3+1 alaplappal indít az ASRock a Sandy Bridge-E érában

Hivatalosan még mindig nem rajtoltak el a Sandy Bridge-E processzorok és a hozzájuk tartozó X79-es vezérlőhíd, de ez szokás szerint nem az alaplapgyártókon, hanem az Intelen múlik. Előbbiek ugyanis már csak arra várnak, hogy zöld utat kaphassanak, hiszen a legtöbben már bemutattak legalább 1-2 LGA2011-es alaplapot, mások pedig komplett X79 családdal álltak elő – mint például a korábban alaposan ismertetett ASUS, vagy most az ASRock. Utóbbi gyártó nem kevesebb, mint négy darab alaplappal próbálja a vásárlók igényeit kielégíteni, melyek között még microATX-es formátumú példány is található, reagálva a kisebb PC-k iránt növekvő igényekre.

ASrock X79 Extreme9
ASrock X79 Extreme9 [+]

A kínálat csúcsát az X79 Extreme9 jelenti, mely az egyetlen termék, ami képes lesz egyszerre 8 darab DDR3 modult fogadni. PCI Express csatlakozóból 6 darab jutott rá, ebből az egyik x1 típusú, míg a maradék öt darab x16-os, de a sávok pontos kiosztásáról egyelőre nincs információ. Mindenesetre az már biztos, hogy a PCI Express x1 helye foglalt lesz, ugyanis az alaplap mellé jár az ebbe való ASRock Game Blaster, ami nem más, mint a Creative SoundCore 3D audioprocesszorral felvértezett hangkártya. Integrálva érkezik a másik érdekes kiegészítő, egy alacsony késleltetésű, kis processzorigényű Gigabit Ethernet kontroller. Arról viszont sajnos nincs információ, hogy ez a Killer 2100 lesz-e, vagy csak a szokásos PCI Express felületre drótozott megoldás az XFastLAN szoftverrel.

ASrock X79 Extreme9
ASrock X79 Extreme9 [+]

Ezenfelül kapunk még hat darab natív SATA portot (kettő darab 6 Gbps, négy darab pedig 3 Gbps), amit további hat darab, Marvell vezérlőre kötött SATA 6 Gbps és még egy pár eSATA 6 Gbps-os port egészít ki. USB 3.0-ból nyolc darabot találunk az alaplapon (négyet a hátlapon, négyet pedig külön kivezetésen), illetve a FireWire is része a felszereltségnek. A hűtés szempontjából az Extreme9 nem kínál semmi extrát, habár van egy darab hővezető cső, de sajnos a vezérlőhídra aktív ventilátoros megoldás került, ráadásul a triplavezetékes fajtából, ami így nem éppen PWM alapú szabályozásról tanúskodik.

ASrock X79 Extreme7
ASrock X79 Extreme7 [+]

Eggyel lejjebb az X79 Extreme7 szolgálja ki az igényeket. Ez a változat ugyanazokkal a minőségi alkatrészekkel készül, mint az Extreme9, de sajnos az aktív hűtés is maradt. Megjegyzendő persze, hogy hatra csökkent a DDR3 foglalatok száma, azaz a négycsatornás kiépítés nem tűnt el, viszont csak a B és D csatornára jutott dupla foglalat, azaz a felhasználható memória mennyisége összességében csökkent. PCI Express x16 foglalatból továbbra is 5 darab van (kiosztásuk még mindig nem tiszta), az x1-es portot azonban PCI-ra cserélték.

ASrock X79 Extreme7
ASrock X79 Extreme7 [+]

A 12 darab belső SATA csatlakozó helyett már csak 11 darabot (7 db SATA 3 Gbps és 4 darab SATA 6 Gbps) kapunk, azaz a Marvell vezérlőből lecsippentettek, és ugyanez a helyzet az USB 3.0 terén is, amiből hat darab maradt meg. Az Extreme7 viszont többet kínál hálózat terén, a Gigabit Ethernet vezérlőből ugyanis két darab jutott erre az alaplapra.

ASrock X79 Extreme4
ASrock X79 Extreme4 [+]

A kínálat alján az Extreme4 áll, erősen megkurtított képességekkel: négy darab DDR3 RAM foglalat (csatornánként egy darab modul), 16 helyett 8 fázisú VRM, három darab PCI Express x16, kettő PCI Express x1 és még kettő PCI port. Ettől függetlenül az alaplap támogatja a háromutas SLI-t és a CrossFireX-et is, noha a sávok kiosztása egyelőre kérdéses.

ASrock X79 Extreme4
ASrock X79 Extreme4 [+]

Tárolóból négy darab 3 Gbps-os SATA és két darab 6 Gbps-os SATA áll rendelkezésre natívan, illetve ASMedia vezérlőkön keresztül még kapunk néhányat (2+1 felállásban, és eSATA kivezetéseket pluszban). Szintén ASMedia vezérlőkön keresztül összesen négy darab USB 3.0-s kivezetés áll a felhasználó rendelkezésére, illetve nem maradt le a FireWire, THX TruStudiót támogató HD hangkodek és a Gigabit Ethernet sem. A kevesebb fázis kisebb hűtést eredményezett, de ez nem igaz a vezérlőhídra, amin a szokásos ventilátor szemez velünk.

ASrock X79 Extreme4 M
ASrock X79 Extreme4-M [+]

Végül, de nem utolsósorban meg kell említenünk, hogy az ASRocké az első microATX formátumú X79-es alaplap, mely mindent tud, amit a platform egyébként önmagában nyújtani képes. A szintén Extreme4 családba tartozó Extreme4-M alaplapra – a mérete miatt – három darab PCI Express x16 és egy PCI foglalat került, illetve a memóriából is csak négy modult fogad. A tárolóknál be kell érnünk a szokásos natív SATA vezérlővel 2+4-es felállásával, valamint a külső vezérlőre kötött egy darab belső és egy darab eSATA csatlakozóval. Nem kell lemondanunk azonban a 8+2 csatornás hangvezérlőről, a Gigabit Ethernetről, valamint a FireWire és az USB 3.0 kivezetésekről sem, így a 240 x 240 mm-es méretekkel rendelkező alaplap eléggé jól felszerelt lett.

ASrock X79 Extreme4 M
ASrock X79 Extreme4-M [+]

Amit pedig nem említettünk meg, de az összes alapon megtalálható, az a Post80-as debug kijelző és az alaplapra kivezetett power valamint reset gombok. Az alaplapok ára természetesen nem nyilvános. Ezekre az adatokra a hivatalos rajtig várnunk kell.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés