Hirdetés

Még az idén beköszönhet a gScreen kétfejű szörnyetege

Ritka jószág a dupla képernyővel felszerelt notebook, hirtelenjében nehéz is rá példát találni a Lenovo ThinkPad W700ds-en kívül. Persze felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mi szükség van erre. Nos, látszólag semmi. Ugyanis professzionális munkához általában még mindig asztali gépet használnak a tervezők, grafikusok, fotósok, videósok, és bárki, akinek nagy teljesítményre, és kiváló vizuális megjelenítésre, esetleg több monitorra van szüksége. Viszont a nyers erőt néha felülbírálhatják más szempontok. Egy mobil munkaállomást például bárhova magunkkal tudunk vinni, és bizony napjainkban nem meglepő, ha valakinek a hét utolsó napján több száz (vagy akár több ezer...) kilométerrel arrébb kell dolgoznia, mint az elsőn. Ilyenkor óriási előny, hogy nem kell kettő vagy több gépet tartani vagy három bőröndnyi monstrumokat cipelni, hanem a rendelkezésünkre áll egy viszonylag kisméretű és tömegű hordozható számítógép, amelyiken folyamatosan a kedvenc beállításainkkal dolgozhatunk. Hogy sikeres lesz-e a gScreen Spacebook 005 típusjelzésű notebookja, azt még nem lehet tudni, de az már most biztos, hogy ígéretes konstrukcióról van szó (ami a gyártó állítása szerint – rendeléses úton – Magyarországra is eljuthat majd).

A gép lelke természetesen a (dupla) kijelző. Ez – eltérően a Lenovo W700ds-től – nem kihajtható, hanem két ugyanakkora képernyő kapott helyett egymás mögött, és ezek egy sín segítségével szétcsúsztathatók. Tehát ha nincs szükség az extra modulra, akkor gond nélkül betolható a másik mögé, ha kell, akkor pedig egy pillanat alatt elővarázsolható. Mivel a Spacebook 005 esetében két 15,4 colos megjelenítőről van szó, nem meglepő, hogy ez mind a méretre, mind a tömegre elég rossz hatással volt, mindkettőt jelentősen megnövelte, az új modell várhatóan a súlyosabb egyéniségek közé tartozik majd. Természetesen semmit sem spóroltak ki belőle, a 2,26 GHz-es Intel Core 2 Duo P8400-as processzor a 4 GB DDR2 RAM-mal kiegészítve szinte mindenre elég, és a grafikáról gondoskodó NVIDIA GeForce 9800M GT sem piskóta (hogy a valószínűleg opcionálisan rendelhető NVIDIA Quadro FX 1700M-ről ne is beszéljünk). A merevlemez ugyan alapkiépítésben csak 320 GB-os lesz – igaz, abból egy gyors, 7200 rpm-en üzemelő winchester – de ez nyilván tovább bővíthető majd, kell is a hely bőven a videókhoz vagy képekhez!

Kettő... (forrás: Gizmodo.com)
Kettő... (forrás: Gizmodo.com)

Csatlakozók tekintetében sem kell szégyenkeznie a kétfejű gépsárkánynak, a hangkimenetek és -bemenetek, az analóg D-SUB, az ExpressCard és az USB-k mellett nem maradt le róla a HDMI kimenet és a FireWire port sem. A hosszú hálózat nélküli működéshez erős akkumulátor is kell, de hiába kap a notebook kilenccellás telepet, a nagy teljesítmény és a két monitor miatt várhatóan ezzel sem produkál majd túl hosszú üzemidőt. Persze nem is lenne kényelmes egy ilyen gigászi laptopot ölben használni, inkább asztalra való... A gScreen Spacebook 005 áráról egyelőre nincs információ, bár egyes internetes források szerint előtelepetített Windows Vistával vagy XP Professionallel akár már 3000 dollár környékén is hozzájuthatunk. De hamarosan kiderül, hogy mi az igazság, mert a pletykákban régóta szereplő készülék most talán már tényleg megérkezik,  a cég tervei szerint az idei év végétől megrendelhető lesz.

...az egyben (forrás: Gizmodo.com)
...az egyben (forrás: Gizmodo.com)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés