Megújult külsőt kapott az új Catalyst

Az AMD hivatalosan is elérhetővé tette a Catalyst legújabb, januári kiadását, mely a Windows 7, Vista és XP operációs rendszereket támogatja. A 11.1-es verziójú, WHQL aláírással rendelkező drivercsomag a Radeon HD 2000, 3000, 4000, 5000 és 6000 szériás grafikus kártyákhoz, a Fusion APU-khoz, valamint a HD sorozatba tartozó Mobility és integrált Radeonokhoz telepíthető. Fontos megjegyezni, hogy a Toshiba, a Sony és a Panasonic nem engedélyezte a notebookokhoz tartozó terméktámogatást.

Hirdetés

A szokásos hibajavítások mellett az AMD hivatalosan is bevezette az új vezérlőpultot, amely a .NET 3.51-re és a WPF (Windows Presentation Foundation) felületre épül. A Windows 7 esetében ezek a platformok alapból támogatva vannak, míg a Vista mellett a felhasználó kénytelen frissíteni. A Windows XP-n minden marad a régiben, vagyis a régi vezérlőpulttal kell beérnie a felhasználóknak. A driverbe számos új rutin került, melyek néhol jótékony hatással vannak a sebességre. Az AMD néhány program erejéig kimérte a változásokat, amiket az alábbi felsorolás részletez:

  • F1 2010 – akár +10-12% Radeon HD 5800/6800/6900 sorozat esetén kikapcsolt képjavítókkal
  • Left 4 Dead 2 – akár +8-17% Radeon HD 6800/6900 sorozat mellett kikapcsolt képjavítókkal

Az év első Catalyst szoftvercsomagja és a hozzá tartozó dokumentáció, valamint a legfrissebb alkalmazásprofil letölthető az AMD szerveréről. A mobil termékek esetében ezt a weboldalt érdemes használni, a Steam platformról való frissítés pedig a program Steam menüjében érhető el.

Itt a 11.1a-s Catalyst is

A WHQL aláírással rendelkező meghajtó mellett egy 11.1a jelzéssel ellátott Catalyst is befutott, ami számos extra szolgáltatást kínál a DirectX 11-es Radeon termékekhez. Az AMD megváltoztatta a textúra szűréssel kapcsolatos beállításokat. A legjobb minőségű opció természetesen továbbra sem tartalmaz semmilyen optimalizációt, míg a középső, alapértelmezett beállítás a trilineáris mintavételezés esetében gyorsít valamennyit. Az AMD ügyelt arra, hogy ez a képminőségben ne legyen észrevehető. A legalacsonyabb, performance beállítás is teljesen megváltozott. Mostantól a driver ezzel az opcióval kínál megoldást a shimmering jelenségre, ami főleg anizotropikus szűrés alkalmazása mellett jelenik meg. Gyakorlatilag a döntés a felhasználó kezében van, de az eredmény játékonként eltérő lehet, vagyis érdemes végigpróbálni az opciókat.

Hatalmas újdonság a tesszelláció paraméterezhetősége. Ez az opció három lehetőséget kínál a tesszellálási faktor vezérlésére. Az AMD által optimalizált paraméter az alapértelmezett. Ezt a játékokhoz készített profilok fogják aktiválni. Mivel ilyen profil egyelőre nem létezik, a funkció engedélyezése nincs hatással semmire. Mindenesetre az AMD elmondta, hogy a profilokon hatékonyabb algoritmusokra fogják cserélni az egyes játékokban alkalmazott megoldást, ami összességében nagyobb sebességet eredményez majd a képminőség észrevehető romlása nélkül. Amennyiben ezt nem szeretné a felhasználó, lehetőség van a funkció kikapcsolására, és az alkalmazás saját algoritmusának használatára. A harmadik opció a tesszellálási faktor maximalizálása. Ez egyéni kontrollt ad a felhasználónak, a minőség és a teljesítmény közötti optimális egyensúly megtalálásához. A vállalat ezt főleg a gyengébb DirectX 11-es termékekhez ajánlja, így az adott játék által alkalmazott tesszellálási faktor korlátozásával lehetőség lesz a tesszellálás mellett is játszani egy olcsó Radeon kártyával. Fontos megjegyezni, hogy a tesszellálási faktor egy limitáció, vagyis a 64x-es beállítástól nem nő majd az alkalmazások grafikai minősége, mivel ez a szám csak azt jelenti, hogy az adott program engedélyt kap a 64x-es tesszellálás használatára.

A Catalyst 11.1a az alábbi weboldalon keresztül tölthető le.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés