Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • RolXX

    tag

    válasz Necc #8335 üzenetére

    Nézegettem az exif-et...
    Ami rögtön feltűnt, hogy 250mm-en lőtted a képet, Av-ben, 1/8 záridővel. Ez a záridő túl hosszú, gondolom ezért is mozdult be a kép. Kb 1/300, vagy gyorsabb záridő kellene 250mm-en. Ha kisebb gyújtótávval fotózol, akkor a záridő is lehet lassabb. Av-ben ISO növeléssel, vagy blende tágítással tudtad volna csökkenteni a záridőt.

    Aztán még nem értem, hogy ha már Av-ben vagy, miért kellett f/32 blendét beállítani? Ez nagyon szűk, ha ilyen kicsire húzod a blendét, az Av mód záridő növeléssel kompenzálja és így bemozdul a kép, homályos lesz. Meg amúgy se érdemes f/8-nál szűkebbre állítani a blendét, mert utána romlik a képminőség.
    Ennél a témánál különösen jó lett volna, ha f5.6, vagy valami ilyesmi értéket használsz, a háttér elmosás miatt és akkor záridőnek se 1/8-at állított volna be a gép.

    A CA(kromatikus aberráció, azaz a kékes fény a szirmoknál) tényleg nagyon erős. Ez az objektív gyengesége... Nem tudom, hogy alapból ilyen, vagy az f/32 váltotta ki belőle, talán a többiek jobban tudják. Lightroomban is tudsz CA-t javítani, bár nem minden esetben jön össze. De van még 1-2 módszer photoshopban, vagy gimpben, amivel szépen el lehet tüntetni, vagy halványítani a kék fényt a szirmok körül, bár ilyen erőset már nem könnyű.

    [ Szerkesztve ]

    Windows Mobile 2002-2003 -> Symbian 6.1-9.2 -> iOS 4 -> Android 2.1 - 7.0 -> iOS 13.3

Új hozzászólás Aktív témák