Sziámi ikerpár két fejjel és egy szívvel

Sok furcsaságot láttunk már, de mindenképpen a különleges ötletek élvonalához tartozik a Kohjinsha új modellje. Láttunk már duplaképernyős notebookot, de a főleg könnyű hordozhatóságra, minél kisebb méretűre és tömegűre tervezett netbookoknál ez a megoldás elképzelhetetlennek tűnt. A japán cégnél úgy vélték, hogy bátraké a szerencse, és megalkották kétfejű DZ-t. A gép prototípusát már bemutatták néhány héttel ezelőtt a CEATEC 2009-en, de sokan még akkor sem hittek benne, hogy az érdekes ötleten alapuló netbook valóban forgalomba kerül.

A második ránézésre is nagyon fura gépet 10,1"-os kijelzőkkel szerelték fel, ezek egymás mögött elcsúsztathatók, azaz a DZ egy- és kétmonitoros módban egyaránt használható. Mindkét képernyő 1024x600 pixeles felbontással rendelkezik, tehát összesen 2048x600 képpontos felületet kapunk. Felmerülhet a kérdés, hogy ez vajon mire jó. Nos, a cég szerint sok mindenre, hiszen lehetővé válik egy nagy, extraszéles monitor nézegetése, de a két megjelenítőn különböző tartalmak is böngészhetők egyszerre, például az egyiken mehet videó, míg a másikon mondjuk egy táblázat vagy dokumentum szerkeszthető. A megoldás mindenképpen ötletes, kérdés, hogyan reagálnak majd erre a vevők. Ugyanis a Konjinsha DZ nem tartozik az olcsóbb készülékek közé, a december 11-ére várt netbook várhatóan 80 000 jenbe fog kerülni, ami Európában (ha eljut ide) testvérek közt is meglesz vagy 7-800 euró.

A felszereltségére persze nem lehet panasz. 1,6 GHz-es Athlon Neo MV-40 processzor dolgozik benne az RS780MN chipkészlettel és az integrált Radeon HD 3200-zal kiegészítve. Az alapfelszereltségű változatba 1 GB RAM és 160 GB-os winchester került, természetesen mindkettő bővíthető. Megtalálható benne egy 802.11b/g/n szabvánnyal kompatibilis Wi-Fi, illetve egy Bluetooth modul is, ellátták ujjlenyomat-olvasóval, sőt még tévétuner is került bele. Jól hangzik a teljes méretű billentyűzet és a hatcellás akkumulátor is, amivel elvileg a dupla fogyasztású kijelző ellenére is elérhető a 4,5 órás üzemidő. Mindezek mellett a Kohjinsha DZ meglehetősen könnyű: az 1,84 kg-os tömeg ugyan netbookos szinten sok, de a gép tulajdonságaihoz képest viszont egyáltalán nem vészes.

Jó kérdés, hogy sikeres lehet-e az új modell. Ha azt vesszük, hogy a netbookokat egyáltalán nem erre találták ki, akkor illik szkeptikusnak lennünk. Viszont ne feledjük, hogy néhány éve a hordozható minigépek sem léteztek, és nagyon kevesen mertek volna arra fogadni, hogy sikeresek lehetnek. A történet ismert, az Eee PC és társai szép karriert futottak be. Arra, hogy a duplamonitoros konstrukciókban valóban van-e fantázia, csak a jövő adhat választ.

Előzmények

Hirdetés