Új fabricot fejleszt a Xeonokhoz az Intel

Az Intel az idei ISC konferencián a Xeon és a Xeon Phi termékcsaládra fókuszált. Ezen belül is a Knights Landing kódnevű fejlesztés kapta a főszerepet, melyről korábban már kiderültek a lényegesebb részletek, és ez azóta sem változott, illetve továbbra is a tervekben az a verzió, mely nem gyorsítókártyaként funkcionál.

Hirdetés

Sokkal lényegesebb bejelentés, hogy a Xeonokhoz új fabricot fejleszt az Intel, mely jórészt a Cray néven ismert cégtől megvásárolt technológiára épül, kiegészítve a szintén felvásárolt QLogic rendszerével.

Az Omni Scale Fabric nevű összeköttetés az Intel által aktuálisan használt True Scale Fabric problémáit orvosolja, így lényegesen gyorsabb lesz, illetve kiüti a teljesítményt korlátozó szűk keresztmetszeteket a rendszerből. Sajnos az Intel a részletekről szinte semmit sem árult el, de meghirdettek egy fejlesztési programot, mely arról szól, hogy a True Scale Fabric technológiára már lehet építeni, majd ha megjelenik az Omni Scale Fabric, akkor arra rendkívül egyszerű lesz az átállás.

Az Omni Scale Fabric elsőként a Xeon Phi megoldásokhoz készül, és egy külön lapka felel majd a működésért. Később ez a sima Xeon processzorokba is bekerül, így a külön vezérlőt kiváltja az integrált opció.

Az Intel a fentiek mellett elmondta, hogy a Knights Landing lapkára épülő első Xeon Phi továbbra is a következő év közepén érkezik. Jó hír az is, hogy a vállalat már a kezdetekkor kínálna hozzá OpenCL 2.0-s fejlesztőkörnyezetet, hogy gyorsan ki lehessen használni a hardverben rejlő erőt. Persze a megszokott módon, vector intrinsics bevetésével is programozható, de ezzel sokkal nehezebb hatékonyan kihasználni a rendszert.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés