A Rambus kezébe került a Unity Semiconductor

A Rambus bejelentette, hogy 35 millió dollárért felvásárolják a Unity Semiconductor néven bejegyzett vállalatot, mely cég elsősorban a CMOx technológiáról híresült el. Utóbbit főleg a NAND egyik lehetséges utódjaként szokás emlegetni, bár kétségtelen, hogy ezen a terepen kihívó akad bőven.

A CMOx a NAND flash memóriák skálázhatósági problémáira keres megoldást. Mint ismeretes, a NAND flash technológiát nagyon nehezen lehet 20 nm-es gyártástechnológia alá skálázni, ami rendkívül megnehezíti fejlesztést, és mára már nem kevés lehetséges alternatíva került elő a partvonalról. A Unity korábbi álláspontja szerint a CMOx tökéletesen skálázódik a 20 nm-es határ alatt is, ráadásul egységnyi területen több adatot tárol, mint a NAND flash, emellett kevesebbet fogyaszt egy cella írása, és a sebességben, valamint a tűrőképességben is jelentős az előrelépés.

A CMOx alapvetően oxigénionok mozgatásával működik két fémoxid között, melyet elektromos tér létrehozásával lehet kivitelezni. Ez a mechanizmus nagyon eltérő a mai memóriákhoz viszonyítva, hiszen a vezető tranzisztormentes, keresztpontos memóriát eredményez. Az információ tárolása a két fémoxiddal valósul meg, mégpedig úgy, hogy az oxigénionokat mindig csak ez egyik tárolhatja, amivel két állapot különböztethető meg, vagyis a rendszer tökéletes a bináris információk tárolására.

A Rambus az akvizícióval erős kihívóvá lépett elő a NAND flash technológiát leváltó megoldások harcában, de közel sem biztos, hogy a CMOx lesz ennek a csatának a győztese. Az eddigi eredmények azonban biztatóak, így az elgondolásnak minden esélye megvan az elterjedésre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés