Lassacskán érkeznek az új GeForce GTX 295 kártyák

Hirdetés

Az év elején jelent meg az NVIDIA két grafikus processzorral felszerelt szörnyetege GeForce GTX 295 névvel. A termék képességeiről mi is beszámoltunk, ám a kártya előállítása drágább volt az eladási árnál, így a zöldek a tavasz beköszöntekor befejezték a gyártását. Az igényeket látva azonban nem söpörték a problémát a szőnyeg alá, hanem egy új, olcsóbb verzió tervezésébe kezdtek.

Az egy nyomtatott áramköri lapra épülő GeForce GTX 295 első képeiről alig egy hónapja írtunk, így talán nem meglepetés, hogy a partnerek lassan elkezdik forgalmazni a régi név mögé bújó új modellt. Az NVIDIA várhatóan nem csap majd különösebb hírverést, így egy relatíve csendes start előtt állunk.


[+]

A gyártók közül elsőként az EVGA hozza forgalomba a fentebb megnevezett terméket GeForce GTX 295 CO-OP Edition jelzéssel. A régi-új versenyző paraméterei változatlanok, azaz az 55 nm-es technológiával gyártott, GT200 kódnevű grafikus processzorok összesen 480 stream processzort és 160 textúrázó csatornát tartalmaznak. A chipeken a tervezők 576, illetve 1246 MHz-es mag és shader órajelet alkalmaztak, utóbbi érték 4 MHz-cel magasabb a két nyomtatott áramkörrel dolgozó verzióhoz viszonyítva.


Hydro Copper vízhűtőblokk [+]

A GT200 lapkák 8-8 darab ROP blokkjából csak 7-7 került aktiválásra, így ezen a ponton sem változtattak a tervezők a felépítésen. A termék egy-egy ROP blokkjához 128 MB-os GDDR3 szabványú memória tartozik, melyet 64 bites buszon lehet elérni. Ez egy chip esetében 896 MB-os kapacitást és 448 bites buszszélességet jelent. Mivel a kártya két grafikus processzort hordoz magán, ezért kétszer 896 MB memória szolgálja ki a felhasználó igényeit. A memórialapkák effektív órajele 2016 MHz lesz, ami 18 MHz-cel magasabb az elődhöz képest.


Hydro Copper vízhűtőblokk [+]

Az EVGA valószínűleg csak ezt az egy verziót fogja forgalmazni a kártyából, ám már most bejelentették, hogy 130 dollárért megvásárolható lesz a Hydro Copper vízhűtőblokk, ami tökéletesen passzol bármelyik a GeForce GTX 295 modellre. A megújult csúcsmodell ajánlott fogyasztói áráról még nem döntött az NVIDIA, de a jelenlegi helyzet szerint nem fognak árháborút folytatni az AMD-vel, így az árszabásnál figyelmen kívül hagyják az ár/érték arányt. Ennek megfelelően az EVGA a GeForce GTX 295 CO-OP Edition terméket 530 dollárért fogja kínálni, ami az áprilisi 450 dolláros árszinthez viszonyítva visszalépésnek mondható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • EVGA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés