Támogathatják az SLI-t az Intel X58 chipsetes lapok

A napokban zajló NVISION konferencia alkalmából jelentette be az NVIDIA, hogy némiképp lazít az SLI felhasználásának feltételein. Több GeForce együttes munkára fogása mindeddig nem csupán a meghajtóprogram oldalán, hanem hardveresen is a chiptervező megoldásaihoz volt kötve: vagy nForce lapkakészletre kellett épülnie egy alaplapnak, vagy – az Inteltől származó chipsetek esetében – egy NVIDIA gyártmányú bridge chipet kellett beiktatni a chipset és a grafikus kártyákat kiszolgáló PCI Express aljzatok közé.

Miközben az AMD-féle CrossFire konfigurációk gond nélkül üzemelnek a megfelelő Intel chipsetes alaplapokban is, addig az NVIDIA eredeti szándékai szerint a jövőben is kitartott volna az nForce 200 híd alkalmazásának kritériuma mellett. Emiatt azonban mind az Intel, mind az alaplapgyártók részéről komoly nyomás nehezedett rá, ugyanis a plusz chip természetesen plusz költségekkel jár a tervezés és a gyártás folyamán egyaránt. Az IDF alkalmából egy olyan rendszert demonstrált az Intel, amelyben egy következő generációs Core i7 (Nehalem) processzor és az azt kiszolgáló csúcskategóriás X58 lapkakészlet mellett nem volt NVIDIA bridge chip, volt viszont AMD Radeonokból álló CrossFire grafika. Az NVIDIA előtt fölrémlett annak a lehetősége, hogy kimarad abból a pörgésből, ami az új technológiák bevezetését fogja kísérni, és az alaplapgyártók esetleg már csak akkor dobják piacra bonyolultabb, SLI-kompatibilis modelljeiket, mire az Intel már zsebre tette a korai átállók termelte profitot.

Az NVIDIA az új konstrukció szerint továbbra sem az Intel számára licenceli az SLI technológiát, hanem az alaplapgyártóknak, és kizárólag az X58 lapkakészlet esetében engedélyezi, hogy saját bridge chipje nélkül kínáljanak SLI-kompatibilitást. Ezért a jogért a lapgyártóknak fizetniük kell, továbbá alá kell vetniük hardvereiket egy az NVIDIA Santa Clara-i laboratóriumában lefolytatott minősítési eljárásnak. A procedúrán megfelelők megkapják a szükséges kulcsokat, melyeket a meghajtóprogram ellenőriz az SLI üzemmód aktiválásakor.

Ez a megoldás lehetővé teszi az NVIDIA számára, hogy már a Core i7-esek bemutatkozásától fogva részt vehessen az üzletben, de azért nem meglepő, hogy a „maximális teljesítményre” vágyóknak továbbra is saját hardveres megoldásait ajánlja. Az alábbi diagramok mutatják, milyen lehetőségeket enged meg az X58 lapkakészlet mellett a cég új licencpolitikája, és bár a variációk között szerepel dupla nForce 200 chipes, 4 x 16 vezetékes VGA-interfész is, valójában mindig az új északi híd összesen 32 PCIe-sávjának leosztásából kell kiindulni.

SLI-támogatás Intel X58 chipsetes alaplapokon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés