Megújul a Radeon HD 7700-as sorozat

Az AMD február közepén mutatta be a Radeon HD 7750 és 7770 névre keresztelt VGA-kat, melyek máig a legolcsóbb új generációs termékeknek számítanak. A vállalat a Computex előtt némi változást jelentett be a sorozattal kapcsolatban. Az eddigi megoldások megmaradnak, de készült egy-egy új verzió is, melyek magasabb fogyasztással és 100 MHz-cel nagyobb magórajellel rendelkeznek.

A módosításra a gyártók szerint az eltérő igények miatt van szükség. Az AMD a Radeon HD 7750-es és 7770-es termékek alapértelmezett paramétereit az energiahatékonyságra hegyezte ki, így kategóriájukban magasan a legjobb teljesítmény/fogyasztás mutatóval rendelkeznek. Sokan vannak még azonban, akik inkább több teljesítményt szeretnének, még ha az 5-8 wattal növeli is az energiaigényt. Az új Radeon HD 7750-es és 7770-es modellek lényegében az utóbbi igényeket elégítik ki.

Hirdetés

Az eredeti Radeon HD 7750 a 800 MHz-es magórajellel továbbra is marad a leggyorsabb, PCI Express tápcsatlakozót nem igénylő VGA a piacon. Az új verzió azonban már 900 MHz-es magórajellel rendelkezik, és követeli a 6 tűs PCI Express tápcsatlakozót. Az extra órajel következtében a fogyasztási limit 75 wattról 83 wattra nő, ami a PowerTune paraméterezésével tovább növelhető. Ez a lehetséges tuningnak is jót tesz majd, ugyanis az aktuális Radeon HD 7750 a 75 wattos korlát következtében nem igazán szívleli az órajel emelését. Az AMD-től megtudtuk, hogy a Catalyst Overdrive felületén maximum 1 GHz-es magórajel állítható majd be. Fontos megjegyezni, hogy a 900 MHz-es órajelen üzemelő Radeon HD 7750 is hivatalos termék lesz, ami azt jelenti, hogy a gyártók csak olyan lapkákat kapnak majd, amelyek képesek erre a paraméterre. Ezek a chipek kerülnek majd a 800 MHz-es változatokra is, ami alapján elméletben a 900 MHz-es órajel elérése gyerekjáték lenne, de ne feledjük, hogy a PCI Express tápcsatlakozó hiányzik, ami akadályozza majd az effajta akciókat. A 900 MHz-es modellekre egyébként egy matrica hívja fel a figyelmet, mely méretes betűkkel jelzi a magasabb órajelet. Erre szükség is van, ugyanis a 800 és a 900 MHz-es Radeon HD 7750 termékek ajánlott árcédulája egyaránt 109 dollár.

XFX Radeon HD 7750 BEDD - a 900 MHz-re utaló felirat a dobozon és a PCI Express tápcsatlakozó a kártyán XFX Radeon HD 7750 BEDD
XFX Radeon HD 7750 BEDD – a 900 MHz-re utaló felirat a dobozon és a PCI Express tápcsatlakozó a kártyán [+]

Az XFX az első cég, amely épített terméket az új Radeon HD 7750-re. Az XFX Radeon HD 7750 BEDD (Black Edition Double Dissipation) jelzésű VGA azonban 125 dollárba kerül, vagyis nem követi az AMD ajánlásait.

A Radeon HD 7750 mellett a Radeon HD 7770 is megújul. A korábbi 1 GHz-es magórajel helyett az új verzió már 1,1 GHz-en ketyeg, és a Catalyst Overdrive felületen beállítható maximális órajel is megnő. A termék TDP fogyasztása valamivel 80 watt fölött lesz, de a TDP limit bőven túllépi a 100 wattot, így lesz hely a finomhangolásnak. A gyártók az 1,1 GHz-es magórajelet, avagy az új verzióra utaló adatot ezúttal is egy matricával jelzik. A Radeon HD 7770 esetében az árcédula azonban eltérő lesz. Az AMD a legolcsóbb modellekre 129 dollárt javasol, de a gyorsabb megoldások 170 dollárba is kerülhetnek. Itt tehát meglehetősen nagy lesz a szórás, így a vásárlás előtt érdemes megnézni, hogy a kiszemelt VGA mire is képes. Az biztos, hogy mindegyik megoldáson lesz egy 6 tűs PCI Express tápcsatlakozó.

Fontos, hogy az új versenyzők esetében csak a magórajel és a fogyasztás nő, így a többi paraméter változatlan, és ezekről a hír elején linkelt cikkben lehet tájékozódni.

DiRT Showdown kupon a kiválasztott kereskedőknél
DiRT Showdown kupon a kiválasztott kereskedőknél

Végül a fenti változások mellett a kiválasztott webáruházak ingyen DiRT Showdown kupont biztosítanak bizonyos Radeon HD 7750-es és 7770-es kártyákhoz, mely az említett játék Steam rendszerről való letöltésére jogosítja fel a vásárlót. Az AMD elmondta, hogy a DiRT Showdown az első játék, amit az új generációs GCN architektúrára optimalizáltak, sőt, hamarosan egy patch is érkezik hozzá. Utóbbi telepítésével aktiválható lesz a Leo nevű programban látott globális illumináció effekt, ami jelentősen javítja majd a játék fényhatásait.

Konkrét teljesítményadatunk nincs a DiRT Showdown sebességéről, de a gyártóktól tudjuk, hogy az új generációs Radeonok nagyon jól szerepelnek benne, ugyanis a Radeon HD 7770 magas beállítások mellett Radeon HD 6870 körüli tempót diktál. Összehasonlításképpen leírjuk, hogy a korábbi tesztünkben a Radeon HD 7770 nagyjából 8-10%-kal lassabb volt a Radeon HD 6850-nél. Ez a legtöbb játékot tekintve valószínűleg így marad, de a GCN architektúrára optimalizált programokban az új generációs Radeonok komplex számításokban mutatott rendkívül hatékony tempója átrendezheti az erőviszonyokat.


[+]

Egy gyártóknak készült diáról az is kiderült, hogy az AMD a DiRT Showdown mellett a Sniper Elite V2, a Nexuiz, valamint az év végén érkező Hitman: Absolution című játékok fejlesztésébe vonta be magát, és az említett programok kifejezetten a GCN architektúra képességeire építenek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD
  • XFX

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés