Fujitsu blog: biztonsági megoldások

Vállalati környezetben különösen fontos az adatok és a számítógépek biztonsága. Nagyon jól tudják ezt a Fujitsunál is, és az Intel ide vonatkozó technológiáira támaszkodva többféle hasznos eszközt fejlesztettek ki. A számítógépre bejutás, mint első lépés, a TPM (Trusted Platform Module) chipre alapoz. Ehhez kapcsolhatóak biometrikus azonosítók, mint az ujjlenyomat-olvasó vagy a PalmSecure vénaszkenner, a következő szintet pedig SmartCard olvasó jelentheti.

Ezután jön a lopás elleni védelem, vagyis ATP (Anti Theft Protection), ami az Intel vPro platformjának része. Ennek segítségével az eltulajdonított Lifebook laptopok és Celsius munkaállomások többsége távolról zárolható, szükség esetén törölhető merevlemezük, sőt akár a mozgásuk (hol jelentkezik hálózatba) is követhető. Természetesen a merevlemezek teljes titkosítása is megoldható, így a megfelelő jelszó nélkül szinte lehetetlen hozzáférni a tartalmukhoz. Ha pedig egy számítógépet leselejteznek vagy továbbadnak, akkor színre lép az EraseDisk, amivel visszaállíthatatlanul eltüntethetőek a háttértárról az adatok.

Gondolni kell a véletlen fizikai behatásokra, például egy notebook leejtésére. A Lifebookokban és a Celsius mobil munkaállomásokban is háromtengelyes gyorsulásérzékelő van, ami hirtelen mozgást regisztrálva biztonságos helyre parkolja a merevlemez író-olvasó fejeit, hogy azok ne ütődjenek neki az értékes adatokat tároló tányéroknak. Véletlen nyakon öntés esetén pedig jól jöhet a cseppálló billentyűzet. A legtöbb gyártónál nem lehet pontosan tudni, hogy ez a fogalom mit is takar, de a Fujitsunál igen. Nem túl nagy mennyiségű, 20 köbcentiméternyi folyadék felfogására képes a billentyűzet membránja és az alatta lévő gyűjtőtálca.

Előzmények