Szivárognak az adatok a második generációs Samsung Series 9 notebookról

A Samsung notebookcsalád zászlóshajója tavaly ősszel érkezett meg a kínálatba, és azóta is változatlan formában kapható. Időközben megérkezett a Series család többi tagja, míg a 9-esről eközben csak annyi információ szivárgott ki, hogy készül az utód. A februárban megrendezett Samsung Fórum alkalmával ugyan lerántották a leplet az új modell külsejéről, illetve számos paraméteréről, de lényegében még mindig nem derült ki, hogy milyen platformra, vagy éppen platformokra fog épülni.


[+]

Minden jel arra utalt, hogy a notebook már készen van, azonban az idő múlásával egyre valószínűbbé vált, hogy a híresztelések ellenére az új 9-esből nem lesz Sandy Bridge változat, hanem inkább megvárják az IvyBridge rajtját. Ez részben megtörtént, a harmadik generációs Core i7 processzorok nemrég elrajtoltak, de a Series 9 továbbra sincs sehol. Ez alapján szinte biztosra vehetjük, hogy a második generációs Series 9 notebook esetében is Core i5 központi egységre esik a Samsung választása, ezek viszont még mindig embargó alatt vannak.

Gondolatmenetünk nem csak beigazolódni látszik, hanem egycsapásra be is igazolódott, amikor a Samsung angliai (UK) weboldalára felkerült a 15"-es NP900X4C jelzésű notebook részletes konfigurációja, mely Intel HM75 PCH-t és valóban harmadik generációs, alacsony fogyasztású, kétmagos Core i5-ös egységet említ. Mivel hivatalosan be nem jelentett központi egységről van szó, és a mi kezünket is köti az NDA, így sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudjuk a weboldalon található Intel APU létezését és technikai jellemzőit.


[+]

Mindez nem zárja ki, hogy az új 15"-es Series 9-ből egyes régiókban lesz harmadik generációs Core i7 processzorral szerelt változat, azonban nálunk ez szinte kizárt, ahogyan a 8 GB DDR3 memóriát sem tartjuk valószínűnek – maximum utólagos bővítéssel. Ezeket az információkat a gyártó hazai képviselete nem kívánta kommentálni, így ezzel kapcsolatban meg kell várnunk a júniusi rajtot. Mindenesetre az eddigi régiós üzletpolitikát figyelembe véve idehaza 13"-en egy Core i5-ös változat megjelenését tartjuk reálisnak, 4 GB memóriával és az elődhöz hasonlóan 128 GB-os SSD-vel, és legfeljebb a 15"-es verzióban adnánk egy esélyt a Core i7-nek.


[+]

Ami a többi technikai paramétert illeti, az aluházas, 356,9 x 237 x 14,9 mm-es fizikai kiterjedéssel és 1,65 kg-os tömeggel megáldott 15"-es változat esetében nincs különösebb változás. A processzorba integrált Intel HD 4000 IGP egy keskeny kávájú, matt felületű 1600x900 pixel felbontású kijelzőt hajt meg, melynek maximális fényereje 400 cd/m², így napos időben, kültéren is biztosított a használhatóság. A tápellátást egy 8 cellás, 62 Wh-s akkumulátor biztosítja, de az üzemidővel kapcsolatban még nem szivárogtak ki információk, mindenesetre a 22 nm-es processzor és az akku teljesítményéből ítélve 8-10 óra közötti értékre számítunk.


[+]

Adatkommunikációs téren Gigabit Ethernet, Bluetooth 4.0 és WiDi-vel megtámogatott, 300 Mbps IEEE 802.11a/b/g/n szabványú Intel Centrino Advanced-N 6235 vezeték nélküli hálózati vezérlőre számíthatunk (2x2-es antennafelépítéssel). Természetesen nem hiányzik a háttérvilágítással megspékelt billentyűzet, a multi-touch érintőpad, a micro HDMI képkimenet, 4 az 1-ben kártyaolvasó, USB 2.0-s és 3.0-s portok, beépített mikrofon, 1,3 megapixeles webkamera, jack aljzatok és a sztereó hangszóró sem. Árak egyelőre nincsenek, ezzel sajnos biztosan meg kell várnunk a hivatalos bejelentést.

Azóta történt

Előzmények