Testet ölt az AMD Víziója

Ahogyan a számítógépek mind szélesebb és szélesebb, a technikai részletek iránt egyre kevésbé érdeklődő közönség elé kerülnek, úgy válik egyre égetőbbé a processzorok, chipkészletek, grafikus kártyák elnevezésének kérdése. Most, hogy az Intel és az AMD is háromszámos rendszerre váltott a korábbi négyesről, még a téma ismerőinek is gondot okozhat az eligazodás. Az Intel csillagokkal próbál rendet tenni, az AMD pedig még egy lépéssel tovább ment a – vélhetőleg – helyes irányba. Többé nem a processzor és a többi elem neve a lényeges, hanem a dolgok, amiket elláthatunk velük.

A korábbi ATI grafikus kártyáival és chipkészleteivel az AMD teljes platformot birtokol, melyet mostantól Vision fantázianéven próbál egyesíteni. Először a notebookoknál vezeti be, hiszen a hordozható gépek vásárlói a legkevésbé fogékonyak a technikai részletekre. Az alap Vision szintet azoknak ajánlják, akik számítógépükön képeket nézegetnének, zenét hallgatnának, az internetet böngésznék, esetleg DVD-t illetve YouTube videókat néznének, vagy itt-ott játszanának.

A második, Vision Premium szinten már képbe jön a multitasking, vagyis a több alkalmazás egyidejű futtatása. Az ide besorolt hardver már elég erős képszerkesztéshez, zene- vagy videokódoláshoz, alkalmas HD filmek nézésére és a játékokat is jobban bírja. A Vision Ultimate kategóriát TV felvételek készítéséhez, online játékokhoz, képek, zenék és videók szerkesztéséhez ajánlja az AMD. A csúcsot a Vision Black jelenti, amely elsősorban a komoly játékosok és HD videókat szerkesztők számára lehet érdekes.


Vision kategóriák [+]

Természetesen, a „műkedvelők” számárak konkrét hardverrel is jellemezve vannak a szintek. A Visionnal egy időben lép színre az AMD új notebookos platformja a Tigris, mely a Pumát váltja fel. Alapját a 45 nm-es csíkszélességgel készülő, asztali Phenom II-k mikroarchitektúrájára épülő, Caspian kódnéven ismert processzorok jelentik, melléjük a DirectX 10.1-et támogató Radeon HD 4200 grafikus maggal ellátott RS880M északi és SB710 déli híd társul. Az AMD továbbra sem integrált platformjába hálózati vezérlőket.

Az új, egymagos Sempron M100 család chipkészletbe integrált grafikus maggal az alap Vision szintet képviseli. A Prémium osztályba kerültek, az Athlon II Dual-Core M300 és a Turion II Dual-Core M500 központi egységek, továbbra is integrált grafikával. A Vision Ultimate fokozatban, diszkrét grafikus kártyák mellett megtalálható a Turion II Ultra Dual-Core M600, de a korábban említett, sima Turion II Dual-Core is. Notebookos viszonylatban a teljesítmény mellett nagyon fontos a fogyasztás. Az AMD az egymagos Sempront a 25, a többi kétmagos processzort pedig a 35 wattos TDP osztályba sorolja. Utóbbi azonos a T-sorozatos Core 2 Duok képességével, de a P-sorozat elvileg egy tízessel jobb. Nem szabad viszont elfelejteni, hogy a két gyártó másképp állapítja meg a TDP értéket, és a processzor mellett a chipkészlet fogyasztása is számít. Az alábbi táblázat összefoglalja az új AMD processzorok főbb paramétereit. Ajánlott listaáraikat egyelőre nem ismerjük.

AMD Tigris platform processzorai
Típus Órajel L2 Cache HT-Link sebesége TDP kategória
Sempron M100 2,00 GHz 512 kB 3200 MHz 25 W
Athlon II M300 Dual-Core 2,00 GHz 1 MB 3200 MHz 35 W
Athlon II M320 Dual-Core 2,10 GHz 1 MB 3200 MHz 35 W
Turion II M500 Dual-Core 2,20 GHz 2 MB 3600 MHz 35 W
Turion II M520 Dual-Core 2,30 GHz 2 MB 3600 MHz 35 W
Turion II Ultra M600 Dual-Core 2,40 GHz 2 MB 3600 MHz 35 W
Turion II Ultra M620 Dual-Core 2,50 GHz 2 MB 3600 MHz 35 W
Turion II Ultra M640 Dual-Core 2,60 GHz 2 MB 3600 MHz 35 W

Nem csak a Tigris mobil platform, hanem az Intel CULV sorozat ellenfelének betudható ultra-vékony laptopok is „Vizionálva” lettek. Itt az Athlon Neo processzorok Radeon HD 3200 grafikus maggal ellátott chipkészlettel képezik az alapot, a Prémium szintre pedig az Athlon Neo X2 és Turion Neo X2 került. Mellettük nem csak az IGP-s északi híd, hanem a Radeon HD 4330 diszkrét grafikus alrendszer is megjelenhet, mely támogatja a DirectX 10.1-et.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés