Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6006 üzenetére

    "A fűrésszalag nem atomtechnika bármikor beszerezhető"

    Így igaz, ez nem atomtechnika. Azonban nincs elterjedve hazánkban. Egy kiskőrösi gépre gyakorlatilag bármelyik asztalosmester max 2 napon belül olyan szalaghoz jut, amilyet szeretne. Forraszthatja, élezheti. És olcsón. De! Azokat a szalagokat ezek a gépek nem jól tűrik. Maga a szalag merevebb, a forrasztása pedig valóban nem viseli a 600-asnál kisebb kereket. Egy rá való, és rajta jól működő szalag ára közelít a 10 ezerhez. Ebből bőven bekészletezni? Többféle szélesség, többféle fogtípus, többféle fogosztás: Ideálisan egyet egyet való tartani belőlük, a leggyakrabban használtból pedig kettőt. Meg kell tanulni fűrészelni velük, és akkor egyetlen szalag több, mint két évet fog menni azzal a léptékkel, ahogyan te rendelsz alapanyagot.

    "Csiszoló az lehet hogy nincs hozzá, de az is lehet hogy bármelyik gépre rátehető "

    Ez gyakorlatilag úgy néz ki, h egy kis fém szánt felpászítol a gépre, majd ráteszed a csiszolóvásznat. Persze, természetesen bármelyik gépre lehet eszkábálni ilyen dolgot, de szerintem nem éri meg. Nem egy asztalosról tudok, aki a makita kézi szalagcsiszolóra maga ragasztgatja, cserpákolja a szalagot. Nekem - és legtöbbünknek - eszünkbe se jut. Legjobb a gyári, és pajkosan kitermeli az árát. Mi több, legtöbbször olcsóbb is, mint bajolni a maszekolással.
    Magam csak azért eszkábáltam egy ilyet egy kicsipici szalagfűrészre, h megtudjam, miként használható. Hát pompásan. Tép, mint az őrült, és más csiszológépekhez nem hasonlítható ez a fajta csiszolástechnika. Opcióként egy szalaggal együtt a feltét úgy 12 rugó. Ebből a szalag kb 5 ezer. Ennyi pénzből miféle csiszológéphez lehet vajh hozzájutni? Most sopronban volt a kezemben egy makita kézi nútcsiszoló, ami hasonló elven horzsoli a fát. Ára: 50 rugó. De ott neked kell tartani a gépet is, a munkadarabot is a kiskezeddel. Szóval nem gazdaságos kihagyni ezt a szalagfűrésszel csiszolás dolgot.

    "Ugye nem kell mondanom hogy egy gépnél sem volt szükségem garanciális javításra"

    Ó, te kiváltságos vagy Fortunánál! :D
    Én ezt a metibót azért csuktam így ki a szívemből nagy gondossággal, alapossággal, mert összevissza kb másfél millióért vásárolt mindenféle gépjeik közül egyes egyedül az újkorában is elavult porszívójukat nem kellett vinnem a szervizbe soha. Az összes többit de! Mi több gyakran de! Legtöbb gépet többször is vissza kellett küldeni. Mi több, volt sok két hónapon túli garanciális szarakodás. Volt, h a garanciális javítás szigorúan fizetős volt, voltak veszekedések, ajtócsapkodások. És lett belőle nagyfokú kiábrándultság, és lett megtanulása annak, hogy a kapitalizmusban a prémijumkategórija csupán ennyit jelent: Add ide a pénzed vazze, ígérek neked minden álmodat cserébe, s ha már odaadtad a pénzed, hát mosmán szalaggy, fuss, a kuvanyádba!
    (Ha mégis megveszem ezt a metebó szalagfűrészt, őszintén mondom, h nem örömmel, hanem igen fájó szívvel fogom megtenni.)

    "Abban nem tudok egyetérteni hogy az éles szerszámmal több baleset történik, mert a konyhakésen kívül másra nem igaz ."

    Ezt én is így gondolom, azzal a kiterjesztéssel, hogy a konyhakésre is igaz. Nem mindegy, hogy valamit miskárolunk, vagy egyszerűen elvágjuk. Legyen szó bármiféle szerszámélről.

    "Gyorslazító :N a nagygépeken amiken dolgoztam nem volt, félperc alatt le lehetett tekerni , akkor egy ilyen liliputi fogna ki rajtam?"

    Ennek az csak másodlagos lényege, h hamarabb kioldod a szalagot. Az elsődleges az, h csere után nem kell feszességet állítanod. Mi több, egyetlen kézmozdulattal eljátszható az, ami ma még bevett szokás az asztalosok között, hogy használat után lazítsuk meg a szalagot, h ne kelljen feszülnie. (Én sosem tettem ezt, mégsem fáradt el se a szalagom, se a forrasztása. Bár lehet, h a hagyományos szalagokra igaz.)

    "A vezetőgörgőket fogasléc emeli
    Hát ez uras :) Minekünk anno a nagygéphez a védő és vezető kombó megemeléséhez kellett egy 80 cm-es stafni"

    Uras, uras, komám, de ha ingyen kapod hozzá, nem kényelmesebb dolog urasan dolgozni? Jelenlegi gépemen van, és nagyon szeretem is rajta. Túl azon, h nagyon gyorsan és nagyon pontosan odaállítható, ahova kell, nagyon kényelmes is. Uras. De hát neked nem szempont pl egy dekopírfűrészen a gyors lapcsere? Vagy a vezeték nélküli fűrógépedet azért nem használod a műhelyben, mert van konnektor, és ott a vezetékes fúró is?

    Lényege ennek a hezitámnak mégis a következő: Bérbe fűrészeltessek továbbra is, v beruházzak? Ha beruházok, akkor azt, amire vettem a gépet fogja tudni produkálni legalább addig, amíg az árát visszatermeli, vagy sem? A többi, hogy fogasléc, meg csiszolófeltét, párhuzamvezető, etc eltörpülnek. Mégsem lényegtelenek.
    Hétfőn direkte azért utazok 100 km-t, hogy vigyem a deszkámat, és szabjam ketté. Lássam, hogyan muzsikál. Ha Sopronban ezt bármelyik hasonló árkategóriájú géppel kipróbálhattam volna, és elégedetten kapcsolhattam volna ki a gépet, akkor már egy hete itt állna az a szalagfűrész a műhelyemben. (A deszkámat vittem pedig oda is. Hát nem rövidlátók ezek a kereskedők? Pedig csillagászati összeget adtak ki helypénzként. A kereskedőm pedig, aki esetlegesen lehozatja majd nekem, felajánlotta: Lehozatja a gépet, és ha nem kérem, majd lesz valami - pedig nagyon picike helyen gazdálkodik. Nem éltem a felajánlásával, de ezért, és ilyen működéseiért mondtam, h ritka korrekt.)

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák