Vizezik a gyártók az AMD FX és az Intel Sandy Bridge-E processzorokat

Többször írtunk már róla, hogy az Intel egy saját logóval ellátott vízhűtőt tervez piacra dobni a hivatalosan még be nem jelentett, LGA2011 foglalatba illeszkedő Sandy Bridge-E processzoraihoz. Bár sokan úgy látják, hogy az ilyen típusú vízhűtőnek nem feltétlenül van értelme, hiszen alacsonyabb áron egy jó léghűtés hatékonyabban képes ellátni ezt a feladatot.

Ez a hozzáállás mára átértékelődött, hiszen a tegnapi hír pont arról szólt, hogy az LGA2011-es foglalat körül elhelyezett memóriafoglalatok közelsége problémás lesz a nagyobb léghűtések felszerelésénél. Ennek megfelelően a kompakt vízhűtő rendszerekre való igény nőhet, noha az ár/érték arány még mindig nem túl jó.

Nyilvánvalóan ezen csak az segítene, ha beindulna egy árverseny a gyártók között. Ezen a piacon viszont már nem sokan maradtak, és azok is többnyire más gyártók megoldásait matricázzák át. Arról meg már nem is beszélve, hogy a léghűtéssel foglalkozó gyártók előbb vagy utóbb meg fogják találni a megoldást (vagy éppen már meg is van).

Az Intel esetében sincs szó arról, hogy saját gyárat vagy gyártósort építve beszállt volna a vízhűtő bizniszbe, hanem az Asetek megoldását adja el kicsit módosítva, átcímkézve. Ez az Intel részéről is megerősítést nyert most már, és a november 14-i bejelentés után a vízhűtő piacra kerül, ráadásul nem csak készletben (processzorral együtt), hanem különálló csomagként is.


(forrás: XFastest) [+]

Úgy tűnik azonban, hogy az Intel mellett az AMD-nél is felvetődött ugyanez az ötlet, ugyanis az XFastest weboldalnak sikerült lencsevégre kapnia egy ugyanilyen megoldást, mely az új Bulldozer architektúrára épülő FX szériás processzorokhoz lesz használható. Maga a hír abból a szempontból nem meglepő, hogy ezzel kapcsolatosan korábban is pletykáltak már az interneten, de most már biztosra vehetjük a létezését.


(forrás: XFastest) [+]

Az viszont még nem tisztázott, hogy az Antec 920-as vízhűtőre épülő szett kapható lesz-e, és ha igen, akkor milyen formában. A képek alapján egyelőre úgy tűnik, hogy csak processzorral együtt lesz elérhető a folyadékhűtéses rendszer, ha piacra kerül egyáltalán, hiszen az árról és a megjelenés idejéről nem esett szó.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés