Samsung notebook blog: gondozza SSD-jét!

A Samsung legújabb SSD-jét tettük már notebookba, leteszteltük asztali gépben, ám arról eddig egyik cikkben sem írtunk, hogy jár mellé egy SSD Magician nevű programocska (pontosabban letölthető a Samsung weboldaláról), amivel néhány egyszerű, de annál fontosabb karbantartást egy-két klikkeléssel elvégezhetünk.

Egy kis baki a telepítő indulásánál, de "English-t' választva angolul folytatódik.
Egy kis baki a telepítő indulásánál, de "English-t" választva angolul folytatódik.

A mintegy 40 megabájt tárhelyigényű program segít pár apróságban, például a firmware frissítésében. Sajnos ez a művelet még így is körülményes egy picit, ugyanis maga a frissítési procedúra nem fut Windows alól, hanem a program csak a frissítéshez szükséges, bootolható USB kulcs elkészítésében segít (tehát a friss firmware állományt és a frissítéshez szükséges programot is felmásolja a kijelölt tárolóra).


[+]

A rendszerinformációk talán a legkevésbé érdekes rész, annál inkább lesz hasznunkra a teljesítményoptimalizálás.


[+]

Ezt akkor érdemes és kötelező futtatni, ha még olyan operációs rendszert használunk, mely nem támogatja natívan a TRIM parancsot, ugyanis a Samsung SSD-je kezeli ezt a funkciót (erről bővebb információ ebben a cikkben található: klikk!).


[+]

Abból adódóan, hogy a Magician egy háttérben futó program, érdemes ezt a funkciót ütemezni, így egyrészt nem fogunk róla elfeledkezni, másfelől nem kell mindig kézzel elvégezni a procedúrát.


[+]

Az optimalizálás végeztével a szoftver automatikusan futtat egy teljesítménymérést is, aminek eredményét is láthatjuk (mind a lineáris, mind pedig a véletlenszerű írási és olvasási műveletekét).


[+]

A mérést egyébként más beállításokkal is elvégeztethetjük: megváltoztathatjuk a tesztállomány és a blokkok méretét is. Sajnos a tesztelhető meghajtók listájában hiába van kilistázva az összes fellelhető tároló, a mérés csak Samsung SSD-n végezhető el.


[+]

Végül a főmenüben van egy Data Clone nevű funkció is, ami az 1.2-es verziószám ellenére inaktív, akárcsak a korábban próbált 1.0-ás változatnál. A Samsung ennek a funkciónak az elérhetőségét és működését későbbre ígéri.

Azóta történt

Előzmények