Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • BluEyes

    őstag

    válasz bnss #2687 üzenetére

    Tulajdonképpen a HP-féle nativ sata enebled/disabled ugyanaz, mint az asztali gépek biosában beállítható sata/Ide, vagy sata/enhanced vagy a kutya tudja még hány néven (minden gyártó másképp nevezi el természetesen) nevezett megoldás. A Thinkpadekben is engedik álítani, ott meg AHCI/Compatibility a neve. A lényeg ugyanaz, sata hdd, sata vezérlő, de a hdd IDE módban működik, a win is ide merevlemezként látja és kezeli. Ehhez az üzemmódhoz a megfelelő driver benne van az SP2-ben, tehát ha van ilyen opció a biosban, akkor az XP telepítése nem okoz gondot. Ennél mélyebben itt és most nem is érdemes belefolyni szerintem.
    A gyártók látszólag alaposan lebutított biosokat pakolnak a noteszekbe. Azonban ez csak egy csúnya megtévesztés, a valóság az, hogy ezek a biosok ugyanolyan teljesértékű programok, mint a tuning-alalapok biosai, épp csak a felhasználó elől vannak elrejtve a rendszer finomhangolására alkalmas beállítási lehetőségek.
    Mondjuk ezt teljes mértékben meg tudom érteni, el lehet képzelni, mennyi garanciális szopás lenne a gyártóknak, ha "9 éves vagyok és tuningolni akarok" Pistike nekiállna csúcsra hegyezni a notebookját. :D
    Az Asus az x51R típusban a sata hdd-t IDE-kompatibilis (tényleg nem tudom, mi a szakszerű neve, bocsika) módba állította, ezért az SP2 fel tud települni. Más modellekben, és sok más gyártó gépeiben a biosban a sata mód van beállítva, és ha a hozzáférés is le van tiltva az átállításhoz, akkor jön a "sata driver integrálása nLite programmal" című szabadidős tevékenység.

    Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.

Új hozzászólás Aktív témák