Az Intel mérges az alaplapgyártókra a feloldott szorzózár miatt

Az ASRock és az ASUS az elmúlt hetekben jelentette be, hogy engedélyezik a K-s processzorok szorzójának emelését a H87-es és a B85-ös vezérlőt használó alaplapokon, ami lényegében egyenes út a termék tuningjához. Az Intel azonban egy ideje ezt a funkciót csak a Z szériás vezérlővel dolgozó alaplapokra korlátozza, jelen esetben a Z87-es lapkára, így várható volt, hogy a Santa Clara-i óriáscég a gyártók magánakcióját nem nézi majd jó szemmel.

A vállalat jelenleg egy olyan frissítésen dolgozik, mely a Haswell termékek tuningját a Z87-es WW30'13 jelzésű platformokra korlátozza, vagyis visszaáll a korábbi állapot, így a H87-es és a B85-ös vezérlők melletti tuning tiszavirág életű volt. A frissítés a következő héten lép érvénybe. Az alaplapgyártók persze megtagadhatják az új frimware beépítését a BIOS-okba, de az Intel erre is felkészült, így egy operációs rendszeren belüli frissítést is kilátásba helyeztek, mely elől már senki sem menekülhet. Ha mégis úgy gondolják a gyártók, hogy van még remény, akkor az utolsó változtatás végleg mattot ad a tuningnak, mivel az új verziójú Haswell processzorok már akkor is zárt szorzót mutatnak a H87-es és a B85-ös vezérlők mellett, ha a partnerek a frissítéseket nem vállalják be.

A gyártóknak egyébként kellemetlen az Intel álláspontja, hiszen beígérték a felhasználóknak a funkciót, amit most vissza kell vonniuk. Az Intelnek persze ez is a célja, hogy a szerintük felelőtlen partnerek érezzék is magukat kellemetlenül, így legközelebb talán nem kezdenek magánakciókba.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés