Samsung notebook blog: Series 7, a lényeg a részletekben rejlik

Itt van nekünk a remekbe szabott hetes széria. Most már elégedett mosollyal az arcunkon nyugtáztuk, hogy lesz itthon is a Chronos becenevű notebookból, és azt is tudjuk az előző bejegyzésből, hogy milyen hardverkiépítésben lehet majd itthon kapni. Sőt, a gép már a PH!TV-ben is szerepelt, de most és a következő bejegyzésekben olyat is láthat majd a nagyérdemű, amit ott még nem!


[+]

Első ránézésre a Series 7 átlagos gépnek tűnik, mely a sokszor meglovagolt letisztult dizájnnal akar a piac többi szereplőjének kellemetlen pillanatokat okozni, habár az anyaghasználatot nézve hamar elkezd körvonalazódni, hogy talán mégsem egy hétköznapi notebookkal lesz dolgunk.

Szálcsiszolt alumínium fedél
Szálcsiszolt alumínium fedél [+]

Aztán amikor kézbe vesszük, majd elkezdjük forgatni, egyre erősebbé válik bennünk ez az érzés. Alu fedél, slot-in rendszerű optikai meghajtó (sajnos csak DVDRW egyelőre), fifikás kialakítású RJ-45 kapu, szoros illesztések.


[+]

Ez utóbbi még nem teljesen penge, de alakul, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy egy mintagéppel van dolgunk, tehát ezen a téren még változhatnak a dolgok. Az egyetlen hiba, hogy a jobb oldali USB lejjebb került, mint azt szerettük volna – felcserélhették volna az optikai egységgel, de ez a beépített akkumulátor miatt nem volt megoldható.


[+]

Ha bepillantunk a gép belsejébe, akkor máris láthatjuk, amit az imént említettünk. Az akku és a merevlemez a csuklótámasz alatt foglal helyet, így esély sem volt rá, hogy az ODD helyet cseréljen az USB-vel, ugyanakkor arra sem lehetett játszani, hogy a jobb oldalon egyetlen ilyen típusú bemenet se legyen.


[+]

Középen a DDR3 Only felirat az utólag behelyezhető (bővítésre szolgáló) memóriamodul helyét jelöli, ami szerencsére nem csak a teljes hátlap eltávolítása után válik hozzáférhetővé, hanem egy külső ajtót lecsavarozva tárul fel az erre a célra fenntartott szerelőnyílás.


[+]

Ha már a belsőről beszélünk, akkor időzzünk még el itt egy pillanatra! A dupla hőcső és páros ventilátor nem véletlen, ugyanis ezek közösen hűtik a processzort és a grafikus magot, tehát szükség volt egy olyan megoldásra, ami relatíve csendben és hatékonyan képes elvezetni ennyit hőt – ehhez képest az alaplapi PCH csak egy kis passzív fémlapot kapott. Egyelőre csak feltételezzük, hogy ez a megoldás volt a legjobb választást (majd később megbizonyosodunk erről), hiszen a gyártó által készített notebookok szinte mindig példásan szerepeltek tesztjeinkben ezen a téren. Reméljük most sem lesz ez másként.


[+]

Még egy utolsó szót ejtenénk a hűtésről, aztán tovább is lépnénk: a hűtés kimeneti nyílásai a hátoldalon, félig rejtve kaptak helyet. Mostanában egyre több helyen találkozunk hasonló megoldással, ami kulcsfontosságú, ha valóban a letisztult dizájnra hajtunk.


[+]

Ha már dizájn, említsük meg a háttérvilágítással rendelkező billentyűzetet, ami természetesen hét fokozatban állítható és akár teljesen le is kapcsolható. Ez egyesek számára nem csak dizájnos, hanem rendkívül hasznos funkció is egyben. Örömmel vettük azt is, hogy a kiosztás is rendkívül kellemesre sikeredett. Az Enter fordított L alakú, a kurzorgombok kicsik, de nem összezsúfoltak, és van numerikus billentyűzet, valamint Fn lock gomb is. Reméljük, hogy használata is élvezetes lesz.


[+]

Végül, de nem utolsósorban: nem tudni, hogy mennyire szándékos vagy csak a véletlen műve, hogy a háttérvilágítás fénye kiszűrődik a portokon, de mindenesetre sötétben megkönnyíti az USB-s eszközök csatlakoztatását.

Folytatjuk!

Azóta történt

Előzmények