A D-Link is bejelentette első Wireless USB eszközeit

Bár a széleskörű elterjedésig még bizonyára sok időnek kell eltelnie, mind több neves gyártó karolja fel az ultraszélessávú rádiós átvitelen (UWB) alapuló Wireless USB technológiát. A Lenovo nemrég jelezte, hogy egyes ThinkPad notebookjaiba beépíti a vezeték nélküli adatforgalomhoz szükséges modult, míg más márkák azok számára kínálnak megoldást, akik utólag szeretnék efféle opcióval bővíteni számítógépeiket. Sajnos még várni kell a Wireless USB interfésszel felszerelt nyomtatókra, külső tárolóegységekre és más eszközökre, így egyelőre csak a PC-k függetlenednek a vezetékektől, a perifériák oldalán WUSB-kompatibilis elosztókat lehet alkalmazni.

A D-Link az Egyesült Államokban máris bejelentette első Wireless USB-s termékeit, igaz, szállításukat az európainál előrébb tartó tengerentúli piacon is csak az utolsó negyedévben fogják megkezdeni. Számítógépekhez a DUB-1210 jelű adapter csatlakoztatható USB 2.0 interfészen keresztül, míg a perifériákat a DUB-2240 jelzésű elosztóra lehet kötni. Ha ennek négy USB 2.0 portja nem lenne elegendő, hagyományos, vezetékes hubokkal lehet gyarapítani a csatlakozók számát. Egy PC-s adapterhez legfeljebb három Wireless USB elosztó társítható, a beállításoknál varázsló van a felhasználók segítségére.

Az adapter és a hub közötti adatforgalom 128 bites AES titkosítással valósul meg; a sávszélesség maximuma a szabványnak megfelelően 3 méteres körzetben 480 Mbps, 10 méteres körzetben 110 Mbps. Érdekes, hogy mindkét hardver ajánlott ára egyformán 120 dollár. Némileg olcsóbban, 220 dollárért lehet majd hozzájutni a két eszközhöz az Ultra-Wideband Wireless USB Kit (DUB-9240) nevű kezdőcsomagban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés