Jövőre indulhat a 128 gigabájtos SSD-k tömegtermelése

Hirdetés

Jövő tavasszal kerülhetnek a boltokba a Toshiba új, merevlemezhelyettesítő adattárolói (Solid State Disk – SSD), melyek hosszabb távon – várhatóan elsősorban a hordozható számítógépeknél – teljesen kiszoríthatják majd a sérülékeny és többnyire lassú lemezes megoldásokat a piacról. A gyártó 1,8 és 2,5 hüvelykes méretben egyaránt kínál majd új SSD-ket, 32-től 128 gigabájtig terjedő kapacitásban.

Toshiba SSD

Az 56 nanométeres gyártástechnológiával készülő MLC NAND chipekből felépülő adattárolók egyáltalán nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, ezért fokozottan ellenállnak a rázkódásnak, lényegesen kevesebbet fogyasztanak, mint a hagyományos merevlemezek, és jelentősen gyorsabbak is azoknál. Utóbbi elsősorban a rendkívül rövid keresési időben nyilvánul meg, de a Toshiba SSD-i a folyamatos adatolvasási- és mozgatási tempót tekintve sem szégyenkeznek: a gyártó szerint az újdonságok olvasási és írási sebessége 100 megabájt illetve 40 megabájt másodpercenként.

A Toshiba új SSD-i először a Las Vegasban egy hónap múlva megrendezésre kerülő Consumer Electronics Show-n (CES) tűnhetnek fel, a boltokba pedig ezt követően hónapokkal, de még vélhetően az év első felében jutnak el. Nem kizárt ugyanakkor, hogy a Toshiba 128 gigabájtos újdonsága mellett a cég egyik legfőbb partnere, a SanDisk is kiállítja hasonló kapacitású SSD-jét a CES-en.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés