Az ARM is felszállt az OpenCL-es vonatra

Nagyon érdekes lesz az idei év az OpenCL szempontjából, ugyanis már számos cég jelezte érdekeltségét a platform iránt, sőt pár vállalat már komolyan dolgozik a megfelelő programok biztosításán. A grafikus processzoron történő általános számítások terjedésében az első lökést a június közepén esedékes Fusion Developer Summit adhatja majd. Első hallásra ez az AMD Fusion termékcsaládjának hivatalos rendezvénye, de a várható bemutatók tekintetében, inkább a heterogén módon történő programozás, illetve az OpenCL terjesztése a fő cél, mintsem a reklám biztosítása a Fusion APU-k számára. Éppen ezért az AMD a konkurens cégek előtt sem zárja le a kapukat, és ezt az ARM ki is használja.

A mobil architektúrák piacán érintett vállalattól Jem Davies tart majd egy előadást, melynek kapcsán az ARM tervei derülnek majd ki a heterogén módon programozható fejlesztésekkel kapcsolatban. A brit tervezőcég ugyan nem sokat beszél az OpenCL-ről, de a jövő kétségtelenül az adatpárhuzamos végrehajtásra optimalizált grafikus magok erejének általános számításokban való érvényesítése, ami nagy lökést adhat a piacnak, kezdve az ultramobil termékektől egészen az asztali megoldásokig. Az ARM természetesen aktívan készül az igények kielégítésére, és a vállalat új generációs processzorarchitektúrái, valamint a Mali-T604-es GPU már támogatja az OpenCL 1.1-es specifikációit. Persze az Android legújabb verziójában még nincs adoptálva az OpenCL, de a gyártók fejlesztési irányát látva várhatóan ez lesz a következő lépcső.

A PC-s piacon az OpenCL szoftveres támogatottsága a Windows operációs rendszereken sokkal jobban áll. Az AMD a minimum SSE2 utasításkészlettel rendelkező processzorokhoz, a Fusion APU-khoz, és a Radeon HD 5000-es és 6000-es grafikus processzorokhoz kínál OpenCL 1.1-es drivert, továbbá a Radeon HD 4000-es termékekhez az OpenCL 1.0-s felület használható. Az NVIDIA a GeForce 8 sorozatba tartozó vagy ennél újabb kártyákhoz kínál OpenCL 1.0-s drivert, de az OpenCL 1.1-es felületet nem tudni, hogy mikor fogják bevezetni. Az Intel még nem adott ki publikus meghajtót az OpenCL platformra, de már letölthető egy kezdetleges fázisban lévő SDK, ami a minimum SSE4.1-et támogató processzorok esetében teszi lehetővé az OpenCL 1.1 támogatását Windows 7 és Vista alatt.

Szintén fontos szempont az OpenCL támogatásánál, hogy az AMD elérhetővé tett egy heterogén profilozót a fejlesztők számára, mellyel most már elemezni és javítani lehet a heterogén módon írt programkód, teljesítmény szempontjából kritikus részeit. Várhatóan a többi vállalat is követi majd az AMD-t ezen az úton, amint lesz bevethető hardverük. Az Intel első heterogén módon programozható processzora Ivy Bridge kódnéven fut, és a következő év elején jelenik majd meg, emellett később az NVIDIA is beáll a sorba a Denver projektre épülő Maxwell kódnevű lapkával.

Az ARM-os mobil termékek piacán számos, fejlesztés alatt álló SoC programozható lesz heterogén módon, így lassan égető kérdés az Android operációs rendszerben megoldani az OpenCL felület támogatását.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés