Tévé a hátizsákban

A japán Bluedot alapvetően kisméretű, monitorként is használható tévéiről ismert, hisz megbízható rendszerességgel dobják piacra újabbnál újabb termékeiket. Bár a név alapján gondolhatnánk, hogy van valami kapcsolat a német Blaupunkttal, elvileg erről szó sincs, minden bizonnyal csupán marketing szempontok játszottak közre a névválasztás során.  Az oké, hogy ez nem túl szimpatikus húzás, de ha ettől eltekintünk, akkor abszolút értékelhető a cég igyekezete, hogy kisméretű és viszonylag olcsó tévékkel bombázza a piacot.

Bluedot BTV-1200
Bluedot BTV-1200

Az új, BTV-1200 típusjelzésű készülék tervezése során egyértelműen a hordozhatóságra helyezték a hangsúlyt. A 12 hüvelykes képátlóval bíró, maximum 1366x768 képpont megjelenítésére képes, LED-es háttérvilágítású kijelzővel megtámogatott modell mindössze 96 dekagrammot nyom, mélysége pedig három centiméter. A termék nagyjából olyan, mint egy combosabb digitális képkeret, csakhogy ebben helyet kapott egy digitális TV tuner is. Sajnos az USB portot és a HDMI csatlakozót kispórolták belőle, csak egy AV és egy kompozit bemenet található rajta. Az oldalán viszont található egy kártyaolvasó, így a csatlakoztatott memóriakártyákon található fényképeket és zenéket is képes lejátszani a tévé. A vállalat közleménye szerint a tervezés során komoly figyelmet fordítottak az energiatakarékos használatra, így sikerült elérni, hogy a BTV-1200 maximális fogyasztása ne haladja meg a 16 wattot.

Bluedot BTV-1200
Bluedot BTV-1200

Tény, hogy nem a világ leginnovatívabb technológiáit magában hordozó termékről van szó, de az is igaz, hogy a Bluedotnak valószínűleg nem is ez volt a célja. Kicsi, könnyű és viszonylag olcsó tévét akartak lerakni az asztalra, és ez első pillantásra úgy tűnik sikerült is. Bár a háromszáz dolláros ár magyar szemmel egy kicsit soknak tűnik, de a Japánban más árszintben gondolkoznak a gyártók és a forgalmazók. A termék július 9-e után jelenik meg a szigetországban.

Előzmények

Hirdetés