Megint újít a LucidLogix Virtu

A LucidLogix által kifejlesztett Virtu technológiáról az elmúlt év végén írtunk először. Az elgondolás az energiagazdálkodást segíti elő, és arra épít, hogy a legtöbb újonnan megjelenő processzor integrált grafikus maggal is rendelkezik, így a zöldebb PC-k érdekében a gyártók keresik az energiahatékony működés lehetőségét. A Virtu lényegében egy olyan szoftveres alapokon nyugvó megoldás, ami a PC-be épített diszkrét grafikus kártya valós idejű lekapcsolására szolgál, ha a felhasználó által futtatott programok nem igénylik az extra erőforrás meglétét. A technológia elsődlegesen az Intel Sandy Bridge processzoraihoz érkezett, ám a LucidLogix folyamatosan frissíti a drivereket a lehető legjobb támogatás érdekében, így a konstrukció a kezdetek óta alaposan fel lett turbózva.

Az elsőként megjelent alaplicenc mára a Green jelzést viseli, és csak a Intel Sandy Bridge-hez érhető el, sőt anno egy teszt is született a működéséről. A Computexen bejelentett komplett csomag már az Universal névre hallgat, és számos extra szolgáltatást kínál. Az egyik ilyen, hogy a rendszer – a nevéhez híven – univerzálissá vált, vagyis az AMD Fusion APU-jaihoz is használható. A működés lényegében nem tér el az inteles konfigurációkhoz képest, és a licencelési séma is megegyezik, vagyis maguk a gyártók vásárolják meg az adott eszközre a Virtu alkalmazását. A másik extra a Virtual Vsync szolgáltatás volt, ami arra szolgált, hogy az adott program vertikális szinkronizáció mellett is fusson 120 képkocka/másodperces sebességgel, amennyiben a monitor képfrissítése csak 60 Hz. Ez első hallásra nagyon érdekesen hangzott, hiszen egy 60 Hz-es monitor képtelen 60-nál több képet megjeleníteni másodpercenként, így a technológia mögötti elképzelés az input lag csökkentése volt, és ez valóban meg is történt. Persze 60 képkocka/másodperc mellett amúgy is maximum 20 ms-onként van egy új kép, és ez emberi agy számára már ez az érték is bőven megfelel, azaz elég kicsi a valószínűsége, hogy bárki észrevenné a különbséget 10 ms-os input lag mellett. Mindenesetre a szolgáltatás él, így aki jobbnak érzi a teljesítőképességét Virtual Vsync mellett, az nyilván bekapcsolhatja.

A LucidLogix azonban nem áll meg itt, így érkezik a Virtu Ultimate MVP konstrukció, ami az Universal csomag szolgáltatásait egészíti ki a HyperFormance móddal. Arról sajnos nagyon kevés konkrétum van, hogy ez ténylegesen mit tesz, mivel a Virtu a szolgáltatás pontos logikai működését rejtegeti a konkurensek elől. A vállalat szerint a HyperFormance mód 30-70%-kal képes növelni az adott rendszer teljesítményét, mégpedig úgy, hogy a csökkenti a grafikus magra ható terhelést. Az algoritmus állítólag felismeri és eltávolítja azokat a leképzési feladatokat, melyek a végső képkocka szempontjából nem eredményeznek változást. Nagyjából ennyi a hivatalos rész, és innentől kezdve már csak találgatni lehet. Nyilván a kérdés egyszerű: honnan tudja a Virtu HyperFormance mód, hogy mit lehet, vagy kell eltávolítani. A válasz már sokkal nehezebb, de az alábbi ábra adhat némi magyarázatot.


(forrás: AnandTech) [+]

Valószínű, hogy a rendszer a Virtual Vsync mód kiegészítése, ami abból is következik, hogy együtt működik ez a két szolgáltatás. A trükk az lehet, hogy a Virtu összehasonlítja az előző képkocka adatait az új jelenettel, és azokat a részeket, amelyek nem változnak, egyszerűen nem frissíti. Itt nem feltétlenül a pixelekre kell gondolni, hanem a magában a feldolgozás menetében is vannak olyan részinformációk, amelyek esetleg újra felhasználhatók. Ez elméletben jól hangzik, de kérdés, hogy a rendszer hibázhat-e, vagyis dönthet-e úgy, hogy egy fontos részletet nem rajzoltat újra, ami nyilvánvalóan egy elrontott képkockával jár. Az algoritmus pontos ismerete nélkül ezt nehéz elemezni, így vagy hiszünk a LucidLogixnak, hogy áttörést értek el a képkockák leképzésének területén, vagy némi egészséges kétkedés mellett megvárjuk az első eredményeket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés