Érkezik az X79-es Intel Extreme Board olcsóbb változata, a DX79TO

Az Intel augusztusi útitervében még két alaplap szerepelt X79-es lapkakészlettel. Az egyik a DX79SI, míg a másik a DX79TO típusjelzést kapta, ám végül csak előbbi került forgalomba még novemberben. Ugyanez az alaplaptípus szerepelt Sandy Bridge-E platformtesztünkben is, míg a DX79TO-t a gyártó ezidáig visszatartotta. A legújabb információk alapján viszont most már ez is forgalomba kerül, méghozzá a 203-209 dolláros ársávban, ami nagyjából 30 százalékkal kedvezőbb, mint a DX79SI 288-300 dolláros ára.

Az alacsonyabb vételár viszont nem meglepő módon egyet jelent a felszereltség megnyirbálásával, aminek egy része már a mellékelt kép alapján is kivehető. Például azonnal látható változtatás, hogy a három darab PCIe 3.0 x16 foglalat helyett csak kettőt kapunk, a harmadik helyét egy PCIe x1 vette át. A másik változás a hangvezérlőt és annak kimeneteit érinti, mely immáron 7.1 helyett csak 5.1 csatorna meghajtására képes, és az optikai S/PDIF digitális kimenetnek is búcsút inthetünk. A dupla Gigabit Ethernet vezérlő is csak egyetlen darabra redukálódott (de ez továbbra is Intel gyártmány), valamint előlapi kivezetések híján négy helyett csak két darab USB 3.0-s kaput használhatunk.

Apróbb változás látható a hűtésen, pontosabban a két alsó hűtőbordán, így ezeket már nem köti össze heatpipe, valamint a PCH bordája is kisebb lett valamivel. Nem változtattak viszont a DDR3 foglalatok számán, és megmaradt az alaplapra kivezetett bekapcsoló és reset gomb, illetve a hibakód kijelző is. Ami viszont nem látható a képen, de nem lesz a dobozban, az a DX79SI-hez mellékelt Bluetooth és Wi-Fi adapter. Ezt itt szintén elfelejthetjük. Mindenesetre az biztos, hogy (az USB 3.0-kat és a Wi-Fi/Bluetooth adaptert leszámítva) sokaknak nem hiányoznak majd a felsorolt dolgok és a különbözetet pedig másra költik inkább, az abszolút csúcskategóriával szemezők pedig könnyedén kiadnak többet is egy X79-es alaplapért.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés