Végre az USB-IF is küzdeni fog a rossz USB Type-C kábelek ellen

Az előző év vége felé írtunk egy hírt arról, hogy a Chromebookokon dolgozó Benson Leung sorra teszteli az Amazon webáruházában fellelhető kábeleket, és az eredmények akkor lehangolóak voltak. Sőt, az egész akció tragédiával végződött. Azóta az Amazon is felhasználta saját piaci erejét és eldöntötték, hogy maguk ellenőrzik a webáruházukba felkerülő kábeleket. Tény, hogy ezek mind pozitív dolgok, de az alapproblémát nem oldják meg, csak a tünetet kezelik.

Hirdetés

Szerencsére az USB-IF bejelentette, hogy egy új, úgynevezett azonosítási specifikációval fognak küzdeni a rossz minőségű USB Type-C kábelek ellen. Ezt már hónapokkal korábban meg kellett volna lépni, hiszen a szabvány betartása a teljes iparág érdeke, de végül jobb később, mint soha. Az USB-IF megoldása a problémára egy olyan specifikáció kialakítása volt, amely lehetővé teszi a gyártóknak, hogy olyan eszközöket tegyenek le a piacra, amiken az USB Type-C aljzaton keresztül ellenőrizhető az adott kábel hitelesítése. Amennyiben ez az ellenőrzés a titkosított kapcsolaton keresztül sikerrel zárult, úgy az eszköz engedélyezni fogja az adatkapcsolatot, illetve a töltési módot. Ellenkező esetben a nem hitelesített kábel működését az eszköz egyszerűen visszautasítja.

Az azonosítási specifikáció beépítése az aktuális USB Type-C aljzattal rendelkező eszközökbe csupán egy szoftverfrissítést fog igényelni, de ez később minden eszközbe automatikusan beépül. Járulékos előnye a megoldásnak az is, hogy kiszűrhetők vele azok az USB-s kiegészítők, amelyeknek a firmware-jébe a gyártó elrejtett bizonyos kártékony kódokat. Ezek sem kaphatnak hitelesítést, így az adott számítógép vagy ultramobil termék megtagadja a tényleges kapcsolat létrejöttét.

Az USB-IF lépésének eredménye az lesz, hogy a specifikációkat nem követő USB Type-C kábelek, illetve a kártevőket rejtő USB-s eszközök szimplán kiszorulnak a piacról, mivel a felhasználók ezeket hiába veszi meg, működni már nem fognak. Ilyen formában a kereskedők számára is kulcsfontosságú lesz a megfelelő hitelesítéssel ellátott USB kiegészítők forgalmazása, mivel enélkül a komplett megrendelések mehetnek azonnal vissza a feladóhoz, ugyanis a potenciális vásárló úgyis visszaviszi az adott boltba a megvásárolt, de hitelesítés hiányában üzemképtelen eszközt.

Az USB-IF új specifikációja azonban némi áldozattal jár. Bár az USB Type-C aljzattal rendelkező készülékek meglehetősen egyszerűen frissíthetők, a kiegészítőkre ez már nem igaz. Ezeknél ugyanis fizikai módosításokra is szükség van, vagyis a mai, tulajdonképpen biztosan szabványos, de nem hitelesített USB kábelek és kiegészítők is működésképtelenek lesznek az új specifikációval. Ez az aktuális felhasználóknak nem lesz túl kellemes hír, de a cél szentesíti az eszközt, márpedig a mostaninál mindenképpen biztonságosabb és megbízhatóbb alapokra volt szükség.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés