Hirdetés

Kiszáll a netbookpiacról a Dell

Nem most kondult meg először a vészharang a netbookokkal kapcsolatban, hanem már korábban is lehetett hallani az eladások visszaeséséről, valamint arról, hogy egyes gyártók már fontolgatják a termékcsoport befejezését, vagy annak átalakítását. Míg a Samsung például néhány országban jövőre már nem fog netbookot forgalmazni, addig a Dell radikálisabb lépést tett, és teljesen kikukázza az otthoni felhasználóknak szánt Inspiron Mini szériát.

Több forrás állítása szerint a Dell is megerősítette a hírt, miszerint az említett 10"-es laptopok nem véletlenül tűntek el a vállalat weboldaláról, és ennek oka nem az, hogy éppen előkészítik a terepet a Cedar Trail platformra érkező netbooknak. Ugyanis ilyen már nem lesz, kizárólag a netbook-tablet hibrid Inspiron Duo marad meg, az üzleti szegmensbe szánt Latitude netbook széria mellett, de várhatóan a napjaik ezeknek a termékeknek is meg vannak számlálva.

Dell Inspiron Mini 10 - eddig tartott
Dell Inspiron Mini 10 - eddig tartott

Tulajdonképpen a gyártó részéről ez nem is annyira meglepő lépés, hiszen már korábban is jelezték, hogy az eladások nem a várakozásoknak megfelelően alakulnak az európai és amerikai piacokon, ezért tovább dolgoznak a portfólió átalakításán, aminek célkeresztjében inkább a prémium kategóriás, illetve megfizethető, de nem belépő szintű termékek állnak. Alison Gardner, a Dell marketingigazgatója szerint is egyértelmű a kitűzött irány. A használható méretű, könnyen hordozható, de erősebb gépek irányába kell elmozdulniuk. Ez nyilvánvaló utalás az Ultrabookokra, ami jövőre az alsóbb kategóriákba, azaz a prémium szegmensből a megfizethető mainstream szintre is beszivároghat, amiben nagy szerepe lehet a majdan érkező Intel Ivy Bridge platformnak is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Előzmények

Hirdetés