Hirdetés

Lenovo noteszek Wireless USB-vel

A Lenovo a tervek szerint hamarosan olyan notebookokat dob piacra, melyek Wireless USB interfészt is tartalmaznak. Ez az ultra-szélessávú (UWB) rádiós technológiára alapozva nagyon kis adóteljesítménnyel relatíve nagy sebességű adatátvitelt tesz lehetővé egy szűkebb körben: 3 méteres körzetben 480 Mbps, 10 méteres körzetben 110 Mbps sávszélességének elméleti maximuma.

A tavalyi évben véglegesített Wireless USB szabványt egyelőre nem sok eszköz támogatja, inkább csak USB-hubok kerültek piacra, melyek – egy hagyományos USB-s adó-vevő közbeiktatásával – vezeték nélkül kommunikálnak a gazdaszámítógéppel. A Lenovo az első nagy PC-gyártó, amelyik felkarolja ezt a technológiát, ebből adódóan azonban árképzési nehézségekkel is szembe kell néznie. Amint Mark Cohen, a notebook üzletág vezetője az EE Timesnak elmondta, 10 dollár alatti Wireless USB modulokat szeretne látni, a mai mini-PCI kártyák ára azonban még 25–40 dollár között mozog.

A helyzet hasonlít a Bluetooth pályafutásának kezdeti szakaszára, amikor a beígért 5 dollár alatti ár helyett bő háromszorosába került az interfész implementálása, és jó időbe telt, mire széles körben elterjedt, s ezzel együtt ára is mérséklődhetett. Hasonlóképpen a Wireless USB is akkor számíthat kedvező fogadtatásra, ha árának csökkenése mellett sokkal több perifériában, elektronikus készülékben (nyomtatók, fényképezőgépek, médialejátszók stb.) válik elérhetővé. Cohen szerint a következő évben megjelenik ugyan néhány termékben a Wireless USB, kezdetben azonban ez inkább a technológiai fejlettség egyfajta bizonyítéka lesz – korlátozott gyakorlati haszonnal.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés