Fujitsu blog: Celsius M740 munkaállomás

Celsius munkaállomásokat bemutató minisorozatunkban most az M740-es modellel ismerkedünk meg közelebbről. Társaihoz hasonlóan az első tervezési lépéstől az utolsó gyártási folyamatig Németországban, Augsburgban kivitelezett megoldásról van szó. A 430 mm magas és 481 mm mély miditorony külsőre alig különbözik egy átlagos, irodai géptől, belseje viszont sok érdekességet rejt. ATX formátumú alaplapja Haswell-EP architektúrás, Socket R3 foglalatos Intel Xeon processzorokat fogad, a csúcsot a 18 magos E5-2699v3 jelenti 145 wattos TDP fogyasztási értékkel. Mellé nyolc foglalatba összesen 256 GB DDR4 memória pakolható.


[+]

Mégsem a processzor a munkaállomás legizmosabb része, hanem a grafikus alrendszer. Úgy alakították a házat, hogy két vagy három darab, legfeljebb 340 mm-es PCI Express 3.0 x16 kártya is beleférjen. Ez pedig 3D tervezésben remekelő, csúcskategóriás NVIDI Quadro vagy AMD FirePro lehet, de az NVIDIA általános számításra specializált Grid K2 terméke vagy a személyi szuperszámítógépek világába belépőt jelentő NVIDIA Tesla K40, esetleg Intel Xeon Phi integrálása is megoldható.


[+]

Egy ilyen gépnek az adattároló rendszere sem akármilyen. Akár tizenkét meghajtóhely is kiépíthető benne, a SATA mellett a SAS csatolót is támogatja, LSI RAID kártyával bővíthető. Négy 3,5 hüvelykes meghajtóhely az előlap felől érhető el, de erre a részre akár 2,5 hüvelykes adattárakat is tehetünk. Ilyen komoly hardver mellé rendes táp illik, az alapmodell 300 wattos, illetve a Power változat 500 wattos energiaforrása 600, illetve 1000 wattosra cserélhető.


[+]

Persze nem kell mindenáron a nagy teljesítményre koncentrálni, passzív hűtésű grafikus gyorsítóval a Celsius M740-es szörnyeteg szinte néma üzemmódban dolgozik. Ki kell emelni, hogy a munkaállomás megfelel az IEC60601-1-2 elektromágneses sugárzással kapcsolatos szabványoknak, nem fogja megzavarni az orvosi gépeket, így az egészségügyben is használható. Tervezésénél fontos szempont volt, hogy zökkenőmentesen bírja a megállás nélküli üzemet, ami több felhasználási területen alapkövetelmény, akárcsak a fejlett távoli menedzselés és biztonságtechnika.

Azóta történt

Előzmények

  • Fujitsu blog: Augsburgban jártunk

    Ősszel a Fujitsu Fórum alkalmából megnéztük a japán vállalat bajorországi gyártó és összeszerelő üzemét, ami az utolsó ilyen létesítmény Európában.