy abszolute nemlényeg, nem is probléma. A cellspacingra rájöttem időközben, viszont ez így miért jó, hogy nem lehet?
S hogy valami újat is kérdezzek: az a cél, hogy cssel teljes kinézetet váltsak, képeket is. Ezt úgy terveztem, hogy mondjuk a menü egy táblázat, az elemei a gombok, és a tr-ek hátterének adom meg a képeket. Viszont olyan extra kívánságaim is vannak, hogy ez a ogmb javascript onmouse hatására átváltozzon. Csakhogy így már kicsit bajosabb, mert a js-be be kell írnom h mire váltson, és a css-be is csak egy-egy értéket adhatok meg. Valami egyszerű megoldás kéne, mert bár phpval könnyen megoldható lenne, hogy a css beli kép értékéhez hozzárendelem az alter kép értékét, de ennyire nem akarom túlbonyolítani.
Ötlet valaki? -
corm
senior tag
Naja, én kis naiv ma reggel felkeltem, no mondom elkezdjük a csst. A tegnap éjjel átfutott a weblaboros doksiból frémlő emléékképek alapján arra gondoltam, szépen leírom a html taget, a paramétereket meg jól belerakoma cssbe, és milyen szuper is lesz. Mostanra eljutott a tudatomig, hogy ez azért nem így van. Minden valószínűség szerint a többidolog is hasonló okok miatt nem megy.
Köszi. -
corm
senior tag
Sziasztok!
A minap kezdtem el tanulmányozni és alkalmazgatni a css-t, de máris hibákat tapasztalok
Nopersze lehet a hiba én vagyok, majd kiderül.
Szóval egy igen alap probléma: adott egy teljesen egyszerű oldal[link], külső css lapot[link] használva. A select, p és h1 tageket hibátlanul változtatgatja, de van egy table is. Még az sem gond, hogy a táblázat fontját alakítsa, viszont a többi beállítást, mint pl. border, cellspacing, stb. valamiért nem nagyon akarja nekem végrehajtani.
Előre is kösz a válaszokat! -
shev7
veterán
válasz
vakondka #167 üzenetére
az elozo valtozatodban kivettem a style=''height: 178px;'' -et az elsobol, es nem volt ranyulas. De ez a masodik valtozat tenyleg furan nez ki, ebed utan ranezek meg, de sztem faster hamarabb megtalalja a hibat, hiba, a nev kotelez
mod: es ha a kep magassag + 20px-et nem heightnek, hanem min-heightnek allitod be?
[Szerkesztve] -
vakondka
őstag
a felsorolásjelek problémáját már megoldottam időközben...
sajnos firefoxban nem nyúlik a div, ha nincs benne a magasság adat...
így viszont béna, mert ráfed a másikra...
Na, kivettem azt a részt ami lekérdezi a kép magasságát és beállítja az alapján a div magasságot...gondolom most már látod, hogy mi a gáz...rosszabb mint volt
az oldal: [link]
a css:[link]
[Szerkesztve] -
shev7
veterán
''Ez pontosan mi miatt kell? Ha egy div-nek nem adsz meg magasságot, akkor nyúlni fog függőlegesen, ha szükséges.'' Pont ezt akartam en is tanacsolni, csak elment a netkapcsolatom.
Viszont a min/max height-rol meg nem hallottam, pedig multkor pont erre lett volna szuksegem, koszi -
faster
nagyúr
-
faster
nagyúr
válasz
vakondka #158 üzenetére
a listaelemek felsorolásjelei nem négyzet, mint explorerben,
Nekem ff-ben is négyzetek.
Erre kitaláltam, hogy mi lenne, ha a div magasságát a képmagassága+20px re beállítanám.
Ez pontosan mi miatt kell? Ha egy div-nek nem adsz meg magasságot, akkor nyúlni fog függőlegesen, ha szükséges.
[Szerkesztve] -
vakondka
őstag
a magasságot úgy tudom megadni jelenleg, hogy lekérdezem a cikkhez tartozó kép magasságát, hozzáadok 20 pixelt és akkor ez a smallcontainer div magassága...
Az adatbázisban csak szöveg van illetve a linkek, és persze ez változni fog rendszeresen...
használja table-t ???...akkor tuti nem csúszik szét... -
shev7
veterán
válasz
vakondka #158 üzenetére
volt mar errol szo vlamelyik topicban. A gond a css szabvannyal van. Elvileg a css szabvany nem tamogat olyat, hogy megnyujtsa egy div meretet, ha a tartalom nem fer bele, az ie megis megteszi. Lehet eldonteni, hogy megint az ie a hibas, mert nem tartja be a szabvanyt, vagy a szabvanybol hianyzik egy egyebkent hasznos funkcio.
MOD: de ha a magassag ugyis adatbazisbol jon, nem lehetne, olyan magassag erteket beallitani adatbazisban, hogy ne csusszanak ossze a dolgok?
[Szerkesztve] -
vakondka
őstag
Azon vagyok, hogy táblázatmentesen készítsem el a régi weblapunk új változatát...
...azt hittem egyszerűbb lesz.
Ami furcsa, hogy explorerben pontosan úgy néz ki, ahogyan szeretném, viszont firefox-ban
az egyik div szövege rátakar a másikra. Mit csinálok rosszul ?
Ez lenne az új verzió linkje: [link]
Így elsőre még jónak is tűnik, de:
a listaelemek felsorolásjelei nem négyzet, mint explorerben,
illetve, ha rákattintunk az angol zászlóra, mikor az újdonságokat mutatja,
akkor rögtön látszik, hogy az első termékleírás rátakar a másodikra...
pedig minden újdonság egy külön divben van aminek smallcontainer a neve és a css-ben ez be is van állítva fix szélességűre.
A gond az a magassággal van, mert az nem lehet fix ugyanis adatbázisból jön.
Erre kitaláltam, hogy mi lenne, ha a div magasságát a képmagassága+20px re beállítanám.
Azóta nem csúszkálnak szét a dolgok és exlorerben meg is nyúlik a smallcontainer magassága ahogy kell, de a firefox ezt nem szereti
Tehát ez a felépítés jelenleg:
<div class=''smallcontainer'' style=''height:400px;''>
<div class=''rightpic''>idejön a kép és a linkje</div>
<span class=''cikkcim''>A termék címe</span><br />
A termék leírása
</div>
azután a következő...stb
bármi ötlet -
skera
tag
Na, nem hittem volna, hogy ezt teszem, de most rákényszerültem
Van egy 780pixel széles DIV-em, amin belül van 2 darab DIV. Az egyik egy 200 pixeles menü a másik 580 pixeles rész, amelyben tartalom jelenik meg. A célom az, hogy a két DIV-et egymás mellett jelenítse meg. Mindez Firefox alatt sikeresen össze is jött, azonban a gond -ki hitte volna- IE alatt akad. A bal oldali DIV alá rakja, de de legalább jobbra igazítva.
A javaslataitokat előre is köszönöm! -
skera
tag
Nekem is volt hasonló problémám, bár nekem csak DIV tag-ek voltak. Ott úgy csináltam meg, hogy volt ott is egy fix szélességű rész, ami az én esetemben a menü és mellette pedig a szokásos, tartalom rész. Úgy csináltam végülis, hogy margin-left-nek beállítottam a mellette lévő rész (menü) szélességének az értékét plusz 1-2 pixelt, hogy mégse legyen ''rátapadva''.
-
Tyrael
senior tag
van valami megoldas a dynamikus szelesseg problemajara?
at kene szabnom egy weboldalt, ami tablazatokkal van megoldva.
egy olyan kethasabos elrendezes kellene, amiben az elso oszlop/div fix szeles, a masik oszlop pedig olyan szeles, mint a fentmarado hely.
floattal probalkoztam, de nem jottem ra, hogy hogyan adjam meg a valtozo szelessegu oszlop szelesseget, ha nem adok meg szelesseget, vagy fix, vagy %os szelesseget adok meg, akkor ha osszehuzom a bongeszot, akkor beesik a fix oszlop ala a masik.
:S
Tyrael -
Tyrael
senior tag
ja, amugy k anyjat az iexplorernek.
meg csak 1 honapja szenvedek a css-sel, de mar vagy 1000× elatkoztam az IT-t.
Amugy talalt valaki olyan megoldast (ami megy mind ie-vel, mind ff-fel), amivel egy min-height-os diven belul fuggolegesen kozepre lehetne igazitani egy gyermek divet, aminek szinten valtozo a merete?
talaltam egy-ket megoldast, egyikhez ie-nek relative, absololute pozicionalas mellett el kellett 50%-al tolni a kulso top-jat, a belsonek meg -50% margo, ez mukodne is, csak adott korulmenyek kozott nekem static kellene hogy legyen a position. :S
ff-re meg table, table-cell-es megoldas volt vertical-align: middle-vel, de az sem jo, mert a table-cell-nel a kivant child elem raterpeszkedett a ''testvereire'' (tehat a vele egy szinten levo masik ket divet eltakarta, vagy talan be is olvasztotta, nemtom.)
5let?
Tyrael -
paramparya
őstag
Bizony, érdemes 800x600-ra tervezni alapból, jobb oldalt legfeljebb több üres tér/háttér lesz, de az zavaró tud lenni nagyon, ha jobbra-balra kell scrollozni..
-
skera
tag
Nekem is a legújabb FajaFox van 1.5.x, de csak 800*600-ban, szintén XP oprendszerrel, bár az semmit se számít. Apropó, ha lehet javasolni valamit, akkor pont ez volna. Végülis ma már 640*480 nincs ''forgalomban'', viszont a 800*600 még igen. Éppen ezért a bal oldali nagy térközt be lehetne állítani úgy, hogy szélessége változó legyen, míg a jobb oldali rész fix maradjon. Így a bal oldal szélessége a felbontással változna csak.
-
skera
tag
-
supi0070
tag
valahol már láttam egszer hogy ajánlott vki menükkel fogllkozó oldalt. valakinek nem rémlik hogy melyik lap foglalkozik menükkel ??
-
supi0070
tag
válasz
paramparya #138 üzenetére
nem bizony.
kritikákra vagyok kíváncsi. és köszönöm, hogy szántál rá időt.
a hibákból lehet tanulni -
Tyrael
senior tag
-
Protezis
őstag
válasz
supi0070 #137 üzenetére
Alapvetően szép, de van egy-két része, amit szépíthetnél még.
A szöveg, melyek képként vannak megjelenítve (So what is this about, stb.), szóval ezeknél a betűk körvonalainál látszódik a tömörítés rossz hatása.
A baloldali menük talán lehetnének szebbek, picit több grafikai elemet is tartralmazhatnának.
Amúgy szép, küldd be
Én is csináltam egy oldalt, de sosincs időm befejezni -
paramparya
őstag
válasz
supi0070 #137 üzenetére
Hát, nálam ie-ben, a ''Download sample...'' rész kilóg jobbra (kb. a load o és a betűje közt lép ki a keretből), plusz a menük headerjei picit rálógnak az első menüpontra...
És ott vannak a validator linkek, csak az xhtml-t és css-t néztem, de nem gratulált egyik sem
Ezek csak a hibák gyors kivonatai, gondolom nem arra voltál kíváncsi, hogy ''Hű, de szép; de ügyes vagy, stb.'' -
supi0070
tag
szevasztok.
légyszíves minősítsétek ezt az oldalt: [link] hogy elmerjem-e küldeni a zengardenbe vagy inkább hallgassak és figyeljem még hogy csinálják a nagyok.
keményen, ne kíméljetek, kiváncsi vagyok mindenre és nem fogok megsértődni -
faster
nagyúr
válasz
supi0070 #133 üzenetére
Ezt a linket írtad be a validatorba:
www.szarember.uw.hu/index.html Hmm, érdekes domain név.
Az uw ilyenkor egy átirányítást csinál erre:
http://szarember.uw.hu/
Ami egy frameset, és ez sajnos nem valid.
Ha a saját kódodat akarod validállni, akkor így add meg a validálni kívánt html elérését:
szarember.uw.hu/index.html
[link]
Egyébként ez a kód alapjába véve jó, egy hiba van, a meta tagok nincsenek lezárva, ami xhtml-ben kötelező.
Pl.
<meta http-equiv=''content-type'' content=''text/html; charset=iso-8859-1''>
helyett
<meta http-equiv=''content-type'' content=''text/html; charset=iso-8859-1'' />
A csszengardenen is így van, annak a forrása hibátlan.
Na, miközben ennyit szövegeltem, Gregorius beírta a lényeget.
[Szerkesztve] -
Gregorius
őstag
válasz
supi0070 #133 üzenetére
Jobban jársz, ha a text-et kézzel töltöd bele a validatorba, különben esetleg az uw reklám frameset-jét fogod validálni, ami minden, csak nem valid.
Egyébként meg validnak tűnik az oldal, kivéve az üres tag-eket, merthogy XHTML-ben azokat így szokás írni:
<meta http-equiv=''content-type'' content=''text/html; charset=iso-8859-1''/>
[Szerkesztve] -
Tyrael
senior tag
meg mindig nem koser. :S
szal ez lenne az oldal:
<div class='main'>
<div class='header'></div>
<div class='body'>
<div class='menu'></div>
<div class='page'>
<div class='pagetext'></div>
</div>
</div>
<div class='footer'></div>
</div>
A cel az lenne, hogy a pagetext-be barmennyi szoveget irok, akkorara ''nyuljon'', es ehhez igazodjon a parent elem, illetve a footer ne logjon bele a szovegbe, hanem lebegjen be ala.
Tyrael -
Tyrael
senior tag
válasz
supi0070 #128 üzenetére
asszem rajottem a megoldasra, de majd otthon kiprobalom:
mi van akkor, ha 2 divet csinalok egy container-t, meg egy child-ot, container-t meretet autora rakom, hogy akkora legyen, mint a tartalom, a child div-et pedig berakom fix 600px-re, es az overflow-val beallitom azt, hogy atfollyon a kovetkezo div-be a szoveg.
igy ELMELETILEG: ha 600px-nel kevessebb szoveg van, akkor 600px lesz a doboz merete, ha pedig tobb mind 600px, akkor pedig akkora lesz, mint a szoveg.
Tyrael -
Tyrael
senior tag
fress
latom mindenki a html-es topicot hasznalja a css-es diskurzusokra
Tyrael -
Tyrael
senior tag
ja igen, eszembe jutott mit akartam megkerdezni.
ahogy latom ie nem tamogatja sem a minlength, sem a maxlength-t. Hogy lehet akkor megoldani, hogy egy div olyan hosszu legyen, mint a benne levo tartalom, de ha nincs benne tartalom, akkor se legyen kissebb, mint mondjuk 600px.
Tyrael -
faster
nagyúr
A második példánál a string-et nem dupla, hanem sima aposztróf zárja, csak már nem akarom módosítani, mert akkor az idézőjeleket a fórummotor szokás szerint elcseszi.
Tényleg, a heredoc formátumú kiírást kihagytam:
echo <<< EOS
<div onmouseover="this.style.backgroundColor='#AAAAAA'" onmouseout="this.style.backgroundColor='#FFFFFF'">
tartalom
</div>
EOS
[Szerkesztve] -
faster
nagyúr
válasz
hz hefti #122 üzenetére
Egye fene, kiescape-elem neked.
echo "
<div onmouseover=\"this.style.backgroundColor='#AAAAAA'\" onmouseout=\"this.style.backgroundColor='#FFFFFF'\">
tartalom
</div>";
vagy
echo '
<div onmouseover="this.style.backgroundColor=\'#AAAAAA\'" onmouseout="this.style.backgroundColor=\'#FFFFFF\'">
tartalom
</div>";
vagy
?><div onmouseover="this.style.backgroundColor='#AAAAAA'" onmouseout="this.style.backgroundColor='#FFFFFF'">
tartalom
</div><?
js nelkul nincs ra megoldas?
Olyan, ami Explorerben is működik, nem igazán, illetve, elméletileg megoldaható, de bonyolultabá válik a kód, mintha js-t használnál. A CSS-ben a '':hover'' pseudoclass-szal lehet mouseover effekteket csinálni, de sajnos az Explorerben ez csak anchoron működik, a többi elemnél nem. -
hz hefti
tag
az lenne a kerdesem, h van 1 div -em, aminek van egy hatterszine az ezt befoglalo divbol, es azt szeretnem, ha az egeret foleviszem akkor megvaltozzon a belso div hatterszine.
remelem ertheto volt
amugy ide szeretnem: [link] -
Tyrael
senior tag
opera internet explorer motort hasznal
iexplorer ha jol vettem eszre rosszul meretezi a div-eket
szerinte egy div olyan szeles, mint a tartalom
szabvany szerint(amit a firefox hasznal) a div olyan szeles, mint a tartalom+margin+padding+border
ezert ha csinalsz egy 700 szeles divet, aminek van 30 marginja mindket szelen, akkor firefox szerint ez 700 szeles, amibol 640 a tartalom, es 60 a margin.
IE szerint viszont ez 760px (700 tartalom + 60 margin)
en ugy oldottam meg, hogy csinaltam egy nagyobb div-et, meg egy kissebbet, es a kicsit a nagy fole raktam, a nagy a hatter, a kicsiben van a szoveg, es igy olyan, mintha margoja lenne.
Tyrael -
PGee
tag
Sziasztok!
Nagy gondom van, szeretnék egy normális kinézetű oldalt alkotni CSS segítségével, de egy sor problémába ütköztem.
Pl:
Vegyünk két dobozt, az egyik 700px széles, a másik 680 px széles, 10px padding értékkel, ekkor a két doboz firefoxban egyforma széles, az opera viszont már a másodkat 20px-el kisebre veszi.
Igazság szerint per pillanat ez a legnagyobb gondom, ezt ki lehet küszöbölni valami trükkel? Biztosan lehet, de lövésem sincsen hogyan... -
Tyrael
senior tag
válasz
Protezis #112 üzenetére
csak a png-vel van ilyen gondja, vagy minden atlatszo kepet rosszul kezel?
amugy mar megoldottam, mert a kepek teljes meretet kitoltottem szurkevel, de azert jo lett volna, ha megy igy is.
css-sel meg lehet azt oldani, hogy egy tablazatot kozepre igazitsak?
html-ben <table align=''center'' es kesz is, de css-ben csak text-align-t, meg vertical-align-ot talaltam.
Ezek meg ha jol lattam, akkor a tablazatban talalhato szoveg elhelyezkedeset igazitjak, nem maganak a tablazatnak.
Tyrael -
Protezis
őstag
Az, hogy valid, sajnos nem azt jelenti, hogy mindenhol ugyanúgy fog kinézni. Sajnos sok böngésző sok dologban nem a szabványt követi.
Az IE nem kezeli megfelelően az transzparens png képeket, az IE7 azt hiszem megfelelően fogja (vagy lehet már a mostani beta is tudja) megjeleníteni. -
Tyrael
senior tag
egy rövid tömör kérdésem lenne:
ha csinálok egy html/css valid oldal-t, akkor az minden normális böngészőn ugyanugy fog/kellene megjelennie?
Pl. csináltam egy oldalt, elméletileg valid, de pl. linux alatt konqueror-ban nem ugyanúgy néz ki, mint mondjuk firefoxban. Ez a böngésző nem szabvány szerinti működése okozza?
Érdemes/kell foglalkoznom vele, hogy az ilyen szabványtól eltérő böngészőkben is jól jelenjen meg az oldal, vagy elég, ha ie, gecko motoros böngészőkben jó.
Illetve tegnap még belefutottam egy érdekes hibába:
Szürke háttérre ráraktam egy félig átlátszó png-t.
Firefox alatt, ott ahol átlátszó a kép, látszik szépen a háttérszín, de ie alatt a szürke helyett valami kékesszürke szín látszik. Ha nem rakom oda a képet, akkor ie is jól mutatja a szürke hátteret.
Konkréten ez az az oldal, jah, meg írjatok róla véleményt, 5leteket, kritikát, bár előre bocsájtom, hogy ez az első saját kézzel írt oldalam.
[link]
Jah, az oldalam firefox plugin szerint valid, csak az atw által beszúrt banner, meg js. miatt jelez hibát.
Tyrael -
Gulliver
tag
válasz
Protezis #108 üzenetére
Detto igazad van. Viszont még mindig nem tökéletes a dolog. Nézd meg a frissített linket. Most pontosan meghatároztam a ''right'' div leftjét, azaz 200px-re tettem azt a main divhez viszonyítva, viszont az eredmény: 200px -re a left divtől. Próbáltam a 0; -t is és akkor megint jó a layout viszont a link meg megint nem működik???
Egyszer akkor is CSS prof leszek! -
Protezis
őstag
válasz
Gulliver #107 üzenetére
A div.right a linkes div fölött van ha beállítod fixen a magasságát. Ezt a ColorZilla extensionnel látszik: ha a link felé viszem az egeret, azt írja ki, hogy a div.right felett vagyok. Ez eltakarja a linkeket, ezért nem működnek, ergo nem a linken, hanem a div.righton van az egér. Valahogy próbáld meg átszerkeszteni a diveket. Lehetőleg a rightot.
-
Protezis
őstag
hupp.
-
Protezis
őstag
Valaki?
-
Protezis
őstag
A következő oldalt csinálom: [link]
1. kérdés: A fenti vizszintes menü (Motorostörténetem... stb) IE-ben és Operában 1 pixellel feljebb van. Ez főleg akkor látszódik, amikor az ember felé viszi az egeret. Hogy javíthatom?
2. kérdés: a select elemek IE-ben fehér keretet kapnak, FF-ben és Operában pedig úgy van, ahogy én akarom. Megoldás?(Lehet, hogy a téma amit használok XP-n, az kavar be. Valami böngészőfüggetlen egységes kinézet kellene nekem.)
-
PGee
tag
Na, megint én...
Létetik, hogy az a sz@r Internet Explorer nem ismeri a fixed positiont? Nekem nagyon úgy tünik... A gond az, hogy a firefox-ban jól néz ki, az ie-ben hányadék, ami meg ott is kinéz valahogy, de a tökéletestől messze van, az meg firefoxban sem az igazi... Nagy dilemma... -
PGee
tag
Hi!
Egy hasonló megjeneésre lenne szükségem, mint az előbbiekben, de most a block nem jó, ugyanis a block-ként megelenítette elem előtt és után sortörés van. Nos, nekem úgy kéne, hogy a szélességet ismét lehessen állítani, viszont, ne egymás alatt, hanem egymás után, egy sorban legyenek az elemek.
Előre is köszi! -
faster
nagyúr
<!DOCTYPE HTML PUBLIC ''-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN''>
<html>
<head>
<title>Untitled</title>
<style>.menu a:hover {background-color: #000000; color: #FFFFFF;}</style>
</head>
<body style=''background-color: yellow''>
<div class=''menu''>
<p>
<a href=''reg.php''>Regisztráció</a>
</p>
</div>
</body>
</html>
Ennek a kódrésznek a hatására nekem a link háttere fekete lesz, a szöveg színe pedig fehér, ha az egérmutatót föléviszem.
Ha a linket szét akarod húzni, akkor próbáld így, szerintem a <p> nem kell:<!DOCTYPE HTML PUBLIC ''-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN''>
<html>
<head>
<title>Untitled</title>
<style>
.menu a {
display: block;
width: 200px;
}
.menu a:hover {
background-color: #000000; color: #FFFFFF;
}
</style>
</head>
<body style=''background-color: yellow''>
<div class=''menu''>
<a href=''reg.php''>Regisztráció</a>
</div>
</body>
</html> -
PGee
tag
Sziasztok!
Van egy linkem:<div class=menu>
<p>
<a href=''reg.php'' target=''_self''>Regisztráció</a>
</p>
</div>
Valamint a linkekhez egy külsö css fájlban:
<pre>.menu a:hover {background: #000000; color: #FFFFFF;}</pre><p>
Nos, a háttér valóban fekete lesz, de szeretném, ha az egész sor háttere fekete lenne (egy 150 széles dobozban van a link), ezt hogyan lehet megoldani?</p></p>
Szerk: ez sem az én napom
[Szerkesztve] -
GDA
csendes tag
hála az égnek
elkerülte a figyelmemet.
akkor most érdemes körülnézni az IE 3px hack környékén. ne mbiztos,h ez a gond, de meg lehet próbálni.
egyébként meg egy kép beillesztése miatt nem kell php-t használni és méretet sem kell megadni. ha jó a css, akkor működni fog anélkül is.
[Szerkesztve] -
GDA
csendes tag
válasz
Gregorius #80 üzenetére
segíts magadon, Isten is megsegít!
Keress rá a google-ben,h css float, css float hack, stb. és már meg is kapod a megoldást. ennyi.
Röviden a lényeg: ha a blokk-elemeket floatoljuk, pl bal_oszlop-float: left és jobb_oszlop: float: left, (2 oszlop-design), akkor a két div után be kell tenni egy harmadikat, ami ''lezárja'' a floatot. annak pedig clear: both tulajdonságot adsz. így már nem lóg ki a képed a dobozból.
[Szerkesztve] -
faster
nagyúr
válasz
Gregorius #80 üzenetére
Ez az, amit nem tudok megtenni, mert változó méretű a kép is.
Van lehetőség PHP használatára?
Ápdét: ha még ráírom az első variációban a tartalmazó div stílusára, hogy ''display: inline-block'', akkor jó, de ez tudtommal nem szabványos stíluselem. Ezt az alt. böngészők is támogatják?
Tartok tőle, hogy ezt pont, hogy csak az alterok ismerik, az IE nem, de sajnos most nincs időm utánanézni.
[Szerkesztve] -
Gregorius
őstag
Ez az, amit nem tudok megtenni, mert változó méretű a kép is. Úgy néz ki a dolog, hogy több ilyen bejegyzés lesz egymás után, mindegyik egy-egy aktuális hír és valamelyikhez lesz kép, valamelyikhez nem.
A tanácsot azért köszönöm, valóban működik. (elég csak a width is)
[Szerkesztve] -
Gregorius
őstag
Itt a következő kettő:
[link]
[link]
Szóval. Van egy div. Van benne szöveg, ami mellett egy ''float: right''-os kép.
Az első eset szép meg jó lenne, de ha a szöveg nem ér el a kép aljáig, akkor a kép ''lecsúszik'' a div-ről (ld. 1. link).
Ennek orvoslására teszek még egy paragrafust a kép alá ''clear: both''-tal, ekkor már belül van a kép, viszont a bal margót teljesen figyelmen kívül hagyja az IE!
Mi a megoldás, hogy egyszerre legyen margó és belül legyen a kép?
Ápdét: ha még ráírom az első variációban a tartalmazó div stílusára, hogy ''display: inline-block'', akkor jó, de ez tudtommal nem szabványos stíluselem. Ezt az alt. böngészők is támogatják?
[Szerkesztve] -
Gregorius
őstag
Hali!
Van itt egy primitív oldalam: [link]
ami nagyjából négy div-ből áll, ebből az első foglalja magában a másik hármat. Háttér színezve, hogy jobban látszódjon, melyik hol van.
Azt a problémát kellene megoldanom, hogy a két szélső zöld div alja szintben legyen a középső kékkel. Lehetőleg úgy kellene a dolog, hogy a body-ban lévő elrendezés megmaradjon, vagy ne kelljen gyökerestől felforgatni.
Másként fogalmazva: a PH! fórum két oldalsó hasábján a csíkok mitől ''érnek le'' az oldal aljáig? -
Protezis
őstag
Arial vagy Times van alapból a linuxban? (valamelyikben)
Nekem is van fent linux (fedora), de mikor láttam, hogy nem túl jók a betűtípusok, átmásoltam az összes fontot a win-ből
Csak mert jó lenne olyan fontokat használni, ami megvan a legtöbb OS-ben, így szinte tökéletesen ugyanúgy nézne ki az oldal mindenhol. (cleartype-ot stb. leszámítva) -
faster
nagyúr
A Verdana a Microsofté, de pl. az Arial eléggé elterjedt, ahogy a Times is. A monospace típusok pedig akkor jók, ha a fix szélesség valami okból szükséges, pl. programsorokat akarsz megjeleníteni, egyébként a szemnek nem olyan kellemes, mint mondjuk egy Garamond vagy akár a Times.
[Szerkesztve] -
Rici
tag
Az egyik módszer az, hogy a betűtípus helyett általános nevet adsz meg, amik ''elvileg'' minden platformon egy bizonyos jellegű betűtípust kéne, hogy takarjanak. A főbb általános nevek:
serif: Talpas betűtípus (pl. Times New Roman)
sans-serif: Talp nélküli betűtípus (pl. Arial)
monospace: azonos karakterszélességű font (pl. Courier New)
Még vannak módszerek, hogy tetszőleges betűtípus letöltésére és megjelenítésére beszéld rá a böngészőt, de ez eléggé platformspecifikus, van egy módszer amit az IE támogat, meg van egy, amit a leáldozott dicsőségű Netscape támogatott. Ilyet használva épp a platformfüggetlenséget vesztenéd el.
Úgyhogy marad a serif vagy a sans-serif. Ezek szerintem meglepően jól használhatók, arra amúgy sem szabad számítani, hogy pixelre ugyanolyan méretű lesz a megjelenő font, mert pl. csak Windows alatt, ha a ClearType betűsimítást bekapcsolod, máris megváltozhat a fontok szélessége. -
Protezis
őstag
Hogy szokás megoldani azt, hogy nagyjából minden platformon azonosan nézzen ki a szöveg (azonos betűtípus). Van valami varázsmódszer?
-
Protezis
őstag
Mostmár működik. #container-nek maradt a relative, de #intro is megkapta.
-
PrinczA
őstag
Egy ilyen leirast nem tud vki magyarul: http://css.somepeople.net/css2ref/Output/ Bővebben: link ?
-
PrinczA
őstag
A benner alol hogyan tudom eltuntetni a felvillano feher csikot?
IE-ben miert ismetli meg az utolso karaktert a tartalombol?
Bővebben: link -
Protezis
őstag
Egy számomra érdekes dologra bukkantam.
Bővebben: link
Miért van az, hogy a ''The Road to Enlightenment'' szöveget tartalmazó h3 tagnak megadott hátteret nem tölti be az IE, viszont ha hirtelen lehúzom a scrollbart (eltűnik a h3 rész), majd vissza, kis szerencsével látszani fog a kép. Ha nincs szerencsém, akkor csak egy része.
Találkozott már valaki ilyennel? Már újraindítottam a gépet is. Más gépen is ezt csinálja. FF és Opera alatt jó.
De a preamblehatter.jpg-t sem tölti be egyből teljesen.
Valaki gyorsan egy magyarázatot! -
GDA
csendes tag
pofonegyszerű:
<div id=''container''>
<div id=''head''>bla bla</div>
<div id=''nav''>bla bla</div>
<div id=''content''>bla bla</div>
<div id=''footer''>bla bla</div>
</div>
így helyezd el a tartalmat.
#container {
width: 400px;
}
#head {
width: 400px;
}
#nav {
width: 100px;
float: left;
}
#content {
width: 300px;
float: left;
}
#footer {
clear: both;
}
[Szerkesztve] -
PrinczA
őstag
nagyon kezdo vagyok meg ebben a css-ban.
Hogyan tudok egy ilyen oldalt csinalni (tartalom megvan, csak az elrendezessel van gondom:
t e t e j e
-----------------
m | tartalom
e | tartalom
n | tartalom
u | tartalom
----------------
alja
addig elertem, hogy :
t e t e j e
-----------------
m
e
n
u
----------------
| tartalom alja
| tartalom
| tartalom
| tartalom -
GDA
csendes tag
http://www.csszengarden.com/ a tartalom ugyanaz, a stílusklapok cserélgetésével áll elő a több istílus, nézzetek körül, van egy pár
http://www.alistapart.com/
http://www.cssbeauty.com/
http://cssvault.com/
http://www.stylegala.com/
ezek alapok.
ennek a szellemében:
http://www.456bereastreet.com/lab/developing_with_web_standards/ -
PrinczA
őstag
Egy jó kis CSS oldal, leirasok, peldak, ... :
1. http://www.hszk.bme.hu/~hj130/ Bővebben: link
2. http://css.lap.hu/ Bővebben: link
3. ha tud meg vki akkor irja meg
[Szerkesztve] -
GDA
csendes tag
akkor most majd 2 topikot kell néznie annak, akit érdekel a téma
Szerintem ez az egy bőven elég.
Egyébknét is a többi hasonló topikokban egy idő után megjelennek azok az egyének, akik láttak már egy frontpédzset, aztán osztják az észt ezerrel.
Ha valakit érdekel valami ,akkor ide is tud írni. -
Protezis
őstag
Találtam egy cikket az IE7 CSS támogatásáról: Bővebben: link
Megkopott, amúgy sem túl jó angol tudásommal azt szűrtem ki belőle, hogy egyelőre úgy néz ki, nem sok jóra számíthatunk. Persze az is olvasható, hogy a Beta 2-ben már jobb lesz a helyzet. -
faster
nagyúr
Bár mondtam, hogy munkám során találkozok a hibákkal, egy többoldalas honlapnál pedig jobb megoldás css fájl használata, de ok, meggyőztél.
Egy fenéket, nagy honlapnál használd csak a szeparált CSS fájlt, csak az itteni példáidnál egyszerűbb megnézni a forrást egy ctrl-U-val Firefox alatt, és egyből látni az egészet, ha a html-ben a style def. is benne van. -
GDA
csendes tag
igen, én is találkoztam már szarságokkal, pl padding problémák, amik az IE hibás box modellje miatt van, stb aztán van,h a böngésző renderelési módjától függően egy xhtml 1.0 transitional-nál szarul jelenik meg, strict-ben viszont jól, de csak ie-nél, vagy fordítva, stb stb.
ki kell alakítani azt a pár megbízhatóan működő template-et, amire a későbbi munkádban építhetsz. -
Protezis
őstag
Azt hiszem van pár e-könyvem, csakhát angol. Azt meg régen tanultam.
Mindenesetre köszi a segítséget.
Gondolom te is találkoztál már CSS megjelenítési problémával. Nem osztasz meg velünk néhányat?(ne csak én írjak már
)
faster: Bár mondtam, hogy munkám során találkozok a hibákkal, egy többoldalas honlapnál pedig jobb megoldás css fájl használata, de ok, meggyőztél.
A következőkben a te javaslatod szerint fogom publikálni a hibákat. Visszamenőleg is megcsinálom, amint időm lesz.
[Szerkesztve] -
GDA
csendes tag
mindegy
olvass el egy css dokumentációt és érteni fogsz mindent. vagy keress rá a neten ''css hacks''-re, rengeteg jobbnál jobb leírást találsz. Lényegében minden infó elérhető a neten.
Esetleg szerezz be 1-2 külföldi könyvet, nekem megvan pl a CSS Cookbook az O'Reilly-től.
ha már megtörtént, akkor ezer bocs -
Protezis
őstag
Őszintén nem találtam magyar fordítást a cascade-ra, én pedig vagyok olyan műveletlen, hogy nem tudom, mi az a kaszkád.
Eddig egyedül egymásba ágyazhatóságról olvastam. De ha öröklést jelent, akkor érthető a dolog.
Bár számomra akkor sem logikus, de tudom... bennem van a hiba. Lásd aláírás -
Protezis
őstag
Mondd, hogy oldjam meg?
De Elérhetővé teszem az eddigieket zip-be tömörítve: Bővebben: link
Mod: Ja, hogy tegyem bele? Azt nem szeressük
Viszont így zip-ben jó lesz?
[Szerkesztve] -
GDA
csendes tag
tehát a pozícionálás:
adott egy div (container), benne egy másik (content). A container-t relative-ra állítod, a conten-et pedig absolute-ra. Így a centent-et pixelre pontosan beállíthatod, a container-en belül. Tehát mindig a container-hez képest lesz abszolút helyen. Pofonegyszerű. -
Protezis
őstag
1. Hiba megoldása:
Valószínűleg az absolute pozicionált elemek elhelyezkedése az őket tartalmazó divtől függ, attól nem, hogy van -e előttük valami. Lehet ez a szabvány, de számomra nem logikus. Na mindegy. (valaki megerősíthetne/cáfolhatna)
A megoldás itt látható: Bővebben: link
A css fájlban is történt változás!
3. Hiba
Azonban ha egy absolute pozicionált képet rakok egy divbe, amiben a szöveg középre van igazítva, akkor Firefox az igazításról nem vesz tudomást, az IE viszont igen, így a div közepéhez igazítja a képet. Bővebben: link
Ezért is folyamodtam a fenti megoldáshoz. -
sinyi
csendes tag
Szerintetek lehet vmi probléma ezzel a sorral?
''background-positionop;''
Mert dreamweavernek vmi miatt nem tetszik nagyon. -
Protezis
őstag
2. Hiba
IE és Opera alatt van margója a formnak. Firefox alatt nincs.
Hogy azonos eredmény kapjunk, mindenképpen adjuk meg a margin értéket.
margó nélkül: Bővebben: link
margóval: Bővebben: link
Az első kérdésre/hibára várom a választ...
Mod: Ezekre a hibákra munkám során lelek, így remélem elnézitek, hogy nem gyilkolok ki minden felesleges css bejegyzést. Azért remélem könnyen átlátható fájlokat adok.
Mellesleg: Csak én vagyok ON? Nosza fel!
[Szerkesztve] -
Protezis
őstag
válasz
Forest_roby #9 üzenetére
okok
De ha van jobb ötleted a topik címét illetően, hallgatlak -
Protezis
őstag
válasz
Forest_roby #7 üzenetére
Akkor a legtöbb topikot felesleges volt már eddig is megnyitni, mert sokan nem ott tették fel az amúgy oda való kérdésüket.
Igen, vannak JS kérdések ott is, de inkább csak azért, mert fogalma sincs a legtöbb embernek arról, hogy a kérdéses dolgot éppenséggel JavaScripttel lehet megoldani, nem elég a HTML hozzá.
Mellesleg nem kifejezetten CSS topikot akarok ebből kihozni, hanem egy olyasmit, hogy szépen mindenki összeállít egy olyan hsz-t, mint az enyém (2. része), és a többiek megpróbálnak használható segítséget nyújtani neki. Ergo CSS bugkeresés.
A bug lehet a böngésző(k)ben, vagy akár maga a CSS nyelvben.
Van még pár hiba a tarsolyomban, csakhát szépen boncolgatni kell őket, hogy tömör, érthető, világos legyen. -
Forest_roby
őstag
tudom, hogy van, de akarod hogy belinkeljek ide egykét js-es kérdést a html-es topicból?
Van választék bőven.
ui.:
''A JS-es kérdéseket is főleg a html-es topic-ban teszik fel, úgyhogy''
Ezt úgy értettem, hogy vszínűleg a css -es kérdéseket is a html -es topicban fogják feltenni, mert az emberek lusták keresni, vagy nem is tudják, hogy az a kérdés css-es!!!
[Szerkesztve] -
Protezis
őstag
válasz
Forest_roby #4 üzenetére
Tévedsz, van Javascript topik, és használják is az emberek: Bővebben: link
faster: reméltem is -
Protezis
őstag
hm... feleslegesen nyitottam? Szóljatok!
-
Protezis
őstag
A CSS világszerte használt technológia, melyet weblapokon használnak. Segítségével egyszerűbbé válik az elemek pozícionálása, stílusának megváltoztatása. Immár megoldható, hogy a html kódba csak a tartalmat írjuk, és CSS-sel formázzuk azt.
Azonban van pár dolog, ami nem teljesen úgy működik, ahogy kellene.
Sokszor a különböző böngészők tesznek keresztbe nekünk, mivel egyik így, másik úgy értelmezi a stílusinformációt.
Ebben a topikban szeretném a TI segítségetekkel összegyűjteni ezeket a hibákat, és persze gyógyírt találni rá.
Itt egy jól használható magyar nyelvű CSS leírás: Bővebben: link
---------------------------------------
Rögtön kezdeném is egy (szerintem) hibával:
1. Bővebben: link
2. Bővebben: link
Idéznék a Weblaboron található cikkből:
''A relatív (relative) érték esetén a statikushoz hasonló helyre kerül az elem, de lehetőségünk van a bal és fenti pozíció megadással eltolnunk. A következő elem elhelyezése úgy lesz számítva, mintha ez az elem a helyén maradt volna.''
''Az abszolút (absolute) érték esetén szintén a statikushoz hasonló helyre kerül az elem, szintén lehetőségünk van eltolni, meghatározni az elhelyezkedését, ezen kívül a méreteit is. Itt már a jobb és lenti, illetve a szélesség, magasság megadásokat is használhatjuk, szintén lásd mindjárt. Ez az elem kikerül a megjelenítés folyamából, a következő elem oda kerül, ahova ez került volna.''
A CSS fájlokban keresendő a különbség, méghozzá a #information-nál.
Mint látható, a relative pozicionált esetben a cikkben leírtaknak megfelelően helyezkedik el az i.gif. Ellenben az absolute-nál? Miért a kozep div bal felső sarkához viszonyít, mikor ott van még előtte az infosav div
A hiba mind FF, mind IE alatt észlelhető.
Semmi közöm a Weblaborhoz, és nem tekintem Szent Grálnak, de szerintem elég jól használhatók az ott leírtak.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCÓÓÓ!!! Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest