Körvonalazódik hova várható az AVX új verziója

Két hónapja írtunk arról, hogy leginkább a Xeonok kiváltsága lesz az új AVX. Ezzel kapcsolatban az utóbbi hetekben számos új információ derült ki, így nagyjából körvonalazódik, hogy hol várható frissítés, illetve hol milyen utasításkészlet lesz aktív.

Hirdetés

Az új AVX hivatalos neve AVX-512F lesz, amelyre korábban az Intel AVX3.2-ként hivatkozott bizonyos helyeken, és 512 bites vektoroperációk végrehajtására ad lehetőséget számos egyéb újítás mellett, elsődlegesen a HPC szerverekben használt feladatok gyorsítására vonatkozóan. Az alap utasításkészletet támogatni fogja a Skylake és a Knights Landing kódnevű lapka, de lényegében megerősítést nyert, hogy a hagyományos processzorok esetében az Intel csak és kizárólag a Xeon termékcsalád esetében aktiválja az újítást.

Abból a szempontjából még nincs végleges döntés, hogy a végfelhasználói piac mikor kaphatja meg az AVX-512F-et. Jelen pillanatban nagyon is elképzelhető, hogy soha, így akinek szüksége van erre a fejlesztésre állandóan Xeont kell vásárolnia. Jó hír viszont, hogy a Xeonok szempontjából a legolcsóbb, egyutas szerverekbe szánt Skylake-ben is aktív lesz az AVX-512F. Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy a korlátozásra vonatkozó döntés hátterében az AVX-512F kihasználhatósága áll. Ez ugyanis bizonyos esetekben annyira nehéz, hogy az otthoni felhasználóknak szánt programokban valószínűleg akkor sem lenne támogatás, ha a hardverekben elérhető lenne a funkció. Ez logikusnak hangzik, hiszen az AVX2 kapcsán is kutatni kell az olyan végfelhasználói program után, amely előnyt kovácsol belőle.

Az AVX-512F mellett lesz még pár opcionális kiegészítése az utasításkészletnek. Ezek közül az egyik a CDI, amely lehetővé teszi a ciklusok vektorizálását. Ez először a Knights Landing kódnevű lapkába kerül bele, és később elérhető lesz a hagyományos Xeon processzorokban is. Elvben ezt a Skylake is támogatja, de az első piacra kerülő modelleknél le lesz tiltva. Végül az ERI és a PFI kiterjesztés teljes egészében a Knights Landing kiváltsága lesz, hagyományos processzorba belátható időn belül nem kerül bele.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés