Mozgókép a zsebben

Nem sok olyan cég maradt mára a piacon, amelyik a szórakoztatóelektronika és irodatechnika nagyjából minden szegmensében jelen van a termékeivel. A dél-koreai Samsung viszont pont ilyen. Egy olyan vállalat, amelyik az utóbbi években igen komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy felzárkózzon a tradicionális gyártók mellé a kamerák frontján is, és amelyik bemutatta ennek szellemében kifejlesztett termékeit.

Konkrétan két ultrakompakt kamkorderről van szó, amelyek a sikeres, HMX-U10 típusjelzésű modellre épülnek. A HMX-U20 és a HMX-U15 fantázianevű új készülékek természetesen képesek a Full HD felbontású felvételek rögzítésére. Enélkül ma már esélytelenek lennének a piacon. Szintén alapelvárás, hogy állóképek készítésére is módot adjon egy kamera. Az HMX-U20 közreműködésével tíz, míg a HMX-U15-tel tizennégy megapixeles fotókat lőhetünk.

Szintén nélkülözhetetlen ma már egy épületes stabilizátor. A felhasználók elvárják, hogy a gyártók tegyenek meg mindent azért, hogy minél simább legyen a végeredmény, még akkor is, ha mozgás, vagy sétálás közben kíván valaki kamerázgatni. A Samsung ennek érdekében a Hyper Digital Image Stabilization névre hallgató eljárást építette be az eszközeibe. A gyártó állítása szerint ez a képstabilizátor még zoomolás során is jól működik, tehát ha például valaki ki akarja használni a HMX-U20 háromszoros optikai nagyítását.

Bár a vállalat unikumként jellemzi a funkciót, azért jó tudni, hogy másoknál már korábban felbukkant az a szolgáltatás, amely módot ad annak beállítására, hogy a készülék bizonyos, előre meghatározott időközönként hozzon létre egy-egy képkockát. Ez akkor lehet hasznos, ha valakinek az a forradalmi ötlete támad, hogy felvételt készítsen az égbolton átvonuló napról vagy a hómennyiség növekedéséről. Így tehát automatikusan készíthetők gyorsított audiovizuális tartalmak.

Az 1/2,3 hüvelykes CMOS-szel, valamint két hüvelykes LCD kijelzővel felszerelt modellek kifejlesztése során a gyártó közleménye szerint nagy figyelmet fordítottak a könnyű kezelhetőségre. Így került rájuk USB és HDMI csatlakozó, amelyekkel elméletileg valóban megteremthető a kapcsolat az egyes elektronikai készülékek között. Az akkumulátor az USB porton keresztül tölthető, az adatok átmásolásával párhuzamosan. A készülékekhez alapkiszerelésben jár egy olyan alkalmazás, amelyik lehetővé teszi az anyagaink egyszerűbb szerkesztgetését, és módot ad arra, hogy ezeket egyetlen gombnyomással feltöltsük a YouTube-ra, illetve az ehhez hasonló videomegosztó oldalakra.

A körülbelül kézméretű, tehát igen mobilis eszközök márciusban (HMX-U20), illetve májusban (HMX-U15) kerülnek a boltokba. Az árukról sajnos egyelőre még nem árult el pontos információt a gyártó.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés