Az Intel kijavította a NUC stabilitási gondját

Az elmúlt év novemberében számoltunk be arról, hogy az Intel NUC mini PC-k thunderboltos változata stabilitási gondokkal küzd, mely a tesztek szerint a túlmelegedésre vezethető vissza. A cég ezt kiértékelte, és ugyanarra a következtetésre jutottak, mint a független tesztelők. Ennek megfelelően elkészítettek egy új BIOS-t, ami korrigálja a problémát. Igazából a felhasználók az egészből nem éreznek majd semmit, mivel a NUC csak mostanában vált elérhetővé, és a végleges gépekre már az új, javított BIOS került.

Hirdetés

A gondot azonban az Intel dokumentálta, így kiderült, hogy a javítás lényegében kimerül a ventilátor magasabb fordulatszámon való üzemeltetésében. Ez annyit jelent, hogy a légkavaró sosem megy a 30%-os fordulatszámszint alá, függetlenül attól, hogy a felhasználó milyen profilt választ ki a működésre. Ez természetesen növeli a NUC zajszintjét, de annyira azért nem kellemetlen a változás. A túlmelegedés egyébként a korábbi adatokkal ellentétben nem csak a Wi-Fi modul miatt volt, hanem az 525-os SSD is kivette a részét a problémából. Ez okozta ugyanis a tesztre küldött termékek lefagyását. A gond azonban a végleges NUC termékekbe szánt SSD-k esetében nincs jelen, mivel ezekben az egységekben már működik a hőmérsékletérzékelő, így képesek megváltoztatni a vezérlő sebességét, ha esetleg a házban uralkodó hőmérséklet eléri a kritikus szintet. Ez természetesen negatívan hat majd az SSD teljesítményére, de legalább nem fagy le a rendszer.

Stabil lett a kereskedelmi forgalomba szánt, piros fedelű NUC
Stabil lett a kereskedelmi forgalomba szánt, piros fedelű NUC

Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy a NUC thunderboltos változata már az új BIOS-szal került kereskedelmi forgalomba, így lényegében a fenti változások a tesztelőknek küldött hardverekhez képest alapból érvényesek. Ez azonban az eredményeket is megváltoztatja, mivel a végleges NUC hangosabb, mint amit a tesztekben mértek, illetve az SSD vezérlője túlmelegedés esetén visszaveszi az órajelét, ami sebességvesztést okoz. A módosítások ugyanakkor nem olyan nagyok, hogy az drámai különbséget jelentsen a működésben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés