- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Mindent visz: A GeForce RTX 5080 tesztje
- Milyen alaplapot vegyek?
- Apple asztali gépek
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ilike
csendes tag
Hellóka.Én csak azt szeretném ha segítene nekem nvalaki a következőben:Naszóval,egy garázsba akarok világítást,meg is vettem a dolgokat fel is szereltem,viszont az a bibi,hogy vettem a kapcsoló mellé egy távirányítású konnektort.magyarul ha a távirányítón +nyomom az0 ill. az 1-es gombot akkor KI/BE kapcsol.Nos,ezt a konnektort szeretném valahogy a kapcsolóval alternatívba kötni.....Kérlek segítsetek.Köszike......
-
nagymester
csendes tag
Impulzus relével!!
Itt lehet kapni: www.elektroprofi.hu
Az ára:3285Ft (ÁFÁ-san)
Én nagyon sok helyen használom (én is képesített áramszolgáltató vagyok)
Erősáramú kérdésekben szívesen segítek mindenkinek (ez itt a reklám helye)PII Celeron 1000, 384Mb RAM, Diamond Viper II 32Mb, Segate 120Gb 8Mb ATA133, LG GSA-4160b. volt a régi configom
-
slapman
csendes tag
Hi! Kérdésem lenne, hogy tudtok-e vmit arról, hogy hogyan lehet egy fogyasztót, mondjuk lámpát három kapcsolóval alternatívan működtetni, mindenféle hókuszpókusz nélkül?
-
-
micro
addikt
Én egy kiszuperált autóriasztó távirányítójával kapcsolom a lámpát.
A vevő egy relét hajt meg ami váltókapcsolóként működik.
Kell neki még 12V, azt ennyi...Klaviatúra, képernyő, EGÉR!, meg az a doboz, tudod a gép LELKE..
-
biker
nagyúr
azt ismered, hogy alternatív kapcsolás vezetéktakarékos módon?
a váltókapcsolók két végeire a fázis-nulla, innen egy egy szál megy a lámpák felé, egyik oldalról kapja a lámpa a nullát, másikon a fázist
na az is szól szépet érintkező törésnélElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Hory
aktív tag
Addig nem nagyon akarok tervezgetni, amig nem lattam a relet, mert tomoren osszefoglalva fingom sincs, hogy nez ki egy ilyen allat.
A csattanas nem gond, a mostani kapcsolo is csattan jo hangosan, es amugy is egy legterben lesz a kapcsolo es a rele.
Gondolkodtam esetleg olyan relen, ami hangerzekeny, esetleg kepes hangfelismeresre is. Vegulis ma mar bagoert lehet ilyeneket gyartani, es akkor kapcsolore se lenne szukseg. Jo, mi? -
tomcs
őstag
hmm... most az a helyzet hogy van 1 kapcsolo meg 1 lampa es az 1ik kapcsolo meg a lampa kozott semmi a masik kapcsolo meg a lampa kozott meg 2 drot? akarhogy legyen valahogy kell lenni drotnak legalabb a 2 kapcsolo kozott es ha az nincs mar meg akkor egyszerubb 1 normal valtoizet osszehozni, nem kell bele rele
-
shtml
őstag
A rajzban nincs hiba, nem arról írtam. Hanem arról, hogyan lehet elrontani, ha kevered az alsó és a felső bekötést ill. ha több fázisról kapcsolsz.
Mivel csak egy lámpát akarsz kapcsolni, esetleg magad is összebarkácsolhatsz ilyesmit és az nem fog hangosan csattanni. Csak egy osztó áramkör kell hozzá (hogy első megnyomásra bebillenjen, másodikra meg vissza) és azzal vezérelhetsz egy triakot. Talán nem is lesz drágább az impulzusrelénél és kisfeszültségről mehet.
De aszt hiszem, te nem akarsz barkácsolni.A szakember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki mindenre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)
-
salazol
őstag
Azt viszont nézd meg, hogy a meglévő vezetékezés mellett hová tudod elhelyezni a relét. Ha mondjuk a szobában egy sarokban fent a kötődoboz mellé gondolod feltenni, az nem túl jó megoldás. Ugyanis hangosan csattan a cucc, így elég ciki mondjuk este kapcsolni a villanyt, ha valaki alszik a helyiségben.
-
salazol
őstag
Nem azért irtam, mert ipari cucc kell neked, csak a Mikronikába én inkább weller pákahegyért vagy Papst ventillátorért mennék. Ez a cucc, amit keresel kifejezetten villanyszerelőket kiszolgáló boltban van inkább. Lakásban nem nagyon szokták használni, hiszen drága. Ott szokták alkalmazni, ahol sok kapcsoló kellene, ott ugyanis 2 db alternatív a többi keresztkapcsoló, és sok sok vezeték, ott már spórolás a relé és nyomógombok. Nálad drága megoldás lesz, dehát ha nem lehet plusz 1 eret behúzni, akkor ez van.
-
Hory
aktív tag
Igen, de nekem lakásba lesz a dolog, nem egy csarnokba, szóval azért nem lenne utolsó szempont, ha nem ipari kapcsolót adnának, hanem valami tradicionálisabbat. Bár szemezgetek a gondolattal, hogy egy régi nagy raktárépületbe kellene költöznöm, nagyon hangulatos lehetne...
-
shtml
őstag
LOL, nem lehetett semmi, aki azt csinálta.
Valaki nemrég itt a PH-n írta, hogy egy szerverszobában két nagyteljesítményű UPS volt és egy okos ember az egyik UPS tápellátását a másik UPS kimenetére kötötte. Aztán csodálkoztak, miért a nagy terhelés. Ráadásul ezek valszeg online UPS-ek voltak.
Sztem bitfarkas azért szólt, mert a topicindító valszeg nem villanyszerelő. Ezért esetleg megtenné azt, hogy a kapcsolók egy részét felső, más részét alsó pozícióba köti be.
Úgy tudom, akkor is lehet egy lakásban több fázis, ha valamilyen nagyfogyasztó van a lakásban. Nem vagyok szakmabéli, de úgy rémlik, már láttam ilyet.A szakember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki mindenre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)
-
salazol
őstag
Olyat villanyszerelő biztos nem csinál.
De ebben az esetben igaza volt.
Viszont aki olyat csinál, annak törném el a kezét.
Lehet csuda dolgokat látni villanyszerelésileg (de szép szó).
Találkoztam olyannal, hogy egy épület (egy kultúrház) mindkét végén volt külön betáp, külön trafóról. Egy lámpasor fázisa az egyik, nullája a másik betápra volt kötve. Ott voltak csodálatos feszültségingadozások. -
shtml
őstag
Aha, így világos. Hiszen ha valaki vegyesen mindkét módon köt be kapcsolókat, akkor két gomb megnyomása garantált rövidzár.
Én eredeteligen arra gondoltam (csak akkor még nem volt világos, mit értett bitfarkas pozíción), hogy a rajzodon felül lévő verziónál több fázisból is lehet impulzust adni a relére. Ilyenkor is rövidzár adódik (a két fázis között), ha egyszerre megnyomnak két különböző fázishoz tartózó kapcsolókat.A szakember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki mindenre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)
-
salazol
őstag
A Mikronika emlékeim szerint nem ilyen bolt.
Olyan boltot kellene keresned, ahol ipari jellegű villanyszerelési anyagokat árulnak.
Pl. a Bécsi úton az Opel Maxabo környékén van 2 ilyen bolt, az egyik egy hatalmas csarnok, a másik vele szemben egy alacsony raktárjellegű épület. A nevüket nem tudom. -
shtml
őstag
Létezik olyan is, hogy egy lakásban nemcsak egyetlen fázis van bekötve. Sztem erre gondolt.
A szakember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki mindenre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)
-
salazol
őstag
Na beirtam a gugliba.
Ezt dobta ki.
http://www.mixvill.hu/df/producthu.htm -
salazol
őstag
Hirtelen 2 5let jutott eszembe.
Egyik, régebben tele voltak a villanyszerelőboltok magyar gyártmányú tapizós fényerőszabályozóval, amelyhez volt kiegészítő (slave) szabályzó 2 vezetékkel.
A másik: impulzusrelé. Villanyszerelőboltokban kapható, nyomógombbal kell kapcsolni, akárhány nyomógomb mehet rá párhuzamosan kötve 2 érrel, egy nyomás bekapcs, következő nyomás kikapcs. -
Hory
aktív tag
Szóval most nemrég költöztem új helyre, és szüksegem lenne egy olyasmire, mint egy alternatív kapcsoló (vagyis egy fogyasztót, jelen esetben egy lámpát, két helyről is lehessen fel-le kapcsolgatni). Viszont a falban futó vezetékekhez nem férek hozzá, oda újat behúzni nem tudok. Vagyis egy olyan kapcsolásra vagy kész megoldásra (ez utóbbi lenne a legjobb) lenne szükségem, amivel egy 220-as kábelen megoldható a dolog (relével vagy mittomén).
Tudna valaki segíteni, vagy bővebb leírást adni? Én informatikus vagyok sajnos.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tervezett szerverleállás!
- Autós topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Bittorrent topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Tovább pörög a DeepSeek-őrület
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest