Teljesen új alapokra épül az április Catalyst

Az AMD hivatalosan is elérhetővé tette a Catalyst legújabb, áprilisi kiadását, mely a Windows 7, Vista és XP operációs rendszereket támogatja. A 11.4-es verziójú drivercsomag a Mjölnir projekt első, WHQL minősítésű meghajtója, mely az alapokat tekintve teljesen megújult. Számottevő változás lesz, hogy mostantól két vezérlőpult érhető el, hiszen a driver elsősorban a VISION platformokhoz készült. Akinek Intel vagy VIA processzora van az továbbra is a Catalyst Control Centert kapja, vagyis lényegében a megszokott funkciók érhetők majd el. Az AMD CPU-val rendelkező felhasználók felülete a VISION Engine Control Center lesz, melyben bizonyos konfigurációk esetében feltűnik a CPU Power menü, ami a processzorra tartalmaz különböző beállításokat. Szintén eltérő a PowerXpress 4.0-s energiagazdálkodási szolgáltatás is, ami teljes pompájában a nyáron érkező Llano APU mellett fog működni. Az új driver egyébként a Radeon HD 2000, 3000, 4000, 5000 és 6000 szériás grafikus kártyákhoz, a Fusion APU-khoz, valamint a HD sorozatba tartozó Mobility és integrált Radeonokhoz telepíthető. Fontos megjegyezni, hogy a Toshiba, a Sony és a Panasonic nem engedélyezte a notebookokhoz tartozó terméktámogatást.

A szokásos hibajavítások mellett a kijelzők kezelése is némileg megújul az egyszerűbb beállítás érdekében, emellett az Eyefinity technológia már két megjelenítő mellett is aktiválható, de elsősorban munkára lehet használni, mivel a játékprogramok megjelenítését minimum három monitorra optimalizálják. Az OpenCL támogatás is kibővült a 2.4-es APP SDK-ban bemutatkozó újításokkal, így a driver a Fusion APU-k esetében már támogatja a zero-copy funkciót, ami lehetővé teszi az adatok közvetlen másolását a processzor és a grafikus feldolgozó között. Ezenkívül jelentősen redukálódott a PCI Express csatornát használó kommunikáció, illetve a kernelek indításának időigénye. A multimédiás programok szempontjából még fontos újítás a DXVA puffer megosztásának lehetősége.

Mivel a 3D-s feldolgozásra használt rutinokat az AMD teljesen újraírta, így némi sebességnövekedésre is lehet számítani, főleg a Radeon HD 6800 és 6900 sorozatnál. A vállalat pár program erejéig ki is mérte a várható változásokat:

  • Call of Duty Black Ops – akár +15% bekapcsolt képjavítókkal egy GPU mellett
  • Battleforge – akár +15% bekapcsolt képjavítókkal
  • Batman: Arkham Asylum – akár +20% bekapcsolt képjavítókkal
  • Aliens vs. Predator – akár +8% bekapcsolt képjavítókkal
  • Civilization V – akár +15% be- és kikapcsolt képjavítókkal
  • Far Cry 2 – akár +6% be- és kikapcsolt képjavítókkal
  • Just Cause 2 – akár +9% be- és kikapcsolt képjavítókkal
  • Lost Planet 2 – akár +10% be- és kikapcsolt képjavítókkal

Az NVIDIA új meghajtójához hasonlóan az AMD is bevezeti a frissítésről szóló értesítéseket, melynek következtében a vállalat informálhatja a felhasználókat az új meghajtók elérhetőségéről. Természetesen a frissítés nem automatikus, így azt a szokásos módon kell végezni.

Az év negyedik Catalyst szoftvercsomagja és a hozzá tartozó dokumentáció, valamint a legfrissebb alkalmazásprofil letölthető az AMD szerveréről. A mobil termékek esetében ezt a weboldalt érdemes használni, a Steam platformról való frissítés pedig a program Steam menüjében érhető el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés