Májustól környezetbarát, „olcsó” 3D lézertévék érkeznek a HDi-től

A lézer bevonása a televíziógyártásba nem újkeletű ötlet, hiszen már négy éve azt csiripelték a madarak, hogy az eljárás kiszoríthatja a hagyományos megoldásokat a piacról, de legalábbis komoly tényező lehet. Nos, ebből nem sok minden valósult meg, hisz a nagyobb nevek közül csak a Mitsubishi jelentkezett működő modellel, illetve mellettük az Arasor International kísérletezett lézertévével. Pedig az eljárásban elvileg lenne fantázia, hiszen a lényege az, hogy a fehér színű háttérvilágítást lézer félvezetők által előállított zöld, kék és piros fényre cserélik. Ez pedig állítólag valósághűbb színeket, szélesebb színpalettát, nagyobb kontrasztarányt eredményez kevesebb energia felhasználása és kisebb tömeg mellett. Valami mégsem stimmelhetett a dologgal, ugyanis a lézertévé körüli felhajtás szép lassan elcsitult, és úgy tűnt, ezt a technológiát is betehetjük a fiókba a többi világmegváltó találmány mellé.


Forrás: 3d-Display-info

Szeptemberben azonban valami megmozdult, hiszen ekkor debütált a HDi Ltd. új, lézeres technológiára épülő, száz hüvelyk képátlójú, háromdimenziós képet generáló tévéje, amely olyan jól sikerült, hogy a demonstrációs vetítés után maga Steve Wozniak, az Apple társalapítója fejezte ki nagyrabecsülését az alkotóknak. Az egyelőre meglehetősen titokzatos technológia azóta megjárta az Intel laborjait is, sőt a fő-fő fejlesztők egyike, Justin Rattner be is mutatta a modellt az Intel Developer Forumon, a jövő televízióival foglalkozó előadáson.

A Los Gatos-i cég most bejelentette: elhárult az akadály az elől, hogy a jelenleg prototípus-állapotban leledző termék megjelenjen előbb-utóbb a boltok polcain. Sikerült ugyanis megállapodni kínai vállalatokkal arról, hogy májusban megkezdik a készülékek gyártását. A HDi így azt reméli, hogy a következő karácsonyi szezonnak már komplett szortimenttel vághatnak neki.

A sikerre garanciát jelenthet az az Ingemar Jensson, aki harcedzett veteránnak számít már a kijelző-iparágban, és aki eddig nem kevesebb mint ötmillió dollárt invesztált a fejlesztésekbe. A híresztelések szerint a háromdimenziós lézertévé nem lesz olcsó mulatság. Jelenleg tíz- és tizenötezer dollár közé saccolják az árát, ám jelen esetben úgy tűnik, hogy nem csak a különleges eljárást kell megfizetni. A vállalat állítása szerint ugyanis tévéiknek nyolcvan százalékkal kevesebb energiára lesz majd szüksége, mint egy kétdimenziós plazma modellnek. Sőt a gyártás közbeni károsanyag-kibocsátást kilencvenöt százalékkal csökkentik, illetve teljes mértékben száműzik a mérgező vegyi anyagokat, valamint a radioaktív komponenseket. Emellett a HDi 100 hüvelykes tévéjének tömege negyede a hasonló méretű plazma- vagy LCD-készülékekének. Összehasonlításképpen: egy 103 colos Panasonic 3D televízó jelenleg ötven kiló, és körülbelül 75 000 dollárba kerül.

Mindenesetre volt, aki már üdvözölte a projektet. Jin-Woong Kim, a koreai Elektronikai és Telekommunikációs Intézet egyik kutatója úgy vélte, hogy a tévé esélyt adhat arra, hogy az iparág elmozduljon az alacsonyabb árak irányába, amelynek kulcsszerepe lehet a háromdimenziós eljárások elterjedésében.

Azóta történt

Hirdetés