Samsung Series 9 notebook: a második felvonás – ütősebb lesz elődjénél

Ígéretünkhöz híven a Samsung notebook blog keretin belül foglalkozunk a legújabb Samsung Series 5 és Series 9 notebookokkal, melyeket először vehettünk kézbe a prágai Samsung Fórumon. Minden bizonnyal a felsőkategóriába szánt 9-es notebook sorozat legújabb tagjai állnak a gyártó szívéhez legközelebb, ugyanis nem csak a bemutatóteremben kapott kapott különös hangsúlyt, hanem a prezentációk alkalmával is kiemelten foglalkoztak ezzel a típussal.

A gyártó összesen mintegy 33 000 munkaórát fordított a prémium kategóriás Series 9 felfrissített változatának megalkotására, amiből 24 000 órát a kutatás-fejlesztés, a maradék 9000 órát pedig a dizájn megalkotása emésztette fel. A 13"-es mellett most már 15"-es kijelzővel is beszerezhető ultravékony notebookok külső megjelenése láttán, és az ezzel kapcsolatos technikai paramétereik alapján biztos nem ültek karba tett kézzel a projektért felelős mérnökök, ugyanis számos pozitív változásnak lehetünk szemtanúi.


Az angol nyelvű felirat a CC gombbal kapcsolható be


[+]

Az első generációs változat sem volt valami vastag (15,9 mm) és nehéz (1,31 kg), de ebből sikerült még tovább faragni, aminek eredménye a 12,9 mm-es vastagság és az 1,16 kg-os tömeg lett. A 15"-es változat ennél picit valamivel combosabb, de az 1,59 kg-os tömeg és 14,9 mm-es vastagság vállalható paraméter a gyártó részéről. A nagyobbik gép kapcsán szándékosan említettünk 15"-es képátlójú kijelzőt, nem pedig 15"-es notebookot, ugyanis felhasználták a MaxScreenként emlegetett megoldást, ami tulajdonképpen a káva méretének lefaragását jelenti, így tulajdonképpen a vastagságot leszámítva egy átlagos 14"-es notebook méretével rendelkező házba sikerült a 15"-es kijelzőt belepaszírozni.


[+]

Apropó kijelző és káva! Az elődmodellben bejelentett nagy fényerő (400 cd/m²) továbbra is rendelkezésre áll, ám szerencsére a fényes kávát most hanyagolták a dizájnerek, ami már sokkal jobban illik a továbbra is matt felületű panelhez. A legfontosabb változás viszont, hogy a felbontás 1366x768 helyett 1600x900 pixelre nő, ami már-már alapkövetelmény ebben a kategóriában.
Ha már a káva kapcsán szóba került az anyagválasztás, akkor meg kell említenünk, hogy az új 9-es sokkal felnőttesebb benyomást kelt, mint az előd modell, ami java részben a fényes műanyagok elhagyásának és a több alumínium felhasználásának köszönhető. Természetesen a világító billentyűzetről sem feledkeztek meg, így az elődmodellhez hasonlóan a sötétben gépelés most sem fog problémát okozni azok számára, akiknek erre szükségük van.


[+]

Ezen felül az alaposan átgyúrt kasztni is sokkal letisztultabb formákat kapott, és most már a lenyitható ajtók mögé rejtett portokat is búcsút inthetünk, ezeknek ugyanis sikerült helyet szorítani a hagyományos formában. Mivel a notebookok vastagsága (vagyis vékonysága) szigorú keretek közé szorítja a csatlakozók és különböző portok számát, így helyspórolás céljából az Ethernet csatlakozóhoz és az analóg képkimenethez átalakítót kell használni, de legalább nem feledkeztek meg egyikről sem. Az USB 3.0-s kaput lehagyni is balgaság lett volna, így ez sem hiányzik most már.


[+]

Részletes technikai paraméterek egyelőre nem ismertek, de CPU részről második generációs ultraalacsony feszültségű Core i5 és i7 processzorok lesznek a repertoárban, ami mellé 4 GB memóriát és SSD tárolót kapunk majd, szokás szerint 10 másodperc alatti boot- és 1,5 mp-nél kevesebb wake-up idővel. Az akkumulátor beépítve érkezik és 10 órás üzemidő elérését teszi lehetővé. Mindennek persze ára lesz, várhatóan 1400 dollár alatt nem igazán juthatunk majd hozzá még az alapmodellhez sem (itthon valamivel 400 000 forint alatti kezdőárra számíthatunk).


[+]


[+]


[+]


[+]

A következő bejegyzésben a Prágában kiállított Series 5 Ultra notebookokat vesszük górcső alá.

Azóta történt

Előzmények