SSD-gyártóban szerzett részesedést a Toshiba

Miközben a Fujitsu már tavaly közölte, hogy törli az 1,8 hüvelykes merevlemezekkel kapcsolatos terveit, a Hitachi pedig ez év nyarán szünteti be a kisméretű HDD-k szállítását, addig a Toshiba továbbra is komolyan veszi a fejlesztést, rendszeresen megújítja termékpalettáját, és a Hitachi kiszállása után a szegmens több mint háromnegyedét fogja ellenőrzése alatt tartani a becslések szerint. Bár a kisméretű tárolóegységeknél is folyamatos az igény a viszonylag nagy tárkapacitású, jó kapacitás/ár arányú modellek iránt, a piacot elhagyó konkurensek a magasabb fajlagos árú, mégis egyre jobban terjedő flashmemóriák, SSD-k nyomásával indokolták döntésüket. Mindez nem jelenti azt, hogy a Toshiba ne reagálna a trendekre, hiszen a NAND flashchipek gyártásában a Samsung után a második helyen áll, és ez évtől komplett SSD-ket is piacra dob saját márkaneve alatt, kezdetben 32-től 128 gigabájtig terjedő kapacitással.

A chipeket tekintve tavaly a fő vetélytársaknál, a Samsungnál és a Hynixnél is nagyobb arányban tudta növelni szállításait, azonban a vezetők joggal érezhették úgy, hogy az SSD-k terén egy picit elaludtak. Legalábbis többen ezzel magyarázzák, hogy a befektetéseit tekintve konzervatív japán vállalat most közvetlen részesedést vásárolt egy koreai cégben, hozzájárulva egyben annak tőkeemeléséhez is. A mintegy 31,8 millió dollár összértékű tranzakció az SSD-k fejlesztésében és gyártásában komoly gyakorlatot szerzett Mtront gazdagítja.

A 2005-ben – akkor még HardTron Technologies néven – alapított vállalat főként a Hyundai IT befektetéseinek köszönhetően állt növekedési pályára. Kezdetben ipari és katonai jellegű alkalmazási területekre szállított flashchipekre alapozó adattárolókat, később nyitott a fogyasztói piac felé, ahol meghajtóinak nagy adatátviteli sebességével hívta fel magára a figyelmet. Nemcsak saját márkaneve alatt kerülnek forgalomba az általa készített SSD-k, ugyanezek kaphatók például Imation matricával is. A Toshiba és az Mtron egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy a japánok tulajdonszerzése hogyan befolyásolja a fejlesztéseket és a közeljövő termékbevezetéseit.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés