Hirdetés

2012. május 30., szerda

(#1) Angel1981

Angel1981
(PH! addikt)

Érthető a nyilatkozat - kb. 35 éve dolgoznak az x86-tal, és 5 évet fejlesztették a Fusiont.
Furcsa lenne, ha mindemellé pont most az ARM felé is nyitnának.

Nem vagyok chipmérnök, de ebben is látok logikát: "könnyebb egy x86-os rendszer fogyasztását csökkenteni, mint egy ARM alapú chip teljesítményét az x86-osokéval hasonló szintre emelni".

[ Szerkesztve ]

(#2) buherton

buherton
(senior tag)
LOGOUT blog

Igaz nem teljesen ide való, de az Intelnek már régóta van ARM licensze (nem ebben a szegmensben).

tely, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#3) atus72 válasza buherton (#2) üzenetére

atus72
(tag)

sztrímprocesszorok.... EZ mi??????? úristen....
nekem már a csip is kiveri a biztosítékot... de ez,....
:W miért kell ezt IS magyarosítani....

Lenovo X201, HTC Desire HD

(#4) Himym

Himym
(senior tag)

A szerkesztőnek: Itt egy a-val több lett a kelleténél: Aalchemy :R

(#5) mrhitoshi válasza atus72 (#3) üzenetére

mrhitoshi
(PH! addikt)
LOGOUT blog

+1. :DDD

Amúgy meg hát, mi látnák a jövőt, ha nem a saját platformjukban ? ;]

http://tinyurl.com/769rmuy ->> :D

(#6) Domi_Jani válasza atus72 (#3) üzenetére

Domi_Jani
(tag)

miért ne? gyönyörű szép nyelv a magyar... :D

A mi boltunkban mindenki örömet okoz nekünk. Egyesek azzal, hogy bejönnek, mások azzal, hogy kimennek.

(#7) atti_2010 válasza atus72 (#3) üzenetére

atti_2010
(PH! kedvence)

Miért ne???? Az Amerikai még a neveket is semmi perc angolosítja.

Pártatlanságom bizonyítékaként minden nap más CPU gyártót favorizálok, ma az AMD -vel tartok.

(#8) Day 'n' Nite válasza atus72 (#3) üzenetére

Day 'n' Nite
(fanatikus tag)

Helyesírás szerint így van, de ettől függetlenül szerintem is egyre borzalmasabb a helyzet...

Egyébként csodálkoztam is volna, ha meglépik az AMR-dolgot.
"28 nm-es APU-ival beszállna a tabletekhez."<-- ezt meg remélem nem halogatják majd annyit, mint a Bulldozert :D

“Nem akkor alkottál tökéleteset, ha már nem tudsz mit hozzátenni, hanem ha már nem tudsz mit elvenni belőle.” /Antoine de Saint-Exupéry/

(#9) Ł-IceRocK-Ł válasza Angel1981 (#1) üzenetére

Ł-IceRocK-Ł
(PH! addikt)
LOGOUT blog

+1, de mindensetre a jövőben nem kizárható majd ez a dolog. sose lehet tudni.

"... erő, nyomaték, jajj szüzanyám hol a fék..." - WRX Sti. Impreza. Subaru. --> I'm lovin it. <3 |" A gravitáció nem ötlet, hanem természeti törvény, amely ellen fellebbezésnek helye nincs."

(#10) lujó55

lujó55
(őstag)

Bejöhet az irány, de óriásit is lehet ezzel bukni...
HOL VAN MÁR A BEÍGÉRT SZÉNALAPÚ TECHNOLÓGIA???!!!

Nem bizniszelek pattanásos milliomos gyerekekkel, akik maguk sem tudják mit akarnak!

(#11) arn

arn
(őstag)

ezzel a hozzaallassal az a gond, ha az x86 pozicioja gyengul vmelyik szegmensben, akkor az ovek is. gyakorlatilag ugyanabban a csonakban eveznek, mint az intel, es x86os teruleten max reszsikereket fognak elerni ellene.

http://project-brian.blogspot.com/

(#12) Silentfrog válasza lujó55 (#10) üzenetére

Silentfrog
(őstag)

Az megteremtette az ÚR a hatodik napon! :DDD

Aki másnak vermet ás az sirásó!

(#13) leviske

leviske
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

"Az AMD hivatalosan is elismerte, hogy szerintük könnyebb egy x86-os rendszer fogyasztását csökkenteni, mint egy ARM alapú chip teljesítményét az x86-osokéval hasonló szintre emelni."

Remélem ez nem csak a pillanatnyi hivatalos álláspont, hanem a végleges. Nem örülnék, ha az ARM nagyon az élre állna és visszalépnénk teljesítményben laza 10 évet.

(#10) lujó55: Az AMD-nek és az Intelnek is már CSAK x86-on van esélye. Az ARM piacon akkora volna a lemaradásuk, hogy már kitűnni a tömegből nemigazán tudnának. Még az nVIDIA is teperhet a biztosított helyéért, pedig Ők azért egy teljes körű megoldással és komoly marketinggel ugrottak be a piacra.

"És robbanó tartály mögött vihorászni tűzharc közepén szerintem még a Nők lapja horoszkópja szerint sem jelent jót." /by MAZUR [GS'10J]

(#14) sz0k3e_ válasza atus72 (#3) üzenetére

sz0k3e_
(fanatikus tag)

na ezen én is így néztem: :Y :Y :Y
nem olvastam még végig, de ez durva

"What next in the parade of constant obstacles?"

(#15) P.H. válasza leviske (#13) üzenetére

P.H.
(senior tag)

10 évet biztosan nem fog senki visszalépni, az ARM élre állásával sem.

Nyilván az ARM eléggé konzervatív módon fejleszti az architektúrát, de azért érdemes megvárni, hogy az nVidia mit hoz ki belőle (és a Microsoft), vagy a sokmagos felépítéseket megvalósító cégek.

Az Intel és az AMD esélyét a későbbi csatlakozáskor azért nem írnám le, mert azért elég sokat kihozott mindkettő már legalább egyszer a történelme folyamán egy-egy olyan mikrorarchitektúrából is, ami felett látszatra eljárt az idő (Intel a PPro-P2-P3-PentiumM-Core2 vonalon, AMD a K7-K8-K10-K15(=LLano?) esetén).
Nagyon sok mindent hozzá kellett tenni ezekhez is az eredeti elképzeléseikhez képest folyamatosan, nem akármilyen tapasztalatú cégekről beszélünk (pl. én az LG előremutatóságában kevésbé bízok, mint abban, ha kettejük egyike beszállna végül ide; az LG csak példa itt.)

[ Szerkesztve ]

Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you are still ... ˙˙˙ Real Eyes Realize Real Lies

(#16) bteebi

bteebi
(senior tag)

"sztrímprocesszorral" :DDD

Te is fiam, Bluetooth?

(#17) Tigerclaw

Tigerclaw
(őstag)
LOGOUT blog

Ahogy nézem, az AMD támogatja pénzel az az X86-os android portolást is. Persze az is kérdés, hogy a google az új androidból már x86-os verziót is csinál majd, vagy portolni kell azt is újra és újra. Furának tartom, hogy míg az apple röhög a markába és számolja a befolyó milliókat, mások még mindig csak tervezgetnek valamit és azt se a közeljövőre.

(#18) Male válasza atus72 (#3) üzenetére

Male
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Borzalmas... olyan Index stílus. A csip meg a szájt mellett.... már csak a nótbúk-ot várom :O

[ Szerkesztve ]

\\\\\\\\\\\\\\\\ ALLEZ AMÉLIE!!! - www.ameliemauresmo.hu //////////////// Videókazetták digitalizálása Xvid és DVD-Video formátumba olcsón, jó minőségben! Ha érdekel dobj privit!

(#19) Yeffy DJ válasza atus72 (#3) üzenetére

Yeffy DJ
(senior tag)

Az ilyenektől én is meghülyülök... :U :W

Kondi powaa'! :) || NFS World: YEFFYDJ || "Everything is temporary..."

(#20) szki

szki
(őstag)
LOGOUT blog

x86 nem mai találmány, de ezek szerint lehet csiszolni rajta. Azért majd kiderül, hogy jól döntöttek-e az AMD-nél.

Ha már mindent magyarítunk, akkor érdekes, hogy licence nem liszensz (vagy lájszensz)

(#21) vinibali

vinibali
(senior tag)
LOGOUT blog

az ARM elég érdekes kérdés, szerintem többet hiszik azt hogy ez a jövő mint amennyire tényleg ez lesz :) hány olyan dolog volt már, amire xy mondta hogy ez a jövő aztán... egy nagyon jó példa erre mondjuk a PDTDI, én imádom a hangját az erejét és az étvágytalanságát az Audi valamiért mégis eldobta... az ARM maradjon csak mobilban....

BIOS ÍRÁS ÉS TÁPEGYSÉGEK!

(#22) leviske válasza P.H. (#15) üzenetére

leviske
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Nem igazán láttam összehasonlító teszteket, de egy Cortex cuccot már meglehet annyira terhelni alkalmazásokkal, mint egy 8 éves K8-at? Kb mikor lesz egy ARM processzorban annyi potenciál, mint mondjuk egy 5 éves Core-ban? És a 2 éves Nehalem? Mikor lesz ellenfele ARM alapokon?

Amúgy én nem leírom a két céget, csak úgy látom, hogy kevesebb munkával tudják az X86 fogyasztását az ARM-ével versenyképessé tenni, mintsem az ARM-en olyan kiemelkedőt alkotni, amivel bebiztosíthatnák maguknak a piacvezető helyet.

"És robbanó tartály mögött vihorászni tűzharc közepén szerintem még a Nők lapja horoszkópja szerint sem jelent jót." /by MAZUR [GS'10J]

(#23) anulu válasza Male (#18) üzenetére

anulu
(PH! nagyúr)

az. meg ott van a flopi is, azt se felejtsük ki a "magyarítsunk mindent írásban, mert különben nem értik meg" hadjáratból. :(((

''Ha egyszer meghalok, ne kérdezd meg, miért büdös a lábam!'' | Feel the power! Intel Core i7 | Windows 2008 R2 | MCSA+M / MCTS Exchange 2007 / MCITP-SA/VA/Ent Messaging Admin 2010 | PSN: anulu1982 | STOP ACTA!

(#24) Tigerclaw

Tigerclaw
(őstag)
LOGOUT blog

Szerintem először legyen meg az első AMD és Intel alapú tablet androidra, aztán össze lehet hasonlítani a teljesítményt és a fogyasztást az többi megoldással. Jót tenne a piacnak, ha lenne az androidnak egy versenytársa, mert eléggé lassan fejlesztenek annak tudatában, hogy mindenki csak androidban gondolkodhat az Apple-n kívül.

(#25) pilóta válasza Silentfrog (#12) üzenetére

pilóta
(PH! kedvence)

De szovjet tudósok már a 4-ik napon eljátszottak a gondolattal :D

Aki él és nem boldog, az téved!

(#26) Angel1981 válasza Ł-IceRocK-Ł (#9) üzenetére

Angel1981
(PH! addikt)

Persze - csak az biztos, ami elmúlt. :)

Egyébként ezt a "sztrímpocesszor"-t én is furcsállottam, de inkább mosolyogtam rajta. :)
Aki háborog, annak üzenem: dont wörri, bí heppi! :D

[ Szerkesztve ]

(#27) Vertic

Vertic
(fanatikus tag)

"sztrímprocesszorokkal" :O :O :O :O :O :O :O
és a ph! szakmai lap... :(
Komolyan mondom ettől elmegy a kedvem az olvasástól... mint egy rohadt régi programozás könyvben, ahol B/K szerepelt, és kellett egy ideig gondolkodni, hogy az elmebetegek az I/O-t is lefordították.. :O

'' ... tehát háromig számolj, és ameddig számolsz az három legyen ... ''

(#28) ddekany

ddekany
(PH! addikt)

Kíváncsi lennék, hogy a nacionalistább népek, mint pl. a franciák mit kezdenek ezekkel a kifejezésekkel. Van rá saját szavuk, mint ha mi folyamfeldolgozónak hívnánk a stream processor-t, vagy nyelnek egyet és az angol kifejezést használják?

(#29) ddekany

ddekany
(PH! addikt)

Az ARM azért mégis csak alapvetően egy ISA... nem tudok róla, hogy bármi technikai akadálya lenne annak, hogy egy megvalósítása ugyan olyan gyors legyen, mint az x86-os ISA egy megvalósítása. Végső soron mind a kettő tök ugyan azt csinálja (tudom, pl. RISC vs CISC, de a mai x86 megvalósítások belül a CISC-ből lényegében RISC-et csinálnak). Szóval mi az akadálya, hogy az ARM felfogadjon rakás neves mérnököt, és ugyan olyan magas fogyasztású de gyors CPU-vak jöjjön ki egyszer, mint az AMD vagy az Intel? Mert hogy pénzük gondolom van. Talán a szabadalmak?

(#30) Angel1981 válasza ddekany (#29) üzenetére

Angel1981
(PH! addikt)

Lehet úgy vannak vele, hogy az Intel már nagyon bebetonozta magát abba a szegmensbe, épp ezért inkább a feltörekvő mobil piacon akarják erősíteni a pozíciójukat, ahol az Intel nem tudott monopolhelyzetet kialakítani.

(#31) Ł-IceRocK-Ł válasza Angel1981 (#26) üzenetére

Ł-IceRocK-Ł
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Jogos, arra lehet alapozni ami már megvan, és jó úton halad. ( ha ott halad).

A túlzott magyarításhoz: úgyérzem ez egy szakmai fórum, és az ilyen dolgokat így kiírni lehet nem a lejobb ötlet. bár kinek a pap, kinek a takaró.

"... erő, nyomaték, jajj szüzanyám hol a fék..." - WRX Sti. Impreza. Subaru. --> I'm lovin it. <3 |" A gravitáció nem ötlet, hanem természeti törvény, amely ellen fellebbezésnek helye nincs."

(#32) golya87

golya87
(tag)

Így a Fusion után, ha sikeres lesz, fogja egyáltalán erőltetni az x86 magok számának a növelését? Sztem valami CELL-hez hasonló megoldásai lesznek, egy két x86 mag a párhuzamosíthatatlan progikra és vezérelni, az izmozást meg a "Radeon" magokra hagyja. Bár én lehet bemutatnék az Intelnek és az ARM-ből facsarnék ki valamit. Az ARM-nek mi után kell a licenc-et fizetni?

(#33) Silentfrog válasza pilóta (#25) üzenetére

Silentfrog
(őstag)

:DDD

Aki másnak vermet ás az sirásó!

(#34) Yeffy DJ válasza vinibali (#21) üzenetére

Yeffy DJ
(senior tag)

:K

Angel: lehet ez is benne van, de én inkább mondanám a szabadalmakat/keresztlicenszeket. Bár ki tudja...

[ Szerkesztve ]

Kondi powaa'! :) || NFS World: YEFFYDJ || "Everything is temporary..."

(#35) Angel1981 válasza Yeffy DJ (#34) üzenetére

Angel1981
(PH! addikt)

Ez is lehet. Bár tudtommal az ARM sokkal "liberálisabb" ha licencosztásról van szó - nem úgy, mint az Intel.

(#36) dezz válasza Angel1981 (#35) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Az Intelnek nem érdeke más gyártók belépése az x86-os procigyártásba. Az AMD-t is csak azért tűrik meg, mert különben őket osztanák ketté, a totális monopólium elkerülése érdekében, ami az árak elszabadulását és a fejlesztések lelassulását vonná maga után. (Tulajdonképpen ezzel az erőltetett menetes Tick-Tockkal most is arra törekszik az Intel, hogy a lehető legjobban a perifériára szorítsa az AMD-t, ne sok vizet zavarjon -- amennyire lehet, megközelítve, de át nem lépve azt a határvonalat, aminél jobban felélénkülne a versenyhatóság.)

Ezzel szemben az ARM maga nem gyárt vagy gyártat procikat, csak egyre fejlettebb mikroarchitektúrákat fejleszt a szintén folytonosan továbbfejlesztett ARM ISA-ra (Instruction Set Architecture, utasításkészlet) alapozva, amit aztán minél többen licencelnek, annál jobb.

Szóval, két teljesen eltérő modell áll itt szemben egymással. Én az utóbbira szavaznék, csak éppen az ARM ISA-t eredetileg alapvetően kisteljesítményű procikhoz alakították ki. Bár azóta sokat fejlődött, de így sem ér az x86 nyomába ilyen tekintetben.

Másrészről viszont, 32nm-en semmiképpen sem versenyképes vele az x86 energiaigényben, és valószínűleg 22nm-en sem lesz az... Azonban utána már valószínűleg igen. (Vissza lehetne butítani most is, de akkor vagy lőttek a kompatibilitásnak a mai szoftverekkel, vagy túlzott kárát látná a teljesítmény.) Persze közben az ARM is fejlődik. Érdekes meccs lesz.

[ Szerkesztve ]

(#37) ddekany válasza dezz (#36) üzenetére

ddekany
(PH! addikt)

"csak éppen az ARM ISA-t eredetileg alapvetően kisteljesítményű procikhoz alakították ki"

Mit jelent, hogy maga az ISA kis teljesítményre optimalizált?

(#38) dezz válasza ddekany (#37) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Olyan ISA, ami viszonylag egyszerű mikroarchitektúrával kiszolgálható. Gondolom, pl. kevés címzésmód, ilyesmi. Közelebbről nem ismerem, csak felületesen olvasgattam róla.

(#39) P.H. válasza ddekany (#29) üzenetére

P.H.
(senior tag)

Az ARM alapvetően abból él, hogy fejlesztik az ISA-t, és annak bizonyos azonnal gyártható megvalósítását vagy megvalósításait licenszelik cégeknek. Nincs olyan közvetlen kapcsolatban a piaccal, mint az a kevés x86-gyártó, akik az utolsó lépést kihagyják.

Sok éve arra koncentrálnak, hogy ez az ISA és annak megvalósítása a lehető legenergiahatékonyabb legyen. Párhuzamban az x86 terén is ki lehet hozni pár Watt és 100 W feletti fogyasztású (és a fogyasztással bizonyos kapcsolatban álló teljesítményű) chipeket.

És itt kapcsolódva a #37-#38-hoz: címzésben pl. nagyjából ugyanazt tudja, mint az x86, viszont az x86 pl. minden újonnan bevezetett, akár 100+ elemből álló utasításcsoportot tud vagy nem tud, fekete-fehér, tehát az SSE2-t vagy az AVX-et vagy tudja az FPU (ezzel növelve a fogyasztást, mert külön az AVX-egységet nem lehet lekapcsolni pl. power management-nél, az SSE2-utasításokat kiszolgáló részeket pedig ébren tartani), vagy nem; ezzel szemben az ARM sokkal inkább moduláris felépítésű, így az építőkockái első ránézésre célhardvereknek tűnnek.

Nyilván ha az ARM-alapú CPU-kat is elengednék akár 100W-ig már tervezési szinten, abból érdekes dolgok is sülhetnek ki. Érdemes a tisztánlátás végett ezzel megvárni az nVidia megoldását majd ezzel kapcsolatban.

A RISC-CISC ellentét már az Intel-AMD szinten is tetten érhető, pl. az Intel bizonyos fajta kódokat több belső RISC-utasításra fordít le, mint az AMD, ezért futási idejük is nagyobb. Ilyen az ADC (Add with Carry), SBB (Subtraction with Borrow) vagy a CMOVcc (Conditional Move/Load). Így pl. az az ezeket gyakran használó kód, ami AMD-n 2.4 IPC, Intel-en bár 2.4-2.5 uop/cycle, de csak 1.7-1.8 IPC, és ezáltal lassabb is.
Ennél sokkal nagyobb különbség fog mindig is fennállni a CISC és RISC között: CISC esetén pl. mindig könnyebben tervezhetők olyan + speciális végrehajtó ágak magába a magba, amik bizonyos - kiegészítésként bejövő vagy már korábban létező - összetett utasításokat gyorsabban hajtanak végre, lásd pl. Barcelona óta POPCNT, Westmere óta AES vagy az osztó utasítások fejlődése Core2 és Bulldozer után. Ezek először vagy csak utasítássorozattal (előbbiek, 5-10-15 utasítás) vagy micro-code szinten (utóbbi) valósítható meg korábbi belső RISC-magokon.

[ Szerkesztve ]

Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you are still ... ˙˙˙ Real Eyes Realize Real Lies

(#40) Pikari

Pikari
(fanatikus tag)

Szerintem felesleges egy asztali processzornak is többet fogyasztania mint a lámpa. Az ARM remélem ki fogja nyírni az x86ot. Az x86 egy mamut, egy dinoszaurusz.

,,Pikarinak underage megmondóember szaga van'' | ,,a normális fejlesztők szemét kihugyozzák a Pikari jellegű merénmegmontammok''

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.