Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz mdk01 #15833 üzenetére

    Szinte megelőztél a válasszal.
    Amikor elküldtem ominózus hsz-t, el is gondolkodtam rajta, h emlékezetem szerint 80K-ért vett Mártonn111 igen szép szélezetlen borovit, ha az emlékezetem nem csal, akkor Zatik-nál - de ehhez kellene az Ő megerősítése is. Szóval Pesten is lehet olcsóbban jót venni. Sajnos elfeledtem, hogy jimy_l pontosan hol, és mennyiért szerzett be a fővárosban (hasonló minőségben és árban, de talán 80 alatt, és úgy emlékszem, jimy linkelt is ide a fórumba fotót, forrást úgy fél éve) jó fenyőt, és találkoztam már a szibériai borovinál is olcsóbb skandináv borovi hirdetéssel a fővárosban. Mindez kicsit hiteltelenné is tehet, mint ha túloznék, pedig nem áll szándékomban semmi szépítés, túlzás. Meg kell jegyeznem, hogy minél nagyobb egy fatelep, annál árnyaltabb választási lehetőség van annál jobb áron, és annál közelebb van a dolog az MSZ 17300/2-88 szabványhoz (amiről sajnos sok asztalos még nem is hallott, nem hogy a tartalmát ismerné, holott ennek az említése jobb helyeken varázsszóként nyitja meg a korrekt elszámolás lehetőségét).
    Most mindezt elsősorban azért hoztam újólag felszínre, mert lehet játszadozni az osztályba sorolással, lehet árnyaltabban vásárolni pl azzal, hogy nem I.oszt rakatot szemelek ki, noha annak a látványa vonzza leginkább az asztalos szemet, hanem I-II o. besorolásút, és mint írtam volt, a frontra, a látszó helyekre válogatom a szép részeket. A nem ágtiszta borovi göcstávolsága igen szabályos, 40-60 cm-ként jön egy göcspár. Magyarul ezeket kiejtve hibátlan anyag nyerhető kisebb szekrényajtónak, fiókfrontnak. Nem nagy ilyenkor az anyagveszteség, hiszen durván félméterenként kell elveszejteni 6-8 cm-es darabokat, és nem sok hulladék esik le a tiszta darabokból sem, hiszen szerencsés az ágtávolság. Nem mondom, biztosan kellett két év, míg ezt kiszimatoltam magamnak, de az eredménye az, hogy a hulladék %-os aránya of (osztályon felüli) vs II.o. anyag jól érezhetően elmarad az egymáshoz viszonyított áraiktól. Magyarul sokkal olcsóbb kiszedni a II.o anyag of részeit, és abból dolgozni, mint megvenni az of anyagot. Kell egy bizonyos mértékű tapasztalat ahhoz, hogy az ember ezt lássa a deszkán meg a fatelepen, mert járhat úgy is, hogy túl sok hulladék marad rajta, ha rosszul improvizál vásárláskor.
    Gyorsan elébe mennék esetleges vitáknak: ezek csak apróbb trükkök, amiken sokszor sokat lehet fogni. Nagy üzemben nem lenne érdemes működtetni, egy kisebb műhely viszont lefaraghat általuk a nagyok előnyéből.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák