Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Rohamkukac #15311 üzenetére

    Nem akarlak megbántani, de nem érzem szerencsésnek az ilyen megközelítést.

    Minden asztalos a saját tudása szerinti szintig jut, s nem tovább, nem alább. Van, aki célul tűzi ki, hogy legyen bemutató terme, van aki nem. Az IKEA-t nem isten teremtette, hanem ember. Sikeres lett. (Jómagam nem szeretem az IKEA-t egyébként - az én igényem és ízlésvilágom más.)
    Remekművekre képesek az asztalosok. De a piacon sikert érni el pusztán azzal, hogy valaki remeket remekel - édeskevés.

    Az idők során megismerhettem egynéhány asztalost, aki a szakmából él meg. Úgy vettem észre, hogy nálunk az már sikeres szakinak számít, akinek folyamatosan van munkája, de sokak csak úgy tengődnek kapásra várva, hogy fájdalom nézni. Olyannal nem találkoztam, aki raktárra gyártott volna. Pedig ez felemelhetné a szakmát. Kiszűrné a lúzerokat, helyzetbe hozná azokat az aranykezű mestereket, akik teremthetnének akár trendet is. Igen ám, de ahhoz, hogy ez megvalósuljon, nem elég megrendelőre várni. Ahhoz sokkal több finesz kell, mint az asztalosszaki része a dolognak.
    Vásárokon fordulok meg. Olyannal már találkoztam, hogy román asztalos idehozta a kész bútort, mutatóst, strapabírót, és elérhető áron kínálta a készet, de hogy magyar asztalos átvinné a határon a raktárkészletét, vagy annak csak egy részét, hírből sem hallottam.
    Van ám nálunk raktárra gyártás pedig. De kizárólag bútorlapból. A legvéknyabb, leértékelt bútorlapból, a legolcsóbb - még a szocialista időkben is silánynak számító - műanyag fogantyúkkal, 70 forintos kivetőpántokkal. És nem él rosszul. Nos, engem elgondolkodtatott, hogy mennyi szerepe van ebben annak, hogy nagyon olcsó, és mennyi annak, hogy raktárra gyártott. Mert láttam én szép vizsgamunkákat, mestermunkákat. De nem a piacon. A bútorpiac egyik sajátos jellemzője pedig a meglátni és megszeretni, a másik jellemző meg az, hogy itt igazán érvényesül az a marketing tétel, amikoris az áru látványa teremt vásárlási szándékot.
    Azért ahhoz nem csak egy bemutatóterem ad lehetőséget, hogy szemek elé tegye az asztalos a remekét.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák