Kegyetlen eredményhez vezetett a USB Type-C kábelek tesztje

Negyed évvel korábban írtunk egy hírt arról, hogy a Chromebookokon dolgozó Benson Leung sorra teszteli az Amazon webáruházában fellelhető kábeleket, és az eredmények akkor lehangolóak voltak. Sajnos a Google mérnökének tényfeltáró akciója katasztrófába torkollt, mivel az egyik tesztelt kábel konkrétan tönkretette a teszteszköznek használt Chromebook Pixel 2015 típusú gépet, illetve a rácsatlakoztatott komponenseket.

A Surjtech 3M USB A-to-C kábel Benson Leung elemzése szerint szimplán rosszul van bekötve, ami miatt azonnal tönkre is tette a tesztnotebook USB Type-C aljzatát. A probléma forrása, hogy a Type-A aljzat földelése (GND) a Type-C aljzat Vbus azaz feszültséget biztosító tűjéhez lett csatlakoztatva, és természetesen ez fordítva is igaz, ugyanis a Type-A aljzat Vbus tűjéhez a Type-C aljzat földelése csatlakozik. Nyilván ez eleve nem kecsegtetett túl sok jóval, de ki gondolná, hogy ilyen félelmetes hiba marad egy USB kábelben, főleg úgy, hogy ez külsőleg nem is látszik. Benson Leung jelezte, hogy fel fogja venni a Surjtech nevű céggel a kapcsolatot, mert ilyen formában ennek a kábelnek a használata katasztrofális eredményekhez vezet, és emiatt egyáltalán nem ajánlott a megvásárlása.

Benson Leung a problémákat látva felhívta a kábelgyártók figyelmét az alábbi weboldalra, amely a jellemző félreértések elkerülése érdekében alapvető támpontokat ad a tervezéshez.

Sajnos azt nem lehet megmondani, hogy mennyit fog javulni a helyzet. Egyelőre inkább borús jövőkép kezd kialakulni, és ez nem csak az USB, hanem a többi egyéb kábeltípusra is jellemző, mivel a specifikációkat a gyártók egyre kevésbé követik, ami működési problémákhoz vezethet két hardver összeköttetésénél.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés