Egyelőre nem tervezi az ARM licencelését az AMD

Az AMD bejelentette, hogy köszönik, de egyelőre nem érdeklődnek az ARM architektúra iránt, és tartja magukat az „x86-ot mindenhova” stratégiájához. A cég szerint az APU-i, azaz a Radeon sztrímprocesszorokkal ellátott x86-os CPU-i jó választás mind a számítógépekhez, mind az okostelefonokhoz és az újabb eszközökhöz. Elmondásuk szerint téves az a vélemény, hogy az ARM-nek egyértelmű előnye van az x86-tal szemben a mobil piacon. Ehelyett az APU-t jobb megoldásnak tartják, mivel hosszabb akkumulátoros üzemidőt biztosít és nagyobb számítási teljesítményt érhet el, mint bármelyik mostani Windows-kompatibilis chip a piacon. Ráadásul többféle operációs rendszert képes futtatni és a formátuma is változtatható, ezért az AMD továbbra is ebben látja a jövőt.

Az AMD-nek egyébként volt MIPS architektúrára épülő, telefonokba és hordozható médialejátszókba szánt CPU-ja, az Alchemy, melyet az Alchemy Semiconductor vállalat 2002-es felvásárlásával szerzett meg, de ezt a termékvonalat eladták 2006-ban a Raza Microelectronicsnak. Amikor 2006-ban megvették az ATI-t, ismét megvolt a licenc a MIPS CPU-kra és az ARM CPU buszokra is, ennek ellenére úgy tűnik, a cégnek elege lett az Imageon és Xilleon termékvonalakból, és inkább az x86-osra koncentrált. Egyébként az Intel is foglalkozott a témával, ők is gyártottak annak idején ARM kompatibilis központi egységeket, de ezt a részleget mindenestől eladták a Marvellnek. Az AMD a 2000-es évek közepén hirdette ki „x86-ot mindenhova” stratégiáját, amivel a cég különböző x86 alapú chipeket tervezett az elérhető piacokra.

Az AMD hivatalosan is elismerte, hogy szerintük könnyebb egy x86-os rendszer fogyasztását csökkenteni, mint egy ARM alapú chip teljesítményét az x86-osokéval hasonló szintre emelni. Továbbá a gyártó egyelőre nem is tervezi belépését a közeljövőben az okostelefonok piacára, de 28 nm-es APU-ival beszállna a tabletekhez.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés