Új köntösben kapjuk vissza a GeForce GTX 295-öt?

Nemrég számoltunk be arról, hogy az NVIDIA szünetelteti a GeForce GTX 295 gyártását. A partnerektől kiszivárgott információ világszerte hatalmas felháborodást keltett, ám most némi esély mutatkozik arra, hogy a csúcsmodell mégsem tűnik el a süllyesztőben, hanem egy modernizált változat formájában újra forgalomba hozzák.

Az év elején rajtolt GeForce GTX 295 előállítása máig rendkívül drága volt. A két darab P656 kódnevű nyomtatott áramköri lap összeillesztésével készülő rendszer természetesen jó minőségű alkatrészeket követelt, és a hűtésnek is borsos ára volt. Az adatok alapján az NVIDIA egy ilyen kártya eladásán átlagosan 50 dolláros veszteséget kényszerült elkönyvelni. A jelenlegi gazdasági helyzetben ilyen mértékű deficit nem engedhető meg, így a vállalat egy új, P658 jelzésű nyomtatott áramköri lap tervezésébe kezdett.


Az új GeForce GTX 295 tervrajza - Fotó: Expreview

Az új GeForce GTX 295 a tulajdonságok tekintetében tökéletesen megegyezik a régebbi modellel, azonban a két darab 55 nm-es gyártástechnológiával készülő GT200 kódnevű chip egy nyomtatott áramköri lapra kerül. Természetesen a tápellátást és a rendszer hűtését is áttervezték, így az NVIDIA ezeken a területeken is spórolt pár dollárt. A partnerektől kiszivárgott információk szerint, ha minden tervszerűen halad, akkor a kényszerszabadságra száműzött GeForce GTX 295 felfrissített változata már május végén forgalomba kerülhet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés