Megjelent a Fujitsu Xeon processzoros notebookja

Hirdetés

Egy Intel Core i generáció kihagyásával, Skylake alapon ismét új mobil munkaállomást mutatott be a japán Fujitsu. A vállalati szférára koncentráló gyártó a „bevált dolgokon ne változtass” elvet követte az új Celsius H760 elkészítésénél, ami szinte megtévesztésig hasonlít H730-es elődjére. Nem csábultak el a mai trendek, a vékony mobil munkaállomások felé, így a 15,6 hüvelykes laptop legvastagabb pontján több mint három centiméter, súlya közelíti a három kilogrammot. A műanyagot és fémet használó burkolat alatt magnéziumötvözet váz feszül, és a kijelzőpanelt védő fedél is ebből az anyagból készült.


[+]

Hardver terén minden a legújabb és legerősebb. A 45 wattos TDP fogyasztási osztályba tartozó Core i5 és i7 processzorok mellett Skylake-alapú mobil Xeon E3-1500v3 családba tartozó lapkákkal is felszerelhető. A központi egység mellé fejedelmi, 64 GB DDR4 memória kerülhet négy SO-DIMM modulban, amiket ugyanolyan egyszerű elérni, mint a 2,5 hüvelykes merevlemezállást. Természetesen M.2 foglalatos SSD-t is tehetünk a Celsius H760-ba, ami SATA és PCI Express (NVMe támogatással) csatolós is lehet. Megtartották az optikai meghajtót is, ami második akkumulátorra cserélhető, kiegészítő adapterrel pedig 2,5 hüvelykes adattárat is fogadhat.

A 15,6 hüvelykes, matt felületű, IPS paneles kijelzőből az alapverzió Full HD felbontású, de van 4K-s, tehát 3840x2160 pixeles változata is. Meghajtásáról az Intel IGP mellett Maxwell architektúrás NVIDIA Quadro grafikus modulok gondoskodnak. Az alapszintű, 384 CUDA számolós M600M mellett kérhető 512 számolós M1000M, sőt felső középkategóriás M2000M is 640 számolóegységgel. Ilyen komoly hardverhez alapos hűtésre van szükség. A Celsius H760-ba egy akkora szellőzőrácsot és mögötte olyan hatalmas hőleadót építettek, amekkorát 15,6 hüvelykes laptopban ritkán látni. Fujitsu extra a borda előtt kiszedhető betét, aminek segítségével egyszerűen és gyorsan tisztítható a hűtés.

Maradtak a hagyományok mellett a kiegészítők terén is. A Celsius H760 akkumulátora visszafelé kompatibilis, ugyanazt a 72 wattórás modellt használja, amit a H730 és egyes Lifebook E modellek. Megtartották a régi dokkolót – pontosabban port replikátort – is, amibe az előd és az E-s, illetve U-s Lifebookok is beletehetőek. Nem mintha egyébként kevés portja lenne a mobil munkaállomásnak: négy USB kapujából kettő 3.0-s, egy pedig Thunderbolt 3.0-t támogató Type-C, ami 15 watt leadására képes. HDMI viszont csak a dokkolón van, a laptopra DisplayPort és D-Sub képkimenetet tettek.


[+]

Meg kell még említeni az opcionális mobilinternet modemet, illetve a fejlett biztonsági arzenált, ami SmartCard olvasóból, TPM 1.2 vagy 2.0 modulból, ujjlenyomat-olvasóból és PalmSecure vénaszkennerből áll. A Fujitsu Celsius H760 már jelenleg is rendelhető, régiótól és konfigurációtól függő áron, akár öt évre bővíthető garanciával. Pótalkatrészt az életciklusa lejárta után további öt évig biztosítanak hozzá.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés