Piacon a Wireless USB technológia

Japánban az illetékes testületek tanúsítványainak elnyerése után piacra került a Wireless USB (WUSB) hubok egyik első példánya, amely hagyományos, vezetékes USB perifériák összekapcsolását teszi lehetővé a számítógéppel rádiós kapcsolaton keresztül. Az Y-E Data terméke, az YD-300 a Wisair chipsetjére, illetve referenciadizájnjára épül; egy USB 2.0-s adapterből és egy négyportos hubból tevődik össze, nagyobb áramfelvételű eszközök kiszolgálását külső táp teszi lehetővé. A hub jelenleg a Windows XP operációs rendszerrel kompatibilis.


Forrás: ITMedia

A Wireless USB szabványt kis hatósugarú adatátvitelre tervezték, vagyis a vezetékes névadó kiváltója lehet. A WUSB a WiMedia Alliance által kidolgozott ultra-szélessávú (ultra-wideband, UWB) technológiára alapoz, amely igen kis adóteljesítménnyel operálva, ám egy széles, 3,1 GHz-től 10,6 GHz-ig terjedő frekvenciatartomány felhasználásával továbbítja az adatokat. A WUSB 3 méteres körzetben 480 Mbps, 10 méteres körzetben 110 Mbps elméleti maximális átviteli sebességet érhet el.

Az Y-E Data által piacra dobott és más gyártóktól is hamarosan megjelenő WUSB hubok különösen a notebookok terjedésének jóvoltából válhatnak népszerűvé, hiszen így a felhasználók perifériák (nyomtatók, külső tárolók, kártyaolvasók stb.) igénybevétele esetén is megőrizhetik viszonylagos mobilitásukat. A japán vállalat a közeljövőben tervezi más, egyebek mellett ExpressCard/34 és PCIe mini card formátumú WUSB megoldások készítését is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés