Programozható koprocesszor Opteronok mellé

A kaliforniai Santa Clarában egy kis vállalkozás, a DRC Computer Corporation tegnap bejelentette, hogy elérhető AMD Opteron-alapú rendszerekhez kifejlesztett koprocesszora. A modul szíve egy Xilinx Virtex-4 programozható áramkör, úgynevezett field-programmable gate array (FPGA), amelynek logikája a kívánt feladathoz igazítható. Bár az FPGA-k általában lassabbak az alkalmazásspecifikus integrált áramköröknél (ASIC), a többcélú felhasználhatóság mellett előnyük, hogy végső kialakításuk kevesebb mérnöki munkát igényel és hibáik is könnyebben javíthatók, ami hozzájárul áruk alacsonyabb szinten tartásához.

A DRC szerint megoldása jóval olcsóbb lehet a más gyártók által speciális bővítőkártyák formájában kínált gyorsítóknál, és hatásos módszert találtak a teljesítmény minél jobb kiaknázására is. A koprocesszor nem a szokásos bővítősíneken át kommunikál a CPU-val, hanem egy többutas Opteron-alapú rendszer szabadon maradt processzorfoglalatába, -foglalataiba illeszthető, így a HyperTransport kapcsolatnak köszönhetően nagy sávszélességgel és kis késleltetésekkel történik az adatátvitel a koprocesszor és a CPU, illetve a memória között.

A DRC modul kisebb változatai 5–20 wattot fogyasztanak, ám napvilágot látott egy legfeljebb dupla energiafelvételű, cserébe azonban hosszabb algoritmusok végrehajtására képes változat is. A fejlesztők szerint 40 százalékos fogyasztásnövekedés mellett akár 10–20-szoros lehet a gyorsulás, vagyis sokat javul a számítási kapacitás/fogyasztás arány. A DRC100-L60ES és DRC100-L60 jelű modul egyaránt a csaknem 60 ezer logikai cellát tartalmazó Xilinx Virtex-4 LX 60 FPGA köré épül, az előbbi 200 MHz-es, 8 bites HT buszt, az utóbbi 400 MHz órajelű és kétszer ilyen széles HT buszt használ. A harmadik, DRC110-L160 jelű modulon egy 152 ezer cellás LX 160-as FPGA és több (18 helyett 64 MB) SRAM található, a HT busz ugyancsak 400 MHz-es és 16 bites. A két kisebb modul disszipációja 5–20 watt, a legnagyobbé 10–40 watt.

A koprocesszor többféle feladatra is alkalmassá tehető, például támogathatja a biztonságos (valós időben titkosított) hálózati kommunikációt, szimulációkat, renderelést, tömörítést és más alkalmazásokat. Ehhez természetesen arra van szükség, hogy az FPGA-t és a futtatott szoftvereket is megfelelően programozzák, konfigurálják, ezért a DRC fejlesztőplatformokat is kínál partnerei számára, a szoftverek fordításához pedig a Celoxica technológiáját használja fel.

A gyártó szerint a koprocesszor kezdőára idén 4500 dollár körül alakulhat, jövőre pedig a kereslet függvényében akár 3000 dollárra csökkenhet, miközben teljesítményben más vállalatok 10 ezer dollár feletti gyorsítóival is felveheti a versenyt. A kis fogyasztás és a kompakt méret további előnye, hogy nemcsak nagyobb szerverekben, hanem blade rendszerekben is minden további nélkül alkalmazható. A számítási kapacitás egyszerű és viszonylag olcsó növelésében az AMD is érdekelt, hiszen az év második felében érkeznek az Intel Woodcrest magra alapozó szerverprocesszorai, amelyek a jelenlegi Xeonoknál jóval kevesebbet fogyasztanak, s emellett gyorsabbak is lesznek, ami még kiélezettebb versenyhelyzetet teremt a piacon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés