1,8 colos HDD-k: növekvő kapacitás, növekvő tempó

A Toshiba magabiztosan vezet az 1,8 colos merevlemezek piacán a 2000 óta értékesített közel 60 millió darab HDD-jével. A vállalat az SSD-k előretörésétől sem riadt meg, már csak azért sem, mert a hordozható számítógépek és más eszközök kínálata rohamosan nő, és sok esetben az elfogadható költséggel beépíthető flashmemóriák nem kínálnak elegendő tárhelyet, illetve fordítva, a kívánt kapacitású SSD-k ma még túl drágának bizonyulnak. Tipikus példája ennek a netbookok mostanában kibontakozó piaca, melyeknél a felhasználók vagy beérik legfeljebb 10–20 GB-os flashtárolóval, vagy inkább választják a hagyományos merevlemezes modelleket. Mindezt alátámasztja az IDC piackutató jelentése is, mely szerint az 1,8 hüvelykes merevlemezek értékesítései 2012-re elérik a 26 milliós darabszámot, ami átlagosan 58 százalékos éves növekedést vetít előre.

Nem közismert, mivel csak szórakoztatóelektronikai berendezésekben alkalmazzák, de a Toshiba tavaly óta már készít 160 GB kapacitású 1,8 colos merevlemezt is. A minik között mégis mérföldkőnek számít a most bejelentett modell, amely ugyanekkora tárhelyet kínál ugyanebben a méretben, azonban 3600 helyett 5400-as percenkénti fordulatszámon dolgozik, vagyis jelentősen nőtt a sebessége, sokkal inkább alkalmas hordozható számítógépekben való felhasználásra.

Az új MK1617GSG adattár már SATA interfésszel és 8 MB pufferrel rendelkezik, átlagos keresési ideje 15 ms. Ebben a modellben két lemeztányér van, létezik azonban egytányéros változat is (MK8017GSG) feleekkora tárhellyel. A nagyobb merevlemezekkel szemben hátrányként említhető, hogy míg azok SATA csatolója újabban képes 3 Gbps sebességre is, az új 1,8 colos HDD-k interfésze csak feleekkora (1,5 Gbps) tempóra van méretezve, bár valószínűleg nem ez lesz a szűk keresztmetszet. A 60, illetve 62 gramm tömegű egységeket 2008 augusztusától szállítja a Toshiba a gyártóknak és disztribútoroknak, árakkal kapcsolatban nem nyilatkozott.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés